Degustacija maslinovog ulja

Moram da pomenem da je ovo bilo moje prvo iskustvo u degustaciji maslinovog ulja, nisam znala šta da očekujem, ali sam u sebi mislila šta tu ima posebno i kako može išta da se oseti, da se toliko razlikuje …kad ono… Stvarno se uvide razlike, bolje shvatiš koje ti ulje više prija, pa onda i pri svim narednim posetama uljara lakše odabereš ulje…

Mi smo ovom prilikom išli u Vodnjan, mestašce u Istri koje je krcato malim proizvođačima maslinovog ulja, kažu da su i lideri po proizvodnji i kvalitetu maslinovog ulja. Istarska ulja su malo drugačija od grčkih, španskih, dalmatinskih… jer su manje masna (uljana) i voćnijeg ukusa. Jedan od razloga jeste to što oni uglavnom ranije beru masline dok još nisu toliko zrele. Tada se dobija manje maslinovog ulja ali zbog tog ranijeg branja ta ulja imaju svežiji-voćkastiji ukus.

Za degustaciju smo odabrali Chiavalona, jednog od najnagrađivanijih proizvođača maslinovog ulja u Hrvatskoj. Na žalost nisam fotkala imanje i sam proces degustiranja, pa ću ovde ukratko ono što sam zapamtila, s’tim da nisam profesionalac pa je bolje da to doživite sami jer je veoma interesantno, pogotovo za ljubitelje maslinovog ulja.

1.korak upoznavanje sa tradicijom i načinom pripreme: deo čari celokupnog doživljaja jeste što gazde prvo ispričaju istorijat svojih maslina, ko je pre njih, ko sada radi, kako radi… Uvedu te u priču kako i kada se beru masline, kada se beru za koju vrstu ulja (i tu ima razlika), koje sorte oni koriste, koje još postoje, kako se brinu o maslinjacima, šta znače takmičenja….

2.korak uputstvo kako se pravilno degustira – tj ocenjuje maslinovo ulje. Pre samog čina degustacije, dobijete objašnjenje i instrukcije za ceo postupak kako se degustira, a onda to i primenjujete.

3. korak degustacija: maslinovo ulje se sipa u čase u maloj količini pa je najbolje je zagrejati tako što se prekrije rukom, i malkice se rotira (kao konjak😉), zatim se približite nosem čaši, lagano otkrijete ruku i duboko udahnete. Kratko zatim se ponavlja postupak, da bi se potvrdila ocena mirisa a potom se prelazi na testiranje ukusa. Poželjno je da se maslinovo ulje ˝probućka˝ po celoj usnoj duplji da bi se svi receptori zahvatili. Kada to radite u tako posebnim uslovim stvarno se može ostetiti koji ukus preovlađuje – ja npr. najviše volim kada osetim miris i ukus jabuke.

Inače posete uljarima ne podrazumevaju da uvek morate da degustirate. Ukoliko ćete ga posetiti sa namerom da kupite on će vam sipati u male plastične čaše ono što ima od ulja da probate, uz kratka objašnjenja, pa ako vam se svidi možete da kupite (mi smo to uradili kod drugog proizvođača u Vodnjanu ☺️).

Dodatni info a polu-vezan za priču o maslinovom ulju.  Chiavalon pravi i kobasice. Bila je simpatična priča vlasnika o njihovoj svinji, koja im služi da brsti maslinjak. Oni ništa od hemikalija nikada ne koriste za svoje maslinjake, pa koriste kao ispomoć i svinje. Pošto dotična svinja dosta vremena provodi slobodna i voli da obilazi maslinjak, oni su joj nakačili merač pređenjih kilometara i kažu da pređe ihahahaj kilometara dnevno. Može biti da su im zato i kobasice dobre😄.

U svakom slučaju – meni je ova degustacija u Chiavalon-u ostala u sećanju, jer je veoma interesantno iskustvo. Shvatila sam koliko tu ima razlika u uljima i više nego što sam mislila.  Kako je pravo umeće praviti dobra maslinova ulja, ali i ocenjivati njegov ukus i kvalitet. Da ne kažem da sada mnogo bolje i brže biram ulja koja mi se sviđaju. Preporučujem svakom ljubitelju maslinovog ulja – ukoliko do sada nije bio.

Ja ne bih bila ja ako ne dam i tip za dodatni sadržaj (onako kako smo mi proveli taj dan): mi smo posle degustacije ulja ogladneli, pa smo ˝svratili ˝u komšiluk u Stanciju Buršić (kod Milana) – na istarski pršut. Bave se proizvodnjom pršuta već više od 30 godina, pa kako da ih zaobiđemo kada smo tu. Doduše banuli smo im kad je ceo restoran je bio zakupljen zbog svadbe, ali je gazdarica razumela naše ˝muke˝ pa nam je odrezala malo pršuta, hleba, sipala malo vina, dala nam i plastične čaše bez da smo joj tražili (iskusna☺️). Mi smo potom napravili piknik na proplanku blizu njih i skupili energiju za ono što nam se dalje smešilo (degustacija vina kod Trapana, i klopa u Batelini).

 

SUMA SUMARUM

Highlights: za ljubitelje maslinovog ulja, neobično iskustvo, saznaš nešto novo

Trajanje degustacije: cca 1 sat, okvirna cena po osobi oko 40kn (cca 5 eur)

Gde: najbolje praktikovati tamo gde je razvijeno (ala Istra, ali i primorski deo Slovenije), kod proizvođača koji to posebno organizuju

Dodatni info: dobra maslinova ulja koja se meni sviđaju i imala prilike da probam:

Istra:

 • Chiavalon (Vodnjan – gde smo mi i degustirali ulje)
 • Casa Maršić (Oprtalj),
 • Brankino ulje iz okoline Pule (kućna izvedba nije bilo za prodaju a prestala da pravi, ali je fenomenalno bilo pa moram da pohvalim, a u nadi da će ponovo početi da ga pravi),
 • Buršić (buža i bjelica) Brtonigle,
 • Mate (kod Savudrije),

Slovenija

 • Bučinel ( Gradno- Dobrovo v brdih),
 • Morgan ( Šmarje )
 • Jenko (Koper) – tamo još nisam bila al oni su sledeći na spisku, zbog interesantne stvari koju pročitajte ispod:-)

Interesantan info: odnedavno postoji i dimljeno maslinovo ulje, koje je napravio slovenački proizvođač maslinovih ulja Jenko (Koper). Odmah je pobrao silne pohvale, a dosta poznatih chef-ova je počelo da koristi njegovo maslinovo ulje. To nam je sledeće na spisku da probamo😋

Dobro je znati: koja su 3 glavna neprijatelja dobrog maslinovog ulja:

 1. svetlost
 2. kiseonik
 3. visoka temperatura

Zato se maslinovo ulje flašira u tamne boce i drži u suvom, hladnijem i zamračenijem postoru.

Tip za dodatni sadržaj: smisliti i šta dalje u toku dana da biste ga zaokružili. Ako idete u Vodnjan na degustaciju ