Praktične stvari koje treba uzeti u obzir kada razmišljate o jedrenju (za početnike)

jedrilica i more

Ovde ću samo pobrojati neke stvari koje su meni ostale urezane u pamćenju kao neobične i neke praktične stvari koje treba imati u vidu kada se odlučujete za ovaj vid odmora:

 • Veoma je bitna ekipa sa kojom se ide, jer ste na skučenom prostoru i nekoliko dana upućeni jedni na druge. Mi smo u oba slučaja odlično prošli, iako se npr prvi put sa pola ekipe,tj. 4 osobe gotovo nismo ni znali, pa malo sreće nije na odmet 🤗.

 

 • Čak i oni koji pate od morske bolesti mogu da jedre (devojka koja je išla sa nama je baš bila osetljiva po tom pitanju, pa posle prve ˝lekcije˝, uz uzimanje lekova protiv mučnine, skroz uživala u jedrenju.

 

 • Prostor je dosta mali (prvenstveno za spavanje) pa poneti što manje stvari (ionako vam ni ne treba puno toga jer se najviše boravi na brodu). Tako da: kupaći, peškiri, šorcić, par majica i nešto za hladnije vreme je sasvim dovoljno.

 

 • Kozmetika najbolje da vam bude spakovana u onaj neseser što može da se kači (jer je zgodan za tuširanje u marinama).

 

 • Namirnice za sa sobom na brod – dogovorite se sa ekipom šta vam sve treba za tih par dana i napunite brod. Obično u marinama ima neka veća radnja ili pak pre ukrcavanja posetite neki veći lanac u blizni. Normalno nemojte preterivati – dokupljivanje onog što se setite ili vam ponestane, je moguće u mestima koja se posete.

 

 • Toliko raznih mesta se obiđe, da mi se dešavalo kad ustanem da nisam prvog trenutka sigurna gde smo 🙃.

 

 • Kada je nemirno more a vi jedrite, nemojte silaziti u brod (ovo je za one sa osetljivijim stomakom ali i in general).

 

 • 😴 Spavanje na brodu – mene je mučilo kako će to izgledati i koliko će se to ljuljati, a u stvari se ispostavilo da je gotovo kao na kopnu, more gotovo da se ne oseti.

 

 • WC na brodu (korišćenje samo kada brod plovi – i tuširanje i wc). Inače npr ja sam se tokom oba jedrenja tuširala samo po marinama ili na palubi posle kupanja – nisam nikada u kupatilu/wc-u jer mi je nekako skučeno.

 

 • Mnogo je povoljnije ići početkom ili krajem sezone. Jeste da je tada veća verovatnoća lošeg vremena ili hladnog mora, ali su cene dosta povoljnije + nisu toliko velike gužve po marinama i uvalama. Mi smo išli u septembru i jeste da je more bilo malo hladnije i par dana nam je bilo kišovito ali je bilo nezaboravno, a povoljnije i manja gužva

 

 • Uzeti i skipera sa sobom 😉, da on brine o brodu, marinama i otkrivanju dobrih gostionica, a vi da se prepustite uživanju.

 

 • Najbliža dobra jedrenja su u Grčkoj i Hrvatskoj.

 

 • Par lošijih stvari kao napomena:

– nemaju svi ponuđači jednako kvalitetne (dobro održavane) brodove, pa tu obratiti pažnju.

– ipak može i da vas uhvati veoma loše vreme (to je ta nepredvidiva priroda) pa to može da pokvari ugođaj. Ali sa druge strane tada stvarno možete osetiti kako je more moćno (ono – always look on the bright side of life 😉).

– može se desiti ipak i da se ljudi na brodu posvađaju (to i nije tako redak slučaj, skučen prostor zna to da ˝iznedri˝), ali sa druge strane i potpuni stranci se mogu odlično uklopiti.

 

Ako imate još nekih nedoumica, ili pitanja, pišite, pa da dopunim spisak ako treba.

ps. više fotki sa jedrenja i opis doživljaja možete pogledati na linku