Bledski kanjon Vintgar (Blejski Vintgar) – za obići kad idete na Bled

Prvi uređeni kanjon za turističke obilaske u Sloveniji, a kako kažu i najposećeniji. Moram priznati da sam tek nedavno saznala za njega (iako često svraćam i u Sloveniju i na Bled), pa sam morala to ovde da podelim, jer ga vredi obići.

Kanjon je izdubila planinska reka Radovna, koja nije toliko velika, barem u tom delu kanjona, ali je izgleda moćna🙂. Otkriven je 1891 godine, kada je vodostaj Radovne bio izuzetno nizak. U vreme kada se Bled turistički razvijao, su i ovaj kanjon uredili i napravili pristupačnim za turiste i ljubitelje prirode.

Dugačak je 1,6 km, i u prvom delu reka je prilično ˝jaka˝ i brža, pa se potom dosta primiri. Vintgar je lepo uređen atraktivnim drvenim stazama. Deluje bajkovito jer su ti drveni puteljci mahom pričvršćeni za stene iznad same reke, dok je reka veoma čista i sasvim providna …

Simpatično je i da se na jednom mestu nad kanjonom nadvija stari kameni most bohinjske železnice, izgrađene 1906, a tu odmah je i mala hidroelektrana.

stari železnički most

U delu gde je Radovna mirnija, je malo šira obala. Tu su, verovatno posetioci, slagali kamenje jedno na drugo, pa je dobar deo obale pun tih malih skulptura, čak je neko naslagao na deblo u vodi😊.

Kanjon se završava slapom Šum visokim 13m (najvećim slovenačkim rečnim slapom). Doduše, tada kada smo mi bili tamo, nisam shvatala da je to taj slap, iako smo bili nad njim🤔 jer voda nije huktala. Mene je više privukao pogled sa mostića u nastavak reke i planine u daljini. Može biti, da ga nismo primetili i zbog toga što jee u vreme kada smo mi bili, vodostaj bio dosta nizak.

Postoje dve verzije oko nastanka imena Vintgar, a ja ću ovde podeliti onu koja mi se više sviđa😉. Oblik preseka korita kanjona podseća na vinske čaše, pa otud taj naziv. Po njemu su i ostale klisure po Sloveniji dobili ime Iški, Ribniški i Bistrički vintgar :-).

E sad, u toku pisanja teksta sam naišla na nedoumicu da li je ovo kanjon ili klisura (većinom se pominje kao kanjon ali ponegde i klisura) pa sam naišla na ovo objašnjenje: Vintgar je uobičajeno ime za tako formiranu kanjonsku klisuru🤔, pa na kraju ispade da je kanjon+klisura = vintgar☺️.

Ulaz je 5 eur, u 2019 će biti 9eur (zbog obnavljanja) i otvoren je svakog dana kada vremenski uslovi dozvoljavaju.

Tip1: Veoma su ažurni sa informacijama na sajtu, pa pre odlaska proverite da li je otvoren za posete, jer se može desiti nešto vanredno (tipa nešto se odroni). To se nama desilo, pa smo ˝poljubili vrata˝ prvi put kada smo išli – al’ ko nam je kriv kada nismo proveravali na njihovom sajtu.

Tip2: sačuvajte kartu, jer postoje dva ulaza, na oba kraja kanjona, pa će vam možda zatrebati prilkom povratka ako ste produžili šetnju i izašli iz kanjona (mada do tog drugog ulaza uopšte ne znam kako se kolima stiže). Za ovaj ulaz bliže Bledu, dobro su označeni putokazi, iz pravca Bleda. Kako je Vintgar od Bleda udaljen jedno 4km, ko ima smeštaj na Bledu može do Vintgara i da se prošeta ili doveze biciklom.

 

SUMA SUMARUM

Cilj: uživanje u prirodi i huku reke (kada ste već na Bledu, šteta ne obići i to, udaljen cca 4km od Bleda)

Procena dužine boravka: oko 1,5h lagane šetnje

Njihov sajt: Vintgar  obavezno pre planirane posete proverite na sajtu da li je otvoren

Tip za celodnevni izlet: obilazak Bleda

Šta se još lako da iskobinovati:

  • jezero Bohinj (da napravite jezersku turu)
  • u pravcu ka Ljubljani imajte u vidu mesta Kropa i Škofja Loka. Za posebniju klopu u tom delu  Danilo (Škofja Loka).
  • drugi pravac Kranjska Gora, prirodni rezervat Zelenci i Planica –  do Kranjske Gore od Bleda je jedno 40tak km (oko 40tak min vožnje)