Beč – šta videti u Beču (top 15 atrakcija)

Beč je jedan od onih gradova u kojima je i samo šetnja već dovoljna atrakcija. Pun predivnih očuvanih zgrada sa pregršt istorije, umetnosti, grad koji po sunčanom danu blješti od belila i zlatnih elemenata, grad kome se vidi da su nekada bili velika sila. Uži centar grada bih čak rekla da je podređen turistima, kočije sa konjima, električne kraljevske kočije, animatori kod svakog pozorišta i opere koji prodaju karte na ulici… Prestonica u kojoj se čeka u redu ne samo za muzeje već i za kafiće i klopadžinice 😊. Grad koji ima atrakcije za svako interesovanje i svačiji džep.

Glavne atrakcije

uži centar grada -10 atrakcija sa ˝gric˝pauzama

 

Opera house  – zgrada u renesansnom stilu, jedna od najvećih operskih kuća u Evropi. Kako su karte dosta skupe a i obično nemamo vremena ali ni garderobu za takva dešavanja (pogotovo ako dolazite avionom samo sa ručnim prtljagom 😉), u zgradi opere nude i vođene ture po unutrašnjosti u trajanju od cca 40min guided-tours

Vienna opera

Sacher hotel i Mozart kafe su odmah do zgrade opere – prepoznaćete ih po redu ljudi koji čekaju da uđu unutra. Mi nismo ulazili ali simpatično mi je bilo i to da se ne čekaju redovi samo za muzeje već i za kafiće i restorane, dosta toga se promenilo u turizmu rekla bih 😀.

 

Katedrala Svetog Stefana – jedan od simbola Beča, kada ste već tamo lepo je zaviriti u unutrašnjost katedrale. Inače može se popeti na jednu od kula katedrale i uživati u pogledu na grad (južna kula na koju se penje stepenicama, ukupno 343 stepenika, severna kula na koju se penje liftom – karte su od 6 i 6,5 evra u zavisnosti od kule) Stephanskirche

 

Stephensplatz  – trg uz katedralu a inače i centralni gradski trg u geografskom smislu, mada se pod njim podrazumevaju i okolne ulice ne samo plac ispred katedrale. Simpatično je da se nasuprot katedrale nalazi zgrada izuzetno moderne arhitekture Haas-Haus, i kažu da je javno mnjenje prvobitno bilo skeptično prema kombinaciji srednjovekovne katedrale i zgrade od stakla i čelika, a sada se smatra primerom kako se stara i nova arhitektura mogu skladno mešati. Ulice Kartner strasse i Graben, koje vode do katedrale su krcate radnjicama i sa garderobom ali i delikatesama, tako da Cheese&more i Julius Meinl toplo preporučujem za obići.

 

Dorotheum  – aukcijska kuća, gde možete pogledati sve što imaju za prodaju ili se sprema za aukciju –ima svega i svačega od 20 do više od 20.000 evra. Kada smo mi bili, spremale su se krznene bunde za aukciju, pa ste mogli i da isprobate one koje ste ˝merkali˝ za aukciju (nadam se da je potražnja za bundama manja od ponude).

 

Ps.u sporednim uličicama a blizu centra je još kultnih i kafića i bistroa i za videti i za gricnuti nešto. U Dorothergasse Café Leopold Hawelka –kultni kafić/kafana iz 19.veka koju su posećivali umetnici i intelektualaci. Zadržao je originalni enterijer pa je simpatično ako ništa samo ući i videti kako izgleda, a zanimljivo je da je preko puta njega otvorena i moderna verzija ovog kafića. U toj ulici je obavezno posetiti Buffet Trzesniewski – za gricnuti s’nogu izvorne bečke sendviče, uz mini pivce. Kažu da kada je lepo vreme, red se proteže do daleko ispred radnje, kada smo mi bili sva sreća nije bilo reda.

 

Hofburg palace

Nekadašnja rezidencija Habzburga i sedište vladara sve do 1918 godine, a i danas je u jednom delu i sedište predsednika države. Jedan od najvećih imperijalnih kompleksa na svetu, gde delovi kompleksa datiraju još iz 13 veka pa na dalje. Sada su tu smešteni brojni muzeji- Kraljevski apartmani, Muzej kraljice Sisi, Austrijska Nacionalna biblioteka, Kraljevska Riznica kao i španska škola jahanja. Za obilazak većine njih su opet redovi pa je preporuka kupiti karte online. Izuzetak je kraljevska riznica gde nema reda, a ima se šta interesantno videti – od roga jednoroga, kraljevske kolevke i kruna, do tkanine stolnjaka sa poslednje večere, pa i zuba Jovana Krstitelja 😮.

