Urbino – ˝kolevka˝ italijanske renesanse

˝Kolevka˝ italijanske renesanse se nalazi u pokrajini Marke. Smešten na brdu, opasan zidinama, Urbino ima izuzetno veliki i odlično očuvan stari deo grada, koji je od 1998. godine na UNESCO-voj listi svetske baštine. Grad za koji sam se začudila kako do sada nisam čula za njega a bio je jedan od najznačajnijih centara italijanske kulture.

Dok se šetate ulicama starog dela Urbina kao da ste se vratili u prošlost, i stvarno se u svim građevinama, ulicama, vidi da su nekada bili uticajni i bogati.

Naveći uticaj na razvoj Urbina je imala porodica Montefeltro, posebno patronat Federika da Montefeltra, vojvode od Urbina od 1444. do 1482. godine, koji je bio veliki pokrovitelj umetnosti i kulture. U Urbinu je bilo sedište nadbiskupije i državnog univerziteta (Univerzitet u Urbinu je osnovan 1564. godine).

Današnji Urbino najviše živi od turizma i od svog starog univerziteta, posebno brojnih stranih studenata koji uče italijanski. Inače Urbino je i rodno mesto Rafaela, (Raffaello Santi da Urbino) italijanskog renesanog slikara i arhitekte.

 

Urbino – šta videti 

 

  • Najveća atrakcija Urbina je Palazzo Ducale (Duždeva palata) iz 15. veka u kojoj je danas muzej Galleria Nazionale delle Marche s jednom od najvažnijih kolekcija renesansnih slika na svetu. Duždevu palatu krasi dvorište za koje kažu da jedno od najlepših dela renesansne arthitekture.

 

Urbino Palazzo Ducale
Palazzo Ducale

 

  • Duomo da Urbino Urbinska katedrala, Cattedrale di Santa Maria Assunta koja je bila podignuta 102.godine, a obnovljena posle zemljotresa 1784.

 

 

  • Crkva sv. Dominika iz 14. veka koja se nalazi nasuprot duoma (katedrale)
  • Trg vojvode Federica (Piazza Duca Federico), koji je i srce mesta, blizu kojeg je puno zalogajnica i trgovinica.
  • tu su još palate Palazzo Albani, Veterani i Bonaventura Odasi, s’tim da je najbolje vratiti se u prošlost samo šetajući se ulicama starog dela Urbina.

 

 

Zanimljivo: Od 1982. godine, svakog avgusta  (okvirno u prvoj polovini avgusta) se tu održava Festa dei Duca, četvrodnevna rekonstrukcija srednjevekovnog života, koja uz takve originalne kulise sigurno izgleda autentično. Festival kulminira u nedelju (u 3ćoj nedelji avgusta)  sa „Giuoco della Aita“, vojnom igrom koju je izmislio sam vojvoda, a završava se istorijskom paradom i vatrometom.

 

SUMA SUMARUM

 

Cilj: šetnja kroz srednji vek i renesansu

Trajanje: od par sati do pola dana, u zavisnosti šta biste sve obilazili

Korisni linkovi:

Povezani članci: Ideja šta još sve obići u okolini na linku San Marino i okolina