Opatija – (Beč na moru) biser Kvarnera, za odmor u bilo kom delu godine

Opatija, šarmantno morsko mesto prepuno vila i zelenila, je odlična lokacija za odmor u bilo kom delu godine.
Upravo zahvaljujući svojoj lokaciji, na obali mora i sa planinom Učka u pozadini, pruža razne mogućnosti i za sportske aktivnosti i za relaksaciju. Kada uzmete u obzir i njenu istoriju i zanimljiva mestašca uz obalu, je destinacija gde se svašta može videti i doživeti.

Opatiju još nazivaju i kraljicom Jadrana, upoređuju je sa Monte Carlom, Nicom, opisuju je kao Beč na moru i stvarno je posebna, drugačija. Najveći utisak ostavljaju vile i lepo, dugačko, šetalište uz obalu. Svojevremeno je bila elitno wellness središte Austro-Ugarske aristokratije. Tada su u Opatiju svakodnevno vozom dostavljali sveže torte i kolače iz Beča i Budimpešte – ono čak su i u vreme od pre više od sto godina, znali kako da uživaju 😊.

Umetnički paviljon Juraj Šporer Opatija
nekadašnja poslastičarnica a sada umetnički paviljon

Opatija je zadržala šarm iz tog perioda. Obnovljene vile koje su u najvećoj meri pretvorene u hotele i uređeno, dugačko šetalište Franca Jozefa I – Lungomare,  koje se proteže uz obalu i povezuje Opatiju sa okolnim mestašcima, je nešto što se ne sreće često u primorskim mestima.

Glavna gradska plaža je Slatina, gde je i glavni gradski trg na kome je šetalište poznatih i fontanica. Blizu centralnog gradskog dela je Vila Angiolina, koju su nedavno restaurisali i od nje napravili muzej turizma. Uz vilu je i prelep park Angiolina, sa raznim retkim vrstama biljaka koje nisu baš tipične za to područje, kao ginko biloba, japanska banana, kamelija, koja je i zaštitni znak Opatije i mnoge druge.

Vila Angeolina Opatija
Vila Angeolina – sada je tu muzej turizma

Iako ima dosta statua po samom mestu, najpoznatija (čitaj najprepoznatljivija) je statua devojke sa galebom. Kada je lepo vreme odatle mogu da se naprave super fotografije sa pogledom na Opatiju. Zanimljivo je to, da je model koji je poslužio za taj kip, bila devojka koja nije iz Opatije, nego iz pedesetak kilometara udaljene Crikvenice.

 

 

DODATNI SADRŽAJI U OPATIJI

SPORTSKE AKTIVNOSTI U I OKO OPATIJE

   

🚶‍♀️🚶‍♂️ Šetnje:

 • šetalište Lungomare – je dugo oko 10km i povezuje mesta uz obalu, tako da možete istražiti i njih: Volosko, Lovran… Uz obalu su i plakati koji sugerišu još tempo tura za pešačenje ili trčanje, šta vam više odgovara.

 

 

 • Učka – treking i hiking ture Učka – ima puno pešačkih staza koji vode do Učke, i razlikuju se po dužini i zahtevnosti. Učka je najviša planina u Istri i sa nje se pruža predivan pogled na Kvarner, s´tim da je najbolje ići dan posle kiše i bure, jer je tada vidljivost najbolja. Kako je sve više ljudi zainteresovano za aktivni turizam, osmislili su dosta raznih dodatnih aktivnosi – tipa ˝ Staza bukaleta i kalića˝, vođena šetnja po raznim okolnim domaćinstvima gde možete probati njihove proizvode.

 

  🚴‍♂️ Biciklizam – iako je hiking zastupljeniji, postoje staze i za gorske biciliste koje se protežu po Učkoj (8 staza) i u zaleđu Matulja.

🌊  U letnjem periodu su dodatno moguće i sve druge morske aktivnosti– sup, jedrenje na daski, ronjenje, padobranstvo (na Vojaku )…

 

OKOLNA MESTA

 

 • šetalište Lungomare vodi kroz dosta šarmantih mestašaca, koje vredi obići, Lovran, Volosko..

