Palić i Subotica – šta videti – ideja za izlet

Palić i Subotica

Kada se razmišlja o jednodnevnom izletu van Beograda, Palić nekako nije baš u opciji jer ˝zvuči˝ daleko, ali se u stvari može iskombinovati bez problema za jedan dan. Naravno sa noćenjem je još kompletniji užitak, jer ipak vožnja u jednom pravcu traje oko 2 sata.

Mi smo u jednom danu iskombinovali degustaciju vina u vinariji Zvonko Bogdan, malo ˝krstarenje˝ oko Palića, ručak na jednom od salaša i potom kratki obilazak Subotice, kući se vratili oko 19h i imali prelep, drugačiji i skroz ispunjen dan, pa ovde delim to iskustvo koje normalno može bez problema da se razvuče na više dana.

Vinarija Zvonko Bogdan i Palićki salaši

Dan je započeo degustacijom vina Vinarije Zvonko Bogdan – i drago mi je da je tako bilo, jer kada smo uz pomoć navigacije tražili ovu vinariju, stigli smo kolima jednim prilazom kojim nisam do sada išla a koji je prolazio kroz deo Palićkih salaša (ja sam uvek samo išla na taj turistički deo Palićkog jezera – ženski štrand i zološki vrt). Prijatno sam se iznenadila koliko salaša ima oko jezera i koliko se razvija, bilo da se gradi ili je na prodaju. Tako da ukoliko idete na Palić preporučujem da mu priđete ili prokrstarite kolima ili biciklom i sa te druge ˝salaške˝ strane (ako idete iz pravca Beograda sa auto puta siđete za Aleksandrove salaše, pa na Novosadski put). Degustacija u vinariji  Zvonko Bogdan je bila je veoma dobra uvertira, jer pored odličnog vina, prijatno sam se iznenadila i izgledom i odnosom koji imaju prema svemu što rade, pa smo puni utisaka od degustacije i priče nastavili uživanju u prirodi i Paliću (više o degustaciji na linku).

prilaz vinariji Zvonko Bogdan Palić

Palić

Jeste da jezero više nije za kupanje ali je meni uvek lepo prošetati uz vodu, a kako je Palić izuzetno velik, možete odabrati kako ćete to uraditi, biciklom, pešaka… Za one sa decom tu je i zološki vrt. Od tih lepih građevina u stilu secesije, koje su tipične za ovaj deo Vojvodine, mogu se videti vodotoranj, ženski štrand i još par objekata u tom, što zovem, ˝turističkom delu˝ Palića. Simpatično mi je i to da se dosta novih građevina radi po uzoru na taj stil. Ako ćete pešaka, možda je najbolje da parkirate kod Terase muškog štranda pa odatle krenete na pešačku turu do ˝turističkog˝ dela Palića. Link na lokaciju Terase muškog štranda google maps

Gde klopati u okolini Palića

Za klopu smo dobili preporuke za nekoliko salaša, pa smo izbor suzili na dva. Iako sam čula više priča i preporuka za Jelen salaš, koji stvarno izgleda lepo, vidi se da to što rade rade profesionalno i sa stilom, odlučili smo se za klopu na Majkinom salašu. Izgledom deluje rustičnije i manje turističko, tj. više kao pravo domaćinstvo sa dodatnim sadržajem. Za klopu nemaju baš neki izbor, ali smo mi pitali konobara da li imaju gulaš (iako nije pisalo na meniju) i dobili smo konjski gulaš, sasvim korektan i ukusan, čak je jedna porcija bila dovoljna za nas dvoje. Ako puno očekujete u gastronomskom smislu, možda ćete biti razočarani, ali ako ste ˝opušteni˝ može da posluži. Ovde stavljam fotke oba salaša čisto da možete da stekenete neku sliku.

Jelen salaš

Majkin Salaš – gde smo na kraju i klopali

SUBOTICA – šta videti

Subotica je na oko 8 km od Palića i vredi je obići zbog arhitekture ali i zelenila koga ima dosta više nego u Beogradu. Parkirajte se negde blizu centra grada jer je većinom to što je simpatično videti skoncentrisano pri centru.

Dosta lepa arhitektura, prvenstveno u stilu secesije, mada ima i dosta zgrada koje su izgubile sjaj i čekaju da budu osvežene. Takođe u ovom delu Vojvodine izgleda i da su bronzane skulpture česte, tako da obratite pažnju i na to. Meni je skroz sladak bio spomenik neznanom vodoinstalateru. Šta videti kroz manju turu po Subotici u slikama, dobar orijentir je i maketa užeg centra ispred gradske kuće:-)

Palata Ferenca Rajhla

Korzo i Narodno pozorište

Gradska kuća, park ispred gradske kuće  u kom je spomenik Svetog trojstva i još nekoliko spomenika. Kod gradske kuće je i mapa užeg centra grada pa vam i to može poslužiti kao orijentir pri kretanju.

Katolička crkva i spomenik palim borcima i žrtvama fašizma

Sinagoga – izgrađena 1902. godine u stilu secesije a rekonstruisana 2018 i od nedavno otvorena i za turiste. Vikendom je otvorena do 14h za posete (mi smo zakasnili da pogledamo i unutrašnjost)

Sinagoga Subotica
Sinagoga Subotica

i još malo lepih detalja iz Subotice

 

 

SUMA SUMARUM

 

Cilj: lep i ispunjen dan, izlet sa dodatnim sadržajem

Highlight:  odlična vinska priča vinarije Zvonko Bogdan, boravak u prirodi uz vodu i lepa arhitektura pogotovo u Subotici

Korisni linkovi:

I Palić i Subotica imaju dosta dobro organizovane sajtove sa svim bitnijim osnovnim informacijama, šta videti, koje su moguće aktivnosti… veoma pohvalno.

  • Palić  – Palic   kratak info i linkovi na razne stvari na Paliću ali i okolini
  • Subotica  Visit Subotica  (Besplatna pešačka tura po Subotici je sredom od 10 i subotom od 13 časova – to sam pronašla na njihovom sajtu pa prenosim i ovde. Zainteresovani sve informacije mogu dobiti u prostorijama Turističkog informativnog centra na adresi Trg Slobode 1, telefonom na broj 024 670 350 ili putem maila: info@visitsubotica.rs)
  • Iznajmljivanje bicikli i u Subotici i na Paliću Subike

 

Za klopu na Paliću:

Ima dosta salaša pa istražite malo. Neke od opcija su:

 

Ideja za dodatni sadržaj: 

  • Park prirode i jezero Ludaš na 7 km od Palića

Ako ste tamo na više dana možete i ovo jezero obići – pešaka ili biciklom, s’tim da se jedan deo parka obilazi u pratnji vodiča, ali kažu i da se jezero velikim delom može obići biciklom  Park prirode i jezero Ludaš