Jedrenje – jedinstveni doživljaj mora (ideja za letovanje)

Za one koji vole more jedrenje je nešto što bi trebalo probati, jer se more doživi na drugačiji način i to mnoogo dobar. Jeste da nije baš tako jeftina varijanta ali se da pronaći neka kombinacija, bilo da vas više ide, termini u kojima se ide, ranije bookiranje, kontaktiranje više ponuđača…

Ja sam do sada bila 2x i sigurno ću tražiti načina da odem još po koji put, jer se ispostavilo da je to za mene malte ne onaj pravi doživljaj mora. Stalno si okružen plavetnilom, možeš da staneš u bilo koju uvalu, neke krcate a neke skroz prazne, predivne, čiste… Možeš se bućnuti ili samo gledati na obalu ili pučinu, a gotovo svaki dan posetiš nova mesta.

Prvi put kada sam išla, bila sam malo skeptična kako ću se osećati. Najviše mi je bila nepoznanica oko spavanja na brodu, da li ću moći, da li će mi biti muka… i kakav je taj osećaj kada si u skučenom prostoru sa drugim ljudima nekoliko dana, mada je i wc bio pravi izazov… Ali kada sam sve to doživela, mogu reći da se vrlo lako prilagodiš, verovatno zbog tog predivnog osećaja spojenosti sa morem i predivnih pejzaža kojima si okružen svakog trenutka.

jedrenje po jadranskm moru
Beskrajno plavetnilo, predivne uvale i prijatno ljuljuškanje -ovo je prizor koji sam uhvatila i nekako mi najbolje ilustruje taj doživljaj

Najbolje je sa brodom iznajmiti i skipera (bez obzira da li znate da upravljate brodom) – jer on poznaje bolje uvale, zna ljude u marinama pa je lakše pronaći i vez, a zna i dobre lokalne gostionice… Uostalom on obavlja sve te teže i misaone stvari oko broda i prenoćišta a vi se možete prepustiti kompletnom uživanju. To normalno ne važi za one koji se bave jedriličarstvom (oni su posebna ˝sorta˝ ).

Shvatila sam da ne mogu rečima baš najbolje da opišem taj osećaj kada si na brodu nekoliko dana, samo znam da mi se svaki trenutak boravka sviđao. Od spremanja jutarnje kafe na plinu i prvim gutljajima okružen morem, uživanja u plavetnilu, talasima i prizorima kojima si okružen dok ploviš, preko izležavanja na palubi, kupanja u čistim uvalama, do prijatnog ljuljuškanja u skučenim kabinama dok se tone u san. Čak mi se i plovidba po nemirnom moru sviđa i ta borba sa talasima. Kada je more tako uzburkano, tad postaješ svestan i osetiš koja je to sila. Doduše tu više mislim na malo jači vetar i uzburkanije more, ne na ono nevreme gde se boriš da upravljaš brodom (imali smo sreću da nas pravo nevreme nije uhvatilo). Inače kada je tako malo nemirnije more  (tada ne ulazite u potpalublje, jer može da se ˝pozeleni od ˝ljuljuškanja˝😵).

Sve u svemu uživanje u moru na drugačiji način, a po meni dosta bliskiji u odnosu na klasično letovanje. Kako stvarno nemam reči opisati sve to, nadam se da ću slikama bolje dočarati i možda inspirisati da počnete da razmišljate tome.

Plavetnilo kojim si okružen 

Mesta koja se posete – gotovo svaki dan, novo mesto

Prizori na koje nailaziš

 

Uvalice gde se kupaš ili prespavaš i mestašca koja istražuješ sa vode

 

Ps. U narednom postu ću pobrojati neke najbitnije utiske i praktična zapažanja kao neke smernice (check list ) pogotovo za one koji se odluče za ovakav vid uživanja na moru.

do tada pozdrav sa kasno-septembarskog kupanja