Kungota & Weinstrasse & Buschenschank – zvuči čudno, al je izlet za uživanje u pogledu, prirodi i po nekom vincu

Predivna brdovita priroda, bujne vegetacije, prepuna vinograda, idealna za uživanje u prirodi i domaćim dobrotama – ponajviše vinu sa pogledom. Dosta me podseća na Brda u Sloveniji samo su ovde ta brda još veća i gušća, sa još više vinograda. Čini mi se i da su i domaćinstva načičkanija, mnogo bliža jedna drugom, pa je idealno za ˝obilazak˝ bilo da ste kolima, biciklom, nogama …. Ovaj deo Slovenije je na oko 5, 5h sati vožnje od Beograda i oko 1,5h od Ljubljane. Ja sam se oduševila, jer nisam baš očekivala toliko lepu, pitomu prirodu i tako živahnu atmosferu i to u kasnu jesen.

Malo je teško objasniti i doživljaj i lokaciju, jer je taj deo koji smo obišli skroz isprepletan između dve države, Slovenije (Štajerska oblast, odnosno donja, tj spodnja Štajerska, na engleskom još i Lower Styria) i Austrije (dela koji na eng zovu Southern Styria, nemačkom  Südsteiermark, ili ti južna Štajerska). Odseli smo u Zgornjoj Kungoti i šetkali se po tom delu (Svečina, Ciringa, Špičnik…), a dobrim delom prolazili i kroz Austriju, ulicom tj putem koji se zove Weinstrasse (možete pretpostaviti zašto😊). Taj put je gotovo tik uz granicu, i sa njega se pruža predivan pogled većinom na Sloveniju.

Mi smo išli početkom novembra, dok su u tom delu aktuelni Buschenschank dani – to je  kao neka proslava mladog vina, gde ˝buschenschank˝ domaćinstva, imaju ˝otvorene šankove˝ ispred kuće, peku kestenje, nude jednostavne zalogaje i prvenstveno sok od grožđa, tj mošt (šira), pa se ide od ˝šanka˝do šanka i proba se sve šta nude, uz nezaobilazan pogled. Bukvalno možete i birati gde ćete zastati u zavisnosti kakav pogled imaju (pošto je ponuda manje-više slična).

Pošto je sve tako isprepleteno, pa smo malo u Austriji malo u Sloveniji, odnosno i ne znaš kada si prešao granicu (meni i dalje mnogo dobar osećaj), i još plus svi ti slični čudni nazivi, započeću sa objašnjenjem cele ture koje smo mi imali a vi izaberite celu ili deo koji vam se sviđa za vaš izlet😉.

Započeli smo turu iz Zgornje Kungote ka Svečini, da prvo posetimo slovenačku vinariju Ducal. Malo ih je teško naći, ali uz navigaciju i telefonske instrukcije vlasnika vinarije smo ih našli. Predivna lokacija, pogled puca na brda i vinograde u Sloveniji a iznad njih na Austriju tj. taj vinski put. Vinarija je super uređena, sa svakakvim neobičnim načinima obrade vina – betonske bačve, amfora (betonske komore ispod zemlje u kojima im zre vino), inox a i standarne bačve. Svakako prelep ambijent, lepo uređena vinarija, vidi se da su dosta razmišljali o tome,  ali vina nisu bila baš po našem ukusu, malo neobičnija od onog na šta smo navikli.

Kad smo završili sa degustacijom i ja sa fotkanjem:-) krenuli smo ka Weinstrasse, tj austrijskom delu, u potrazi za ˝buschenschankovima˝ 😀. Taj put je u stvari bio na cca 500 metara odatle. Pogled sa Weinstrasse je očaravajući – maltene sa obe strane puta je pogled na predivnu prirodu što na austrijski, što na slovenački deo, stim da je češći pogled na Sloveniju, brda, vinograde…

Ti ˝buschenschank˝ dani u jesen su veoma posećeni (od septembra do pred kraj novembra). Neki ljudi idu pešaka kroz vinograde u potrazi za ˝šankovima˝, kola, motora, biciklista ima zillion. Domaćinstva načičkana jedno do drugog, neki i na ulicu izneli to što imaju da ponude, postavili ležaljke uz vinograde za uživanje u pogledu….

gde vidiš gužvu a ti tu istraži

 

ležaljke sa pogledom

Jednostavno tamo čak za te dane ne treba napraviti plan posete, nego gde vidiš gužvu a ti tu kola posadi pa istraži šta sve imaju , plus uživaj u pogledu. Tako smo i mi uradili, posetili smo 3 takva ˝šanka˝ u Austriji i kod svakog malo mladog vina (nije baš nešto al nije ni loše, ko slatkasto kiselkast sokić ). Bolje su verzije od crvenog vina, beli je dosta kiseliji. Kod nekog kestenje, kod nekih sendviče, kod nekih samo mošt a u svakoj smo uživali i u pogledu i lepoj atmosferi. Pogleda se nisam mogla načuditi i nauživati. Dodatna čar je bila ta jesenja priroda, jesenje živahne boje, žuto, bakarno zelene, delovalo je gotovo bajkovito.

Pošto je već pretilo da se smrači, krenuli smo napred tj. nazad u Sloveniju u potragu za putem u obliku srca koji se nalazi među vinogradima #srcemedvinogradi. Pogled na taj put je u stvari iz domaćinstva Dreisibner (slovenačko domaćinstvo al sa austrijskim nazivom za 777) i u stvari je isto tako na nekih 200m od granice. Potrebno je malo gledati smernice (doduše nezgodno je jer je sve na nemačkom, al ipak piše Dreisebiner i herzentstrasse tako da samo pratite oznake). Domaćinstvo je bilo krcato ljudima, što klopaju, pijuckaju ili se pak fotkaju ispred srca. Ja sam brže bolje otišla da fotkam, pa sam opet ko japanac što više fotki, čak smo i selfie napravili.

napokon sam i ja fotkala srculence

Ovo domaćinstvo nudi i smeštaj + klopu + vince, pa smo mi još malo pomezili i kod njih i probali neka njihova vinca. Vinca nisu bila baš nešto ali je klopica bila simpa – domaća pašteta od divljači, baš kako treba da bude i simpatična salata crna rotkva sa bundevinim uljem.

Pošto se počelo smračivati, krenuli smo put Zgornje Kungote, jer smo imali večeru u Hiši Denk, ali tako da kolima prođemo kroz srce. Kada ideš kolima nemaš predstavu da se to sa jedne tačke vidi kao srce, al je baš bila fora, da možemo da kažemo da smo se vozili tim putem😉.

Sve u svemu, oblast sa zadivljujućom brdovito- vinogradskom prirodom i prijatnim domaćinima.  Dovoljno je blizu, lako se stiže do tamo + sve je dobro organizovano, idealno za vikend izlet, a priroda u jesen stvarno čarobna. Opcije koje su zgodne za ovaj deo su vožnja biciklom, šetnja (imaju nekoliko staza), ili pak ovaj vinski turizam koji smo mi donekle okusili 🙂

 

SUMA SUMARUM

Svrha: vikend getaway (od proleća do jeseni), na cca 6 sati od Beograda, 1,5h od Ljubljane

Highlights izleta: uživanje u prirodi i vincima uz meze + srcemedvinogradi

Klopa: veliki izbor dobre domaće klope (kmetije), Hiša Denk za poseban doživljaj

Vina: veliki izbor vinarija u domaćinstvima i vinarijama (boljih vina ipak više ima u Austriji)

Cene: veliki izbor pa i veliki dijapazon (od srednjih ka višim)

Smeštaj malo ekskluzivniji Hiša Denk, inače dosta domaćinstava po ovoj oblasti nudi i smeštaj pa možete dodatno istražiti, Dreisibner npr ima smeštaj od 30eur, nije mi jasno samo da li po osobi il sobi:-(

Procena dužine boravka: 2 dana (vikend)

Kada ići: 

  •  za uživanje u prirodi uz živahnu atmosferu kada su Bushenschank dani – od septembra do pred kraj novembra (najbolje kraj septembra početak oktobra, tada još više domaćinstava radi i veća je verovatnoća da će vreme biti dobro)
  • za uživanje u prirodi  (preko cele godine, ali zbog prirode najbolje od kasnog proleća do kasne jeseni)

Tip za dodatni sadržaj ako ste na više dana: Maribor, Ptuj, Graz;  za posebnu klopu Hiša Denk

Korisni linkovi iz Slovenije:

Spisak domaćinstava/kmetija u Kungoti kmetije-ponujajo

Šta još od šetnji nude, samo na slovenačkom na žalost pohodniske-poti-vabijo

Spisak restorana u Kungoti gostinska-ponudba

Imam i neki spisak austrijskih vinarija ali je podugačak, ukoliko vas bude interesovalo javljate pa da stavim i to

Comments

  1. Pingback: Hiša Denk-kuća izuzetne klope – Lepo je živeti

Comments are closed.