 

 • Mošćenička Draga i Mošćenice su meni mnogo slatke. Ako ste ˝avanturističkog duha˝ od Mošćeničke drage vode stepenice (puno stepenica) do Mošćenica odakle se pruža predivan pogled.

 

 • Rijeka – do nje možete kolima ili gradskim busom, kako vam više paše. Pri obilasku Opatije sam saznala par zanimljivosti o Rijeci. Jedna je, da je na Rijeci napravljen prvi torpedo, jer je tamo živeo čovek koji ga je izumeo. Druga je zanimljiva za ljubitelje filma “Moje pesme, moje snovi”, a to je da je Baron von Trapp  završio pomorsku akademiju u Rijeci i u njoj živeo dok mu žena nije umrla, pa se posle toga preselio u Austriju. Zanimljivo je to da su njegovi roditelji shranjeni na mornaričkom groblju kod Pule.

 

 

KLOPA 

Restorani: U i oko Opatije ima dosta restorana koji su na glasu: Plavi podrum, Kukuriku, Restoran stancija Kovačići (njih odavno imam na spisku za posetiti, još nisam ali nameravam). U Moščeničkoj Dragoj su odlični riblji restorani Johnson i Zijavica. Ako ste za divljač, na Učkoj je restoran Dopolavoro, sa dugom tradicijom, gde možete između ostalog probati i gulaš od medveda.

Jedino domaćinstvo koje proizvodi ovčji sir je porodica Maliki i svi lokalci idu kod njih da ga kupuju. Ponekad na nekim dešavanjima imaju svoj štand. Inače pred zimu, pešaka vode svoje ovce do Istre, blizu Vodnjana, da tamo prezime, a potom ih na proleće opet pešaka vraćaju kući na Učku.

 

SMEŠTAJ U OPATIJI

U Opatiji je veliki izbor hotela, što u starim obnovljenim vilama, što u modernijim hotelima, uz ili blizu obale. Ono što je dobro, je da neki od njih rade tokom cele godine. Liburnia Hotels & Villas ima dosta hotela u ponudi u Opatiji.

Na ovom linku možete videti kako je meni bilo u Hotelu Istra koji je 2022 bio proglašen za najbolji hotel sa 3* u Hrvatskoj, a otvoren je tokom cele godine.

 

PLAŽE

Osim gradske plaže, šetalištem uz obalu se da naći još plažica, kao i u okolnim mestima. Mi smo pre odlazili na šljunkovitu plažu u Mošćeničkoj Dragi a sada sam otkrila da je u blizini i plaža koja je proglašena za jednu od najlepših plaža na Jadranu u mestu Brseč (plaža Klansač u Brseču).

 

DEŠAVANJA U OPATIJI

Neka od zanimljivijih dešavanja su:

 • April – Đardin, cvetna događanja krajem aprila kod vile Ageolina, sa raznim radionicama
 • Jun – Retro Opatija, zadnji vikend u junu (muzički vremeplov na ulicama)
 • Oktobar  – Marunada – dani kestena
 • Novembar – Dani čokolade
 • Decembar – Novogodišnja dešavanja + klizalište

 

ZANIMLJIVOSTI O OPATIJI
 • Kažu da se je u Opatiji rodio hrvatski turizam. Hotel Kvarner je prvi hotel na Jadranskoj obali koji još uvek radi.
 • Kukale – to je grupa zimskih kupača iz Opatije, koji svake godine otvaraju sezonu zimskog kupanja, a svake nedelje u podne imaju treninge u svim vremenskim uslovima
 • Kamelija je zaštitni znak Opatije (ima je najviše u vrtu Angeolina kod same vile:-)

 

 

SUMA SUMARUM

 

Cilj: aktivan odmor na/uz more u bilo koje doba godine

Highlights: arhitektura, šetališe uz more i mnoštvo sportskog sadržaja

Kada ići: kada se priroda probudi, da iskoristitite što više sadržaja i aktivnosti u prirodi.

Korisni linkovi: