Ostvo Vis – letovanje, šta možete očekivati

Ostrvo sa kristalno čistim, modrim i ponegde tirkiznim morem. Dosta manjih ali i većih uvala sa plažicama (kamenim, stenovitim a negde i peščanim). Imaju i plažu koja je proglašena za Eurpoean best beach 2016 – uvala Stiniva. Na njemu je i najstarije hrvatsko naselje Vis. Pored Visa tu su još 2 veća mestašca a ostalo su seoca rasuta po ostrvu. Pored predivnog, i moram da ponovim izuzetno čistog mora, ostrvo je prepuno drveća rogača, interesantnih kaktusa, agave i predivnih palmi pogotovo u većim mestima.

Ostrvo Vis još nije toliko posećeno, pa samim tim ni toliko turistički razvijeno, mada se poseta kažu iz godine u godinu uvećava. Razlog je to što je u vreme Jugoslavije tu bila vojna baza, i nije bio dozvoljen dolazak stranim turistima.

Trajektom iz Splita ste na Visu za 2h i 20 min. Savet kod trajekta – karta ne važi za određeno vreme tog dana, već za ceo dan (imaju 3 polaska dnevno u sezoni). Treba doći malo ranije da zauzmete mesto za željeni sat, jer u protivnom ćete čekati sledeći, ili ne daj bože ako ne stignete na poslednji tog dana, karta vam je nevažeća (osim uslučaju interent kupovine). U Splitu obavezno pitati gde je vez za trajket za Vis, jer kažu da znaju da menjaju mesto pristanka.

Mi smo tamo deo letovanja proveli u robinzon stilu a deo u civilizaciji, pa kao da smo bili na 2 letovanja. Robizon deo je zaseban doživljaj pa sam o njemu posebno pisala, a ovo sad o Visu što pišem je iz civilizacijskog dela. Mada i kada smo bili u tom ˝civilizovanom˝ smeštaju, imali smo polupraznu plažu gotovo isped samog smeštaja, pa se nismo previše ni šetkali po ostalim plažama, tako da mi se čini da je ostrvo gde možete da letujete u miru (za one koji ne vole toliko gužve).


MESTA (gradići)

Vis – na ostrvu sam saznala da je to najstarije hrvatsko naselje. Prepun lepih, velikih, zdravih palmi (volim palme pa moram da pomenem), lepe stare očuvane kuće, zilion jedrilica vezanih uz obalu. Vis ima i veliku tvrđavu, malo van grada, koja radi i kao restoran i klub. Predivan je pogled sa tvrđave, plus možete da se prošetate tvrđavom i vidite par prostorija koje su uređene u stilu kako se kraljevski živelo, a može da se vidi i lep zalazak sunca sa nje.

Kut – se nadovezuje na Vis, u istom je stilu kao Vis, tako da to može da bude veom lepa večerenja šetnjica. Lepo je zaći u male ulice, i otkrivati lepe stare očuvane zgrade, na nekima od njih piše i kome su pripadale.

Komiža – lepo, mirno, malo mesto, sa dosta ribara i čamaca u marini. Lepa šetnjica i plažice u samom mestu. Savetuju svi da ukoliko želite da sami pripremate ribu na gradelu, najbolje od ribara u Komiži da se pazari.


UVALE koje su mi se svidele za kupanje

Mala Travna (naša Robinson varijanta – lokalci zovu Molo Trovna, tj Molo Trovno). Nije baš zgodno ako nemaš smeštaj tamo jer nema prirodnog hlada, a kamena je plaža pa i suncobran je teško postaviti zbog vetra koji često duva. Do nje se stiže ili brodićem, ili zemljanim vatrogasnim putem. Ideja za provesti dan na toj plaži, jeste da odete kod Senka na celodnevnu klopu (više o njemu u delu klopa). Kod njega je ˝slow food˝, više u smislu da se polako iznose jela, pa malo klopate, pa se bućnete , pa nastavite sa klopom😉.

Mala Travna (Molo Trovno)
plaža u Maloj Travni

 

Zaglav (Zoglov) – 15-tak minuta pešaka od Milne, pitomom stazom sa lepim pogledom. Peščana plaža sa dosta plitkom vodom, idealna za porodice sa decom. Jedino što nema prirodnog hlada pa ponesite svoje suncobrane, ili najveću vrućinu provedite i u jedinoj konobi na plaži Zoglov (dobra domaća klopa).

Srebrna – dosta prirodnog hlada i 1 kafić. Deo plaže je veliko kamenje, deo na ravnim stenama (pločama) i mala dodatna uvala čini mi se sa peskom (može biti da je to uvala Ruda).

Stiniva – (European best beach 2016) po meni ona nije da svakog dana ideš na nju, već da se ode jedanput da se vidi. Pogotovo što je od dobijanja nagrade još posećenija. Ima jedan kafe u toj uvali, plaža je okružena stenama i ima uski prilaz sa otvorenog mora, gde ostanu i jedrilice, jer ne mogu prići dalje. Ne znam zašto je dobila nagradu, ali jeste interesantna za videti.

Rogačić (Rogočić) – nije komercijalna, u smislu veće posete, mi smo je otkrili zato što smo smeštaj imali tamo. Gleda na submarine cave, ali je mirna, ima molova za vezivanje brodića gde može da se leži. Jedino što je meni smetalo jeste trava u vodi (ona koja raste na dnu, i ne dodiruješ je ali mene to malo plašilo). No našla sam delove gde nema trave i tirkizno je more, pošto je pesak, pa sam te ture u plivanju praktikovala, a dok ne dođem do njih ne gledam kroz vodu.

Uvala Rogočić sa molovima

Uvala Smničevica – samo brodićem uz sidrenje (blizu Stinive), 2 kućice, svaka u svojoj maloj uvali, i kristalno čisto more, ali i hladnooo.

Inače ima još dosta uvala, ali nismo sve ni hteli a ni stigli da obiđemo (više volimo da se smirimo na jednoj plaži, ukoliko je lepa, ima mogućnosti za hlad i nema gužve). Ko će po onoj vrućini da seda u kola i obilazi plažu po plažu, pa neke od njih valjaju, neke ne, izgubiš vreme u prevozu umesto da uživaš u miru i pogledu😎.

Neke od dodatnih uvala:

 • Velika Travna – bila je odmah do nas (do Male Travne, al nisam uspela da shvatim kako se dolazi do nje, i kolika je naspram naše)
 • Rukavac – uglavnom samo za čamčiće
 • Diamond beach: blizu Srebrne, uređena plaža, sa kafićem i vodenim sportovima, ali mi ne volimo takve plaže tako da je nismo posetili samo sam slikala oglasnu tablu
 • U gradu Visu ima gradska plaža, koja je izgleda zgodna za porodice sa decom

  Plažica u Visu
 • Takođe u Komiži imaju gradske plažice.

  plažica u Komiži
 • Milna takođe, ima malu peščanu plažu, uz put.
 • Mene bi još interesovalo da vidim uvalu Smokovu i Stončicu – ali to nismo stigli da obiđemo. Vi mi javite kakve su, ukoliko ih budete posetili, da mogu da kompletiram spisak:-)

 


GDE NA KLOPU

Kod Senka (Mala Travna) – simpatična dobra predjela, sa po nekim neobičnim dodatkom (npr morska trava), dobra riba na gradele. Nemaju širok meni, već spremaju što tog dana bude sveže. Celokupan štimung je poseban, drugačiji, jer ipak je uvala bez struje i vode pa se nemojte iznenaditi što ćete morati pri upotrebi wc-a za sobom da prospete kofu vode.  I da, izgleda da zbog ekonomisanja sa vodom, noževi se ne koriste pri jelu –tj ne daju noževe. Sve to ukomponovano – dobra klopa i egzotični uslovi – čine ovo mesto posebnijim.

Kod Senka -snimljeno sa plaže

Roki’s (Plisko polje) – obavezna za jela ispod peke – riba i hobotnica. Domaćinska atmosfera (možda pomalo turistička, ali i to možda doprinosi celokupnom utisku). Pošto su malo u kopnu, imaju ogranizovan i taxi prevoz do njih. Ove godine smo otkrili da imaju i svoju vinariju, tako da mi je drago da šire posao i posvećuju se celokupnoj gastronomiji .  http://www.rokis.hr/en/

Zoglov plaža Zaglav (Zoglov) kod Milne-  (jedini kafić restorančić na plaži)  – odličan kokot na grilu, dobra buzara, pita sa slanom ribom i lukom (simpatično za probati – lokalni specijalitet), pravi domaći kolači. Nepretenciozna dobra lokalna domaća klopa (sprema se šta se ulovi). Na žalost nisam fotkala.

