Konoba Morgan u Istri – konoba sa pogledom i dobrom hranom, al ne baš bog zna kakvom uslugom

Nedaleko od graničnog prelaza Slovenija–Hrvatska (Dragonja), u mestu Brtonigla je ova konoba se lepim pogledom, prijatnom atmosferom i dobrom klopom. Idealno za otići kada se priroda probudi, jer imaju lepu veliku terasu koja se nalazi na brdašcetu, tako da imate i pogled dok jedete.

pogled na Konobu Morgan (desno) i Buje u pozadini

Hrana je odlična i valjalo bi probati sve što imaju na meniju jer spremaju ono što je sveže na domaći način. Jedina zamerka je na uslugu (izgleda da ne nalaze baš konobare koji se snalaze u svojoj ulozi, što oko savetovanja oko jela, što i oko posluživanja).

Mi smo do sada bili u dva navrata – jednom u rano proleće kada smo malo više uživali u pogledu i prirodi na terasi, pošto je bilo dovoljno toplo da se sedi. Tada smo klopali i to što je tada bilo aktuelno i sveže, špargle pogotovo. Vepar, teletina, ravioli punjeni rikotom u sosu od špargli – mogu reći da ne znam šta bih od toga izdvojila kao najbolje. Prvi put sam jela čorbu od divljih špargli i preporučila bih svakom da proba. Takođe ovde sam isto po prvi put jela i vepra i mogu reći da sam se iznenadila kako meso vepra nema tako intenzivan ukus kako sam mislila da će imati.

Drugi put smo bili nedavno, u kasnu jesen, kada nije bilo baš moguće da se sedi na terasi, ali i unutrašnjost je simpatična, doduše malo kitnjasta ali prijatna atmosfera.

Jedino što nas je konobar malo izbacio iz takta, jer npr umesto negazirane vode, nam je za sto stavio otvorenu flašu vode u kojoj je bilo neko belo vino;  za predjela nam je doneo i nešto što nismo naručili (jeste da je bilo ukusno i to, ali …). Naručili smo samo domaću pršutu i malo mladog domaćeg sira tj skute a dobili smo još svinjsku šunku u testu, patlidžan i jos malo nekih dodatnih sireva i salama.

Sve je bilo ukusno, ali mi nismo baš bili toliko gladni + nismo to naručili. Kao intermeco koji jesmo naručili je bila korektna guščja džiga sa breskvom. Za glavna jela smo se potrudili da opet različto naručimo tako da probamo što više.

This slideshow requires JavaScript.

Pevac u sosu – dobar, srna sa palentom u odličnom sosu, stejk sa belim tartufom (meso je bilo odlično jedno se tartuf nije baš osećao, a ni oni nisu bili darežljivi sa tartufom), svinjski obrazi u sosu odlični. Desert im ovog puta nije bio baš nešto, tako da ako budete išli skoncetrišite se na slane mesne đakonije☺️.

Posle (ili pre) klope prija i šetnjica od konobe do obližnjeg brdašceta, odakle se pruža pogled na more i seže čak sve do Umaga (to kada je toplije vreme).

pogled sa brdašceta blizu konobe Morgan

 


Tip za dodatni sadržaj:

Blizu konobe je i vinarija Veralda – gde možete testirati i kupiti vinca ukoliko vam se svide😉. Ponosni su na nagrađivanu Malvazuju Prestigue 2009,  Merlot reserva kao i njihovo otkriće Rose Refošk. Mi je ovom prilikom nismo posetilii, ostavili smo to za neki drugi put da se sam njoj posvetimo.

Ukoliko biste još nešto da prezalogajite il popijete kada je toplo, veoma blizu u mestu Buje je  – Casa La Parenzana. Simpatičan restorančić- hotelčić – kafe – sve u jednom pa kako kome prija …..Obrastao u ruzmarin i masline, na prvi pogled deluje čak po malo i kitnjasto a u stvari lepa prirodna oaza tik uz ulicu. Vlasnik je austrijanac pa ima dosta poseta iz Austrije.

Nude lokalne specijalitete pa to privlači i ostale posetioce, ne samo austijance. Konobar izuzetno prijatan i šarmantan, obavezno probati domaće đakonije koje preporuči. Takođe probati i maslinovo ulje, nije njihovo, ali je od lokalnog -komšijskog proizvođača.

 

SUMA SUMARUM

Klopa: dobra domaća klopa, najviše bazirana na mesu i divljači (tradicionalna istarska klopa, kažu da spremaju isključivo na tradiconalan način)

Atmosfera: lepa terasa i pogled pogotovo kad je toplo, unutrašnjost malo kitnjasta al prijatna

Usluga: nije baš, ne znaju da preporuče, deluju nezainteresovano i neskoncetrisano. Obratite pažnju da vam konobar ne uvali nešto dodatno što niste naručili

Preporuka: za predjela domaća skuta i pršuta, za glavna jela pitati i konobara šta imaju, al za finalnu odluku sami procenite (iskoristite priliku da probate mesa ili delove životinja koja nemate priliku često da jedete),

Cene: srednje ka višim $$$

Rezervacija: poželjna

Njihov sajt:  konobamorgan

Tip za dodatni sadržaj: vinarija Veralda, casa la Parenzana, Grožnjan (za šetnjicu kroz mesto)