Opcije za karte:

  • Hofburg tickets (Sisi muzej, imperial apartments i silver collection)  16 eur u trenutku kada pišem hofburg vienna ticket
  • Kunst historiches museum skip the line -art kolekcija Habsubrške monarhije – opisuju ga i kao Bečki Luvr (18 eur u trenutku kada pišem) –  kunsthistorisches-skip-the-line
  • Imperial treasury 12 eur i nema reda na kasi, barem kada smo mi bili
  • Španska škola jahanja – jutarnji trening 16eur spanish riding school

 

Maria-Therezien-Platz  okružen sa dve identične, sada muzejske zgrade Prirodnjački i muzej istorije umetnosti, dok je u sredini trga statua Marije Tereze. U novogodišnjem periodu tu je i lepo uređen božićni park tako da se možete okrepiti sa Glühwein (kuvanim vinom).

Maria Theresia plaz

Museum quartier – muzejski kvart, jedan od najvećih okruga za savremenu umetnost, koji se prostire na više od 90 000m2 i obuhvata 60 kulturnih institucija. U principu ukoliko nemate nameru da idete u neki od muzeja tamo, nema potrebe da idete u taj deo ali sa druge strane kada ste već tu (odmah preko puta ulice od placa Marije Terezije) što i da se ne zaviri malo.

 

Rathouse Vienna City Hall (Wiener Rathaus)  – gradska većnica- zgrada u neo-gotskom stilu, građena je od 1872 to 1883. Za vreme novogodišnjih praznika je ispred veliko klizalište i vrvi od ljudi, a simpatično je bilo i to da kada smo mi bili je u zgradi izgleda bila održavana predstava za decu pa je sve bilo prepuno kolica i raspoložene dece. 

 

Parlament  –zgrada austrijskog parlamenta koja je izgrađena 1883. Na žalost renovirali su je kada smo mi bili tako da se nije dalo videti, nalazi se odmah uz Rathouse

 

Karlskirche – barokna crkva blizu Karlsplatza – ogromna i lepa.

 

Albertina muzej -odmah do zgrade opere u samom centru. U njemu je izloženo preko million umetničkih predmeta, a između ostalih tu su i dela Pikasa, Mikelanđela, Renoara, Leonarda da Vinčija, Klimta… Po redu ispred njega bih rekla i da je jedan od posećenijih muzeja u Beču 😊… Tako da preporučujem kupovinu karte online da se bar malo izbegne gužva i čekanje u redu Albertina-e-ticket.

Postoji i opcija za zbirnu kartu – za Albertinu i modernu Albertinu (Albertina modern koji jedan od najvećih muzeja savremene umetnosti, a udaljen je 10tak minuta od Albertine) – link

Albertina Vienna

Malo izvan centra

ali gradskim prevozom izuzetno blizu (max 10min) minimum 5 atrakcija

 

Šenbrun palata (Schönbrunn Palace) i vrtovi

Barokna palata iz 18. veka u kojima su boravili Marija Terezija i Franc Jožef, sadrži 1441 prostoriju, od kojih je 45 prostorija otvoreno za turiste – imaju dve opcije karata za manje ili više prostorija, kao i vođene ture duže i kraće.

Vrtove možete obići i bez ulaska u palate. Preporuka je da se ide ipak kada je lepše vreme i kada je bujnija priroda, jer tada vrtovi dođu do izražaja. Ogromni su i gotovo da ceo dan može da se provede tamo, plus to je i zbog blizine zoološkog vrta celodnevna animacija za one sa decom.

 

Inače moja preporuka za karte za palatu je da se kupe online, i to par dana ili barem dan unapred, kada znate u kom terminu biste išli, pošto im je sve vremenski organizovano. Mogu se kupiti i na licu mesta u samom Schonbrunnu (imaju opcije automata i šaltera), čak i na automatima nema tolike gužve, ali vam se može desiti da je prvi slobodan termin za ulazak u palatu tek za par sati. Tako da preporučujem ako znate dan a i vreme kada ćete ići, da karte kupite online.

Postoji nekoliko opcija za karte:

Simpatično mi je bilo to da u bifeu kod Šonbrun palate imaju i Apfel strudel show – pa možete pogledati kako se priprema tradicionalna bečka štrudla od jabuka.

 

Belvedere palace  – barokna palata gde je i The Kiss od Gustava Klimta. Odnosno podeljena je na tri muzejska dela od kojih je Upper (gornji) Belvedere taj koji je najzanimljiviji i gde su izložena dela Gustava Klimta ali i ostalih Moneta, Van Goga… Belvedere palace

 

Hundertwasser kuća  – kuća u skladu sa prirodom sa šumom na krovu, o kojoj se u poslednje vreme dosta priča, odnosno fotografiše. Skroz je blesava, ono u stilu austrijskog Gaudija. Kako je malo van centra, ako nemate puno vremena na raspolaganju može se i preskočiti, jer se ne može u nju ući pošto je rezidencijalna zgrada, ali ako imate vremena simpatično ju je videti . Odmah preko puta nje je i Hundertwasser selo, izgrađeno 1991 godine, u stvari bivša fabrika guma, preuređena u istom stilu kao i kuća , pa možete razgledati i pazariti po neki suvenir. Doduše enterijer se ne može najbolje videti od svega što je tamo izloženo ali je pod, stubići a i wc skroz blesav, u skladu sa ostatkom arhitekture 😃. Inače postoji i Hundertwasser muzej, u istom kvartu Beča, pa da vas ne zbuni ako se orijentišete preko googla.

 

Prater – park u kome je  najstariji zabavni park na svetu, danas se tu nalazi preko 250 atrakcija a park redovno dobija nove sadržaje. Zabava je za celu porodicu, jedno što zimi nije baš toliko primamljivo. Radi preko cele godine al najviše poseta je od marta do septembra. Najatraktivniji su Veliki točak koji se vrti već više od 150 godina, čak je u drugom svetskom ratu bio dosta oštećen ali je brzo restauriran, Prater toranj kao i muzej voštanih figura Madam Tiso … Ulaz u park je besplatan, a za atrakcije se karte kreću od 5 eur na više.

 

Razno još za videti

Donauturm (Viewing tower) – preko Dunava na ostrvcu, za pogled na grad, opet bolje skip the line danube tower skip the line

ili druga opcija što smo je ovom prilikom otkrili, hotelski klub koji je na 18 spratu i odakle se pruža odličan pogled hotel So/Vienna a club im se zove Das Loft  dasloftwien jedino što je i tu poželjno da se rezeviše unapred, jer je velika pomama a gosti hotela imaju prednost. Možete samo na piće ili na klopu sa pogledom, jer u tom loftu imaju i restoranski deo. Ne znam kakva je klopa, pošto smo mi bili na piću, ali pogled je odličan.

das loft vienna
noćni pogled u pravcu katedrale, a sa druge strane se proteže sve to parka Prater

Bonus- kada je lepo vreme u Bečkom Stadtparku je moderna zgrada u kojoj je svetski poznat restoran Sterirereck sa 2 Michelin zvezdice. Kako se o njemu u poslednje vreme ne piše baš najbolje (barem ono što smo mi čitali), mislim da ih nije baš za posetiti ali treba otići u park i videti samu zgradu.

Inače po celom gradu, u tom užem ali i širem delu su svuda prelepe, očuvane zgrade tako da oči na sve strane 😁

This slideshow requires JavaScript.

 

Simpatično – koliko brinu i o okruženju, atmosferi a i izgledu

  • postrojenje za spaljivanje otpada Spittelau – koju je redizajnirao Hundertwasser – fabričko postrojenje koje sada izgleda kao pravo umetničko delo, plus što je tehnološki napredno i to u centru grada.
  • Gasometri u okrugu Simmering – nekadašnja 4 rezervoara za gas, koji su po zatvaranju, preuređeni i našli novu stambenu i komercijalnu upotrebu u savremenom dobu. Sada su tamo muzička dvorana, bioskop, kao i rezidencijalni deo sa oko 800 stanova
  • nedavno sam na netu pročitala da će u Beču početi sa renoviranjem uilice tako da bude u skladu sa klimatskim promenama- prva u nizu je ulica Zieglergasse tj Neubaugasse  jer je procenjeno da je ona najtoplija ulica u Beču, između ostalog ulica će dobiti novi zasad drveća, česme, fontane i mlaznice za prskanje vodene magle….

 

SUMA SUMARUM

Highlights: grad muzike, umetnosti predivne arhitekture a veoma blizu za otići bilo kolima bilo avionom

Dužina boravka: minimum produženi vikend

Kada ići: tokom cele godine ali ipak zbog vrtova, parkova i sunca od proleća do rane jeseni. Mi smo bili početkom januara i 2 dana je bilo sivo nebo, mada je grad i tada lep, samo što ne ispada najbolje na fotkama.

Dodatni postovi o Beču:

Beč praktični saveti

Gde i šta klopati u Beču