Venecija – praktični saveti – klopa, orijentacija, prevoz…

Venecija je stvarno posebno mesto na zemlji. Jedno od onih koje je uvek lepo videti. Predivna, inspirativna, romantična sa svim kanalima i predivnom arhitekturom, umetnošću koja izbija sa svih strana. Kad odeš tamo kao da si otišao u neki drugi vek, s’tim da je i toliko posebna da ne bih volela da živim tamo😏. Na svu sreću imala sam priliku da osetim kako je živeti tamo dok se studira, i stvarno tinejdžeri i studenti imaju posebne uspomene i druge dogodovštine u odnosu na ostale delove sveta – tipa jel se sećaš onomad kada smo išli u onaj klub, pa sam upao u kanal, jer mi noga iskliznula pa sam omašio čamac😆.

Ako imate prilike da odsednete kod nekog ko tamo živi na par dana – to obavezno iskoristite, jer meni je taj boravak tamo još uvek u sećanju, a prošlo je ihahaj godina. Jedno 5-6 dana sam provela tamo, u tom autentičnom, domaćem venecijansko–studentskom duhu, od druženja po kućama uz klopanje, mini žurke uz italijansku i afričku muziku (studenti iz raznih delova sveta:-), po kojeg aperol i campari sprica uz šank, nabavkama u radnjama do kojih ideš vaporettom, uz sve te njihove priče i događaje. Toliko smo praktikovali lokalni duh i navike, da sam samo poslednjeg dana išla do trga Sv. Marka – ostalo smo proveli po kanalima i ulicama, koje ne posećuju turisti, i bilo je stvarno za pamćenje, jer oni stvarno žive drugačije.

Inače kao turista u Veneciji ima toliko toga da se vidi, a u stvari i ne mora, može samo da se tumara njihovim ulicama i kanalima. Meni i to neki put bude sasvim dovoljno – da se oseti taj duh, vidi ta arhitektura i pregršt malih i većih kanala i mostova i mostića.

Pošto od Ljubljane ima oko 2,5 sata vožnje do tamo, a i Venecija je dosta skupa, mi praktikujemo da odemo tamo na dan – u smislu odemo tamo što ranije pre podne i vraćamo se naveče. Dovoljno vidimo i osetimo Veneciju za taj jedan dan i bude predivan izlet. Mada iako smo do sada jedno 4-5 puta bili, svaki put otkrijemo i vidimo nešto novo – a ladno do Murana i Burana još nismo stigli da odemo- pa ćemo to neki sledeći put.

Pošto se o Veneciji toliko priča, ovde ću navesti neke male praktične stvari koje smo opazili – da ne potrošite bogatstvo ili ne utrošite previše vremena na neke stvari pogotovo ako idete na 1 dan, jer i oni su vremenom neke stvari unapredili, što se turista tiče.


Kada ići

Po meni uvek☺️ali kako je praksa pokazala zbog manje gužve (ako je to uopšte moguće u Veneciji):

 • u januaru odmah posle Nove Godine (da vidite i Veneciju ukrašenu, stim da nije baš toliko ukrašena ali je opet drugačija),
 • ili u svako drugo doba godine kada je malo toplije i dan duži, a nisu neki veći -pogotovo katolički, praznici.

Karneval jeste najposećeniji, i jeste tada Venecija još posebnija, ali zbog velike gužve tada ne preporučujem (dovoljno je ona posebna i bez toga).

Poželjno je uvek pre odlaska proveriti stanje vodostaja  – da vas ne dočeka poplavljen trg Sv. Marka a vi nemate čizme 🤔.


Parking i prevoz

Ako dolazite kolima – Tronchetto parking 21 eur/dan, odmah po prelasku mosta iz Mestre. Možete i u Mestrama parkirati pa vozom do Venecije, ali zbog uštede u vremenu mi uvek idemo na tronchetto.

Ako dolazite vozom –  izlazak ferrovia stanica.

U oba slučaja dolaska ili kolima ili vozom – uzeti vaporetto do centralnijeg dela Venecije (da ne gubite vreme u šetnji, jer neki delovi pogotovo od tronchetta nisu baš toliko u Venecijanskom stilu). Vaporetto –  je u stvari gradski prevoz – karta je 7.5eur/osobi. Validacija karte pre ulaska obavezna, a obavezno pitajte šalterske radnike odakle kreće vaporetto za vašu destinaciju.

Vožnja gondolom – jeste romantična ali je skupa. Ako se ipak odlučite za vožnju gondolom, tražite od gondolijera da vam malo detaljnije objašnjava šta to sve prolazite + neka vam odpeva O sole mio😉 (mada čini mi se da im je to obavezna stvar pri polaganju za gondolijera jer svaki put kada sam bila sam čula da se iz neke gondole pevuši – što gondolijer – što neki turista kojeg je ˝pogodila˝ atmosfera.


Orijentacija

Pre su na Tronchettu davali besplatne mape Venecije – sada ih tamo ima u automatima i 3eur su. Obavezno imajte mapu sa sobom – kada ste u Veneciji, bez obzira što jeste označeno pravac za glavne orijentire, ipak je mnogo bolje imati je i videti i gde su i šta su neke građevine koje nisu posebno označene, ili ste pak pored još neke interesantne građevine a da je trenutno ne vidite.

Inače sada je još više ulica, raskrsnica obeleženo u kom pravcu su koje glavne znamenitosti, pa je sada teže izgubiti se u njiihovim uličicama i kanalima, što je za svaku pohvalu.

oznake su uglavnom na zgradama iznad visine glava – tako da bacajte pogled gore s’vremena na vreme, pogotovo kada niste sigurni u kom pravcu da idete

Mada mnogo je i simpatično izgubiti se u Veneciji, i tumarati svim tim kanalima, gledati prelepe zgrade, neke koje su i više runirane ali i one imaju šmeka.


Klopa

U principu skupa. Po meni se u Veneciju ne dolazi da se klopa, al ipak nešto morate pojesti kada ste tamo. Pre nisi imao gde da klopaš u Veneciji u periodu od 14-19h zbog njihovog dvokratnog radnog vremena, pa si morao dobro da se organizuješ, međutim to se dosta promenilo.

Sada ima više osteria koje su po ceo dan otvorene, a i nastali su neki novi ˝kisoci˝ (radnjice) sa zalogajima, iz kojih i lepo miriše a imaju redova ispred. Tako da kada je lepo vreme stvarno nije problem kada ogladnite da neđete neki ˝kiosk˝ ili neku njihovu lokalnu kafanicu gde ima ala tapasa, sendviča, pasta to go… za od 3 eur pa na dalje.

 • Neki od tih na koje smo nabasali (nismo probali) al deluju interesantno …
  • Casa del parmigiano (kod riblje pijace tj. Rialta)
  • Acqua & Mais –  mnogo lepo mirisalo (na delu od Rialta ka Accademiji) – kod ulice Cale larga de la malvasia
  • Pasta to go (od 5eur na dalje) ovaj što smo mi naišli je na potezu bliže Accademiji iz pravca Rialta
 • Neki od restorana koje su nam preporučili ljudi koji češće tamo svraćaju
  • Osteria al ponte la patatina (radi ceo dan) kod mosta san polo -potez od Rialta ka Akademiji (San Polo deo)
  • Osteria Antiche Carampane  blizu Rialta u San Polo delu, rezervacija poželjna, rade dvokratno
  • Osteria Anice Stellato (canareggio oblast), rade drvokratno, od srede do nedelje, rezervacija poželjna
  • I jedan gde smo mi pre rado svraćali – jer imaju dobru pizzu koju klopate uz zvuke jazza, al ne baš tako ljubaznu uslugu (pizza 900.  Veoma su blizu Rialta, zavučeni su u sporednu uličicu, pa je veoma mirno, iako je veoma blizu Rialta, s’tim da rade dvokratno a na žalost nemaju sajt.

Inače, mi sada kada smo otkrili da ima tih restorančića/barova koji rade po ceo dan, mislim da ćemo njih početi da praktikujemo – em ne košta puno, fino miriše a ne zahteva višu matematiku u smišljanju i projektovanju kako da obilazimo mesto da bismo stigli na klopu pre zatvaranja ili posle otvaranja


Karte za glavne atrakcije i muzeje

 • Duždeva palata – uvek, ali uvek je bio ogroman red i nikad nam nije bilo do toga da čekamo (jer deluje da bi se čekalo pola dana na ulazak) 20 eur je karta, i može se online poručiti 3 meseca unapred palazzoducale. Ima i kumulativna karta museum pass za 24 eur i može se poručiti 6 meseci unapred a važi i za još neke dodatne muzeje + muzej stakla u Murano i muzej čipke u Buranu.
 • Za San Marko basiliku – trebalo bi da je ulaz slobodan (kada nema službi). Ima i link za online rezervaciju za skip the line (3 eur) koji može 10 minuta pre ulaska da se obavi (usluga je dostupna od 1.aprila do 2.novembra) basilicasanmarco. Radno vreme kada je otvoreno za posete za 2018 godinu suspension-of-tourist-visits
 • Pegy Guggenheim collection – 15 eur je ulaz. Na jednom mestu po rad-dva Kandinskog, Warhola, Miroa, Mondrana, Pikasa …. umetnika sa početka 20. veka. Malo skučen prostor, ali simpatično za videti – ipak je to jedan od 4 Guggenheim muzeja na svetu iako nije baš muzej već kolekcija radova (na malom prostoru i ne baš previše mesta da lepo pogledate radove)
 • Gallerie dell’Acaddemia  -16,5 eur, za vođenu turu doplata još 9 eur. S’tim da sam istražujući nabasala na pravu diskriminaciju kao info na njihovom sajtu (ili nadam se lošu formulaciju i prevod)  da EU dečaci od 18 -25 godina sa LK, imaju pravo na nižu cenu od 7,5eur ?!?!?!)  gallerieaccademia

Još neke specifičnosti Venecije koje na žalost nisam zabeležila kamerom

Škola gondolijera, po njih nekoliko u gondoli vežbaju upravljanje a verovatno i pevanje – obratite pažnju po kanalima, kada se šetate ili se vozite vaporettom.

Policija prati saobraćaj po kanalima – postavljaju radare na obali, za praćenje brzine čamaca po kanalima (ipak su kanali njihove ulice)


Za dodatni sadržaj (čitaj shopping) van Venecije

Na putu za Veneciju iz pravca Beograda ili Ljubljane, prolazite i pored 2 outleta.

 • Palmanova (komercijalniji)
 • i drugi veoma blizu Venecije, Noventa di Piave (malo ekskluzivniji –tj designer outlet, ali se da šta naći)

pa možete i to da uglavite u raspored (pogotovo Noventa di piave jer ipak dalje, tj blizu Venecije)


Sve u svemu, ne računajući benzin i putarine do i od Venecije, za izlet na jedan dan računajte malo više od 100 eur za 2 osobe ( 51 eur za parking i vaporetto) + skromna klopa i neki muzej.