Logarska dolina – ideja za izlet

Logarska dolina

Prelepa lednička dolina u Sloveniji koja je poslužila i kao lajt motiv reklame za promociju Slovenije u prvoj polovini 80-tih godina. Moram reći da su odlično izabrali jer je Logarska dolina, predivna, zelena, prostrana, kao sa razglednice. Duga je oko 7 km i raj je za sve ljubitelje prirode, bilo da hoćete samo da se provozate, prošetate, planinarite.

Nalazi se na severu Slovenije u Kamniško Savinjskim Alpima blizu Solčave, odnosno na oko 80 km od Ljubljane. Vremenski, to je na malo manje od 2 sata vožnje od Ljubljane, jer se dosta vozi po lokalnim putevima, s’tim da je i to deo čari izleta u Logarsku dolinu, jer vidite i okolna mesta i lepu prirodu, i malo se ˝pomučite˝ za nagradu.

Ulaz motornim vozilom se naplaćuje 5 za motor, odnosno 7 evra za auto, za biciklliste i pešake je ulaz slobodan. Pogled na dolinu na ulaznoj tački je nezaboravan, ono izgleda kao da ulazite u raj. Ja sam se doduše malo iznenadila koliko je i šumovita ta dolina, jer sam spram fotografija na netu pretpostavljala da je to većinom travnato područje. U stvari je odlično da je tako, jer ako želite pešaka da istražite ovu dolinu, dobrim delom se šetate po gustoj šumi. Mi smo pola dana proveli u Logarskoj dolini, prošetali se do slapova (vodopada) Rinka i Palenk, provozali se, nauživali u pogledima a drugu polovinu dana proveli vozeći po Solčavskoj panoramskoj cesti.

Šta sve možete videti u Logarskoj dolini:

✅ Slapovi (vodopadi)

  • slap Rinka – jedan od najvećih vodopada u Sloveniji. Nalazi se pri kraju doline, na 15ak minuta blagog uspona pešaka kroz šumu. Do slapa je smešten ˝kafić,˝Orlovo gnezdo tako da je odlična tačka za mali predah (mi smo se okrepili domaćim likerom od borovnica
  • još jedan vodopad Palenk, koji je veoma blizu hotela Plesnik sa veoma lepim pogledom, tako da možete da iskombinujete i pogled na slap i pogled iz bašte hotela. Taj slap zavisi od količine vode, i leti gotovo da presahne. Mi smo bili u proleće  i nije bio preterano moćan, bogat ali je bilo zanimljivo gledati kako voda pada na više strana, odnosno kako se kombinuje više vodopada u jedan . Kažu da se posle velikih kiša on pretvara u moćan vodopad visok preko 70m, a i zimi bude zanimljiv kada se zaledi.
  • tu je još par vodopada u dolini, Rastočki (sakriven u šumi) i slap Sušice tako da možete čitav dan provesti istražujući slapove

 

 

✅ Šetnja kroz šumu, odnosno puno pešačkih, dobro obleženih staza. Takođe je raj i za bicikliste.

✅ Za ljubitelje penjanja i planinarenja, ima pregršt staza i vrhova da se istražuje i osvaja- sve do kamniškog sedla na 1864m ili na Mrzlu goru na 2.203 m

 U dolini je i par domaćinstava i hotel, pa možete predahnuti kod njih na lokalnoj klopi a ako ćete na duže pored hotela videli smo da ima i domaćinstvo koje nudi prenoćište.

Zanimljivo je da imaju i automate sa lokalnim specijalitetima u tom delu Slovenije (savinjski želudac, neka vrsta presovane salame, razne sireve i mlečne proizvode). Jedan od automata je u gostionici koji se nalazi na početnoj tački da se popnete ka slapu Rinka.

 •  škotsko govedo – blizu ulaza je domaćinstvo koje gaji ova goveda, pa ako su na ispaši ih možete videti
 •  Logarska lipa – koja je simbol doline, visoka 24 metara
 • bonus: Solčavska panoramska cesta. Put sa predivnim pogledima na sve tri doline – Logarsku dolinu, Matkov i Robanov kot, koju obavezno dodajte na spisak (više o njoj uskoro na blogu)

 

 

SUMA SUMARUM

 

Cilj: uživanje u predivnoj prirodi, (bilo da se vozi, pešači, vozi bicikla ili planinari)

Trajanje: od pola dana do par dana u zavisnosti šta želite. Mi smo pola dana proveli u Logarskoj dolini, prošetali do slapa Rinka i Palenk, provozali se, nauživali u pogledima i drugu polovinu dana proveli vozeći po solčavskoj panoramskoj cesti.

 • Ako idete kolima i hoćete malo da prošetate – dovoljno je pola dana za nju, odnosno zavisi koliko želite dugo da se šetate.
 • Ako želite da se pentrate odnosno planinarite, minimum jedan dan je potreban, jer od slapa Rinka, ima zilion staza da se penjete na raznorazne vrhove Savinjskih Alpi.

Kada ići: kada se priroda probudi, ali preporučujem radni dan ukoliko je moguće, jer je lepim vikendom sigurno gužva

Ulaz: naplaćuje se samo motornim vozilima (npr motori 5, kola 7 evra), pešacima i biciklistima slobodan ulaz

Ideje za dodatni sadržaj: Solčavska panoramska cesta