Pojoda (Kut) – dosta poznat restoran od starih vremena, korektna klopa ali je kao ˝industrija˝- veliki broj stolova i brzo iznošenje hrane. Njihova inovativnija predjela nisu baš toliko dobra, pogotovo kad se gleda spram cene. Riba na žaru je korektna. Pošto su cene više, ne bih preporučila, jer nije baš toliko posebno iako je dobro. Nemaju svoj sajt, ima dosta reviewa na tripadviser i fb stranica

Dodatni predlog restorana koje su nam preporučili oni koji znaju šta je dobra klopa a često borave na Visu

Konoba Darko  (Žena Glava) – domaća klopa, kažu da su malo skuplji ali vredi

Konoba Bako (Komiža) – stim da imaju dosta i negativnih komentara na tripadviseru, pa uzeti sa rezervom

Kaliopa (izmedju Visa i Kuta) – ima lepu baštu, pa je pominjem samo zbog tog ugođaja. Inače klopa je osrednja (možete sam da uđete da vidite i isfotkate, i onda negde drugo na klopu, a ne morate ni to jer sam stavila fotke😉

Golub (Podselje) – dosta se oglašavaju, mi smo bili samo na kafici. Kuvar kaže da je radio i u Ljubljani i u Beogradu. Jela ispod peke, kažu jagnjetina im je najbolja, ali rade i gradele. Sa njihove terase se vidi i stara zemljana avionska vojna pista.


IZLETI

 

Modra špilja (ostrvo Biševo) – vredi videti, predivna plava voda, kao reflektore da su stavili u nju. Jedino što kažu da se u sezoni čeka i po 2 sata u redu da se uđe u špilju. Ps. na fotki ispred modre špilje, ulaz u špilju je taj minijaturni otvor levo od čamca ( = u špilju se ulazi samo malim čamcima).

Zelena špilja (ostrvo Ravnik) – simpatično, stvarno je zelena i ovde imate mogućnost i da se kupate u njoj

ulaz u zelenu špilju ostrvo Ravnik kod Visa
ulaz u zelenu špilju

Kroz vojne potkope –pošto je dugo bila vojna baza, ima dosta nekih podzemnih tunela, pa koga interesuje imaju organizovane ture. Mi smo bili pešaka u svojoj režiji do Submarine cave – dosta brodova ide tamo jer može slobodno da se uđe u nju a i da se prošeta.

Sunset sailing – ovo je dan pred naš odlazak osvanulo u turističkoj agenciji pa nisu znali da mi kažu detalje, ali mi zazvučalo baš interesantno. Večernje jedrenje sa jurenjem zalaska sunca sa poslaskom najverovatnije iz Komiže, jer su tamo bolji zalasci.

Inače po većim mestima iznajmljuju bicikle, motocikle i kola. Oprez – neki koji iznajme motore izgleda da ni na biciklu nisu pre toga seli, pa obratiti pažnju pogotovo na turiste na motorima


RADNJE

 • Tommy – veći objekat kod Visa
 • Studenac i Konzum – manje radnje u većim mestima (tj nema toliko radnji pa se spremite da ukoliko ne odsedate u većim mestima idete do njih)

LOKALCI

Žive opušteno, većinom se ne trude previše, još uvek se navikavaju na turizam. Nekima se podrazumeva da znate ostrvo i sva sela u njemu čim ste kročili na njega.

Jedna anegdota sa naše potrage za robiznom smeštajem – dali su nam takve smernice kako doći do smeštaja, kao da poznajemo svaku palmu na ostrvu 🙁. Tako da smernice uzmite sa rezervom, tj konsultujte i čika googla ili navigaciju. Zbog toga što lokalci umesto a u nazivima često koriste o, prilikom ukucavanja željenih destinacija probajte i jedno i drugo (Mala Travna = Molo Trovno = Molo Trovna)

 


ČEGA NEMA NA OSTRVU – a šta je nama zatrebalo

Car wash – a ima dosta uvala do kojih se dolazi zemljanim (prašnjavim) putevima. Ako ste kolima pripremite se da koje god boje bila, do kraja letovanja će biti bela.

Optičar (samo 1 u Visu, koji dolazi mislim jednom nedeljno iz Splita na 1 dan). Ukoliko nosite naočare, ponesite rezervne ili neki first aid kit za naočare (šrafcigerčić, šraf ili pecaroški konac i makazice  – nas je spasila devojka iz turističke agencije Paiz🤓.

 


SUMA SUMARUM

Cilj: Ostrvo za miran odmor

Highlights letovanja: izuzetno čista voda

Napomena: nama je bila dosta hladna voda (oko 22 stepena) i verovatno je češće da je hladnija pošto je ipak duboko more i ostrvo je udaljeno dosta od kopna

Plaže: dosta malih uvala, bez preterane gužve

Smeštaj: mi smo našli smeštaj preko lokalne turističke agencije Paiz travel

Klopa: veliki izbor restorana, moja preporuka kad ste na moru obavezno riba na gradele ali i spod peke

Dodatni tip: obavezno poneti cipele za vodu ili peraja, jer su većinom kamene plaže i stene