Slovenačko primorje – šta videti, gde klopati – ideja za izlet

Slovenačko primorje

Slovenačka obala je dugačka je oko 47 km. Bez obzira što je mala, lepa je i interesantna da se ˝prokrstari˝ njom, bilo da idete u Sloveniju ili pak prolazite na putu ka Italiji. Na tom malom prostoru je smešteno dosta toga, pa se sve da videti u jednom danu, tako da može biti celodnevni izlet. Doduše obala i more nije baš za kupanje, ako ste navikli na tirkizno plavetnilo, ali zato ima slatkih primorskih mestašaca, pa ću krenuti redom.

 

ŠTA VIDETI

(šta sve možete videti za jedan dan na slovenačkoj obali)

 

Koper (it. Capodistria)

Koper Slovenija marina

Koper iako jeste velika luka, zbog čega sam ja dugo izbegavala da ga posetim, ipak ima dosta i tog primorskog šarma, lepe arhitekture i istorije, tako da nemojte ga zaobilaziti. Parking se može naći već blizu šetališta i samog starog centra. Lepo je prošetati uz obalu, gde je drvored visokih palmi ali i prošnjurati malo starim delom grada. Posebno je sladak Titov trg – staro gradsko jezgro u venecijanskom stilu gde je Preterska palata iz 15 veka, loggia gde je i najstarija kafana gde možete popiti i pićence sa lepim pogledom na trg. Nastaviti šetnju uskim uličicama sa pregršt lepih radnji, doduše nakrcanim više suvenirima za turiste, ali su slatke.

Tip: Od Kopra do Izole vodi stari put tik uz obalu, koji je od nedavno zatvoren za saobraćaj i može se koristiti za razne sportske aktivnosti, pa ako imate više vremena lepo je uživati u čarima šetnje, vožnje bicikle ili rolera uz obalu.

 

 

Izola
Izola Slovenija
pogled na Izolu

Izola je slatko staro ribarsko mestašce, gde je lepo prošetati i kroz samo mesto, ali i obalom gde je dosta čamaca, kioska sa klopom i kafića. Dosta živahno mesto, pogotovo kada je lep dan 😊. Slike će govoriti više od reči.

Tip: u pravcu od Izole do Pirana na putu sa desne strane na Petrolovoj pumpi puca pogled na Izolu i Alpe u pozadini, tako da vredi stati zbog pogleda.

 

Piran

Piran je najpoznatiji i najživopisniji od svih mesta na obali, što zbog svog šarma, što zbog raznih i čestih manifestacija. Tu vredi odvojiti malo više vremena i prošetati i obalom, ali se popeti i na zvonik i/ili na zidine Pirana, jer je odatle odličan pogled. Ulazak u grad kolima nije dozvoljen, ali je i parking super pozicioniran (uz samo obalu) pa je odatle lepa šetnja do centra, mada ima i besplatan busić koji saobraća do centra, za one koji ne vole toliko da pešače. Centralni gradski trg je dobio ime po poznatom virtuozu koji je rođen baš u Piranu, Tartiniju, inače autoru jedne od najpoznatijih i zahtevnih evropskih kompozicija za violinu, koju mu je navodno u snu odsvirao sam đavo, pa se i zove ˝Đavolji triler˝.
Kaficu /pićence uvek najradije popijemo u kafiću Teater jer je na dobroj lokaciji i uvek je simpatična ekipa u njemu.

Tip: Na putu iz Pirana ka Portorožu, svratiti do hotela Bernandin (pogotovo ako ste ostavili kola na parkingu uz obalu), pošto je na walking distance od parkinga u Piranu, i popeti se na njihovu terasu na pićence sa odličnim pogledom.

 

Portorož

Portorož

Portorož je više letovalište, krcat hotelima i spa varijantama. On je meni najmanje interesantan od svih mesta na obali, baš zbog toga što je pravo, veliko turističko mesto, ali sa druge strane ima lepo dugačko šetalište uz obalu, tako da mene samo to privlači u Portorožu – šetnja obalom 😎. Pored tog glavnog šetališta, možete otići i do marine pa malo razgledati i brodove (za one koji vole takve stvari).

 


GDE KLOPATI na slovenačkoj obali

Kako je sve blizu, neću sortirati restorane po gradovima, već pobrojati mesta gde smo mi bili na dobroj morskoj ali i mesnatoj klopi i za koje smo čuli da su dobri pa ih imamo u vidu za neki sledeći put.

  • Za Gradom (Koper) – za posebniju morsku klopu. Kako je nama bilo možete videti ovde
  • Hotel Marina (Izola) – dobra, sveža i ukusna morska priča. Moja recenzija na linku.
  • Hiša Torkla – imaju najbolje odležalo meso koje sam do sada klopala
  • Primorka (Strunjan) je na žalost zatvorena, ali se navodno celokupno osoblje preselilo u restoran Brič pa ih imamo u vidu da proverimo da li i ovde imaju tako dobre sirove škampe i spremaju odličnu ribu u soli.
  • Santa Lucia riblja kantina (Portorož) – dosta dugo nismo bili tamo, pa ne znam da li se nešto promenilo ali je riblja supa bila odlična plus i riba iz rerne sa povrćem

Preporuke koje imamo u vidu za sledeći put:

  • Ribič (Seča)
  • Gostilna Sonja (Izola)
  • Rizibizi (Portorož)
  • Ribogojnica fonda – kiosk varijanta klope – tj. sveže ulovljenog uzgojenog brancina
  • i još par iz ovogodišnjeg Michelin vodiča…

 

Maslinova ulja na slovenačkoj obali

Kada ste već tamo, šteta bi bila da se ne poseti jedan od najpoznatijih slovenačkih proizvođača maslinovog ulja Lisjak. Takođe i Jenko je simpatičan, mi još nismo bili kod njega, ali me dosta interesuje dimljeno maslinovo ulje, pa ćemo ga sigurno posetiti u nekom narednom periodu. Takođe tu je i Morgan, koji je pozicioniran u zaleđu obale.

Tip.: Kako Piranske soline skupljaju/beru morsku so, simpatično je uzeti sebi ili nekome na poklon solni cvet ili neku drugu zanimljivu kombinaciju sa morskom solju u radnjicama Piranskih solina.

 


 

DODATNI TIP šta još možete videti na slovenačkoj obali

 

Mesečev zaliv (Strunjan) – lepa šetnja po prirodnom parku sa pogledom na ovu plažu.

messečev zaliv Strunjan

Za one sa decom – groblje (pokopališče) školjki u Ankaranu. Nije tako romantično kako se da videti po internetu (izgleda da dosta ljudi posećuje tu atrakciju pa su školjke dosta izgažene).

 

SUMA SUMARUM

 

Cilj: uživanje u primorskom štimungu Slovenije

Highlight: dan na moru

Dužina boravka: 1-2 dana (produženi vikend, ako samo tamo idete), ili svratiti kada ste u obilasku Slovenije ili na putu ka Italiji

Kada ići: od sredine proleća do rane jeseni, kada je lepše vreme, mada je i u zimskom periodu, pogotovo decembru, simpatično zbog veselog decembra i novogodišnjeg štimunga, samo da se potrefi da je sunčano i bez vetra 😉

Tip sa čim još upariti: Ljubljana, Lipica, Postojnska jama, Škocjanske jame, Vipavska dolina , a dodatno na italijanskoj strani još obilazak Trsta i Udina, šoping u Palmanovi… opcija je dosta