Girona Katalonija – šta videti

Girona Spain

Girona se nalazi u španskoj regiji Katalonija i udaljena je oko 100 km od Barselone. Na katalonskom je Girona (izg. žirona), na španskom Gerona (herona), na srpskom Đirona, u stvari to je jedini grad za koji nisam sigurna baš tačno kako da ga izgovaram, tako da ću ostaviti u tekstu kako se originalno piše a ne izgovara 😊). Kroz nju prolaze, odnosno ulivaju se, četiri reke: Ter, Onyar, Galligants i Güell (Gvelj).

Gradom dominira veliki očuvan, stari deo i reka Onyar sa dosta mostića i šarenih kuća. Zbog veličine i očuvanosti starog, pogotovo srednjevekovnog dela, je zanimljiva destinacija za turiste, a posebno za ljubitelje Game of Thrones, jer su neke scene iz tog serijala snimane baš tu. Taj stari deo, pored kulturnih i verskih građevina, je prepun radnjica i lokala i dosta je živahan, tako da je gradić za svačiji ukus.

Nas je poseta restoranu El celler de Can Roca, dovela do Girone, pa smo izdvojili 2 dana da je bolje upoznamo, s’tim da grad nije toliko velik, pa se obilazak može upakovati u jedan dan.

 

Šta videti u Gironi

Šta je najzanimljivije videti u starom delu grada:

1. Girona Cathedral – velika katedrala na uzvisini do koje vode kamene stepenice. Izgrađena je u periodu između 11. i 18. pa obuhvata i više stilova gradnje, od romanike do barokne fasade i stepenica.

Girona Cathedral
Girona katedrala

2. Ajfelov most (Pont de les Peixateries Velles) sa koga se pruža i lep pogled na reku. To je most koji je izgradila kompanija Gustava Ajfela pre nego što je krenula u izgradnju Ajfelovog tornja u Parizu a karakteriše ga crvena boja i metalna konkstrukcija. Kako ima dosta znatiželjnih, budite strpljivi pa sačekajte da se malo most isprazni za fotkanje ili dođite u jutranjim satima kada nema velike gužve.

Pont de les Peixateries Velles Griona
Ajfelov most Girona

3. Onyar River – reka koja prolazi centralnim delom starog dela grada. Tu su u stvari zanimljive i fotogenične vesele, šarene kućice koje krivudaju uz reku

4. Muralles de Girona  – stare zidine Girone odakle se pruža pogled na grad i okolinu

pogled sa Passeig de la Muralla
pogled sa zidina Girone

5. Pujada de Sant Domenec (vaznesenje Sv. Domeneca) odnosno stepenište de Sant Marti – zanimljivo i fotogenično stepenište gde su snimane neke scene iz Game of Thrones. Na njihovom vrhu je crkva starog samostana Sant Marti iz 17.veka.

Pujada de Sant Domenec Girona
Pujada de Sant Domenec u ranim jutarnjim satima, crkva de Sant Martí Sacosta na vrhu stepeništa i levo Casa-Palau Agullana (16.-17. vek)

6. Bazilika de Sant Feliu – prva katedrala koja je izgrađena u Gironi. Blizu njenog ulaza je jedna statua sa smešnim upozorenjem, koje je verovatno nastalo u doba korone. Neću otkrivati šta je, sami istražite:-)

Basilica de sant Feliu Girona

7. Plaza de la Independencia – veći trg na dugoj obali reke, od koje kreće lepa ulica Rambla de la Libertad

Plaza de la Independencia Girona
Plaza de la Independencia

8. Šetnja ulicama starog dela Girone i uživanje u tapasima i lokalnoj klopi, deo koji oduzima najviše vremena 😉

 

U Gironi (ako imate više vremena na raspolaganju) još možete videti

 • The Museum of Jewish History (muzej jevrejske istorije), arapska kupatilaPark Devesa – ogroman park, opremljen za sport i piknik, gde se svakog utorka i subote ujutru organizuje pijaca na otvorenom. Obično obuhvata više od 200 štandova, gde se prodaje sve od igle, preko klope do lokomotive a krajem oktobra su tu i sajamske atrakcije Svetog Narcisa, zaštitnika grada…

 

 


Zanimljivosti o Gironi:

 • Muva im je zaštitni simbol, odnosno gledaju muve kao na heroje, branioce zaštitnika Girone Sv. Narcisa. Prema legendi, tokom franucuske opsade 1289. godine, napadačke snage su otvorile grobnicu Svetog Narcisa u crkvi Svetog Feliksa. Kažu da je roj muva izleteo iz grobnice i napao sve francuske vojnike u gradu navodeći ih da se povuku.
 • Jedan od glavnih lokalnih festivala je Dan Svetog Narcisa 29. oktobra,˝ Vatre Svetog Narcisa˝. Ovaj festival je pun muzike, štandova sa lokalnim jelima i hranom.
 • Imaju svoj lokalni slatkiš –Xuixo (šišo na katalonskom). Pufnasto, prženo tasto, punjeno sa cremom katalana u osnovi, mada ima još dodatnih verzija punjenja. Obavezno probati – ja sam se iznenadila koliko je ˝vazdušasto¨.
 • Dosta ˝besplatnih ˝tura po Gironi se organizuje i to na više jezika, tako da potražite malo na netu.
 • Tu su snimane neke scene iz Game of Thrones
  –  Katedrala i okolina katedrale
  –  Pujada de Sant Domènec – fotogenične stepenice
 • Blizu Girone u Figuearsu je Muzej Salvadora Dalija, pa ako niste bili toplo preporučujem

 

 

 


Šta i gde klopati

Preporučujem da zavirite u restorane/barove dok se šetate, tako ćete najbolje videti šta vam najviše odgovara i atmosferom i po tome šta nose od klope.

Ja sam sa sobom imala spisak restorana koje su preporučivali na netu, ali smo na kraju završili većinom u onima koji su ili bili otvoreni u vreme kada smo mi ogladneli ili su nam zamirisali sa ulice. Imajte samo u vidu da većina lokala radi dvokratno, tako da je u periodu od 16 do cca 19. teže naći nešto da je otvoreno, mada se i to da naći

 

Mi smo klopali u:

 1. La Terra – simpatičan tapas bar sa jednostavnim i ukusnim tapasima (oni su otvoreni preko celog dana)

2. Cipresaia – modernija tapas varijanta sa Michelin preporukom

3. El Celler de Can Roca – restoran i zbog koga smo i došli u Gironu, koji nam je vratio veru u fine dining a koji drže braća Roca. Detaljnije o tome šta možete tamo doživeti na ovom linku, ovde ću staviti samo par fotki, da zagolica maštu

šta smo dodatno opazili:

 • roditelji chefova Roca vode restoran Can Roca koji poslužuje tradicionalnu hranu sa osvrtom na hranu iz detinjstva braće Roka, a nalazi se blizu El Cellera. Otvoreni su samo radnim danima za ručak, tako da nismo uspeli da ih posetimo, iako nas je kopkalo  Can Roca restaurant
 • Rocambolesc gelateria– koju je otvorio pastry chef Jordi Roca, nalazi se u starom delu Girone, kod Ajfelovog mosta Rocambolesc
 • odmah do gelaterije je i sendvičara braće Roka – imajte u vidu da je red ogroman pa se naoružajte strpljenjem

 

SUMA SUMARUM

Cilj: videti stari srednjevekovni deo katalonskog grada

Highlights: zanimljiv, lep, velik i odlično očuvan stari centralni deo grada

Trajanje: 1 dan

Korisni linkovi: turistička mapa Girone, detaljnije o Gironi; zvanični sajt Girone

Tip sa čim upariti:  Barselona, Dalijev muzej u Figuerasu- Dali theatre museum.

Ako ste Dajilev ljubitelj, blizu Girone je još jedan manje znan muzej, odnosno Gali Dala Castle na 40km od Girone.

Ako ste baš veliki fan, možete da iskombinujete Dalijev trougao i posetite sva 3 muzeja koja su udaljena na oko 40km jedan od dugog (Theatre, Castle i House). Taj treći je kuća na obali, gde je živeo i radio do 1982.godine.

tickets salvador dali

 

Girona itinerary:

 1. Girona Cathedral
 2. Ajfelov most (Pont de les Peixateries Velles)
 3. Onyar River
 4. Passeig de la Muralla
 5. Pujada de Sant Domenec
 6. Basilica de Sant Feliu
 7. Plaza Independencija
 8. šetnja ulicama starog dela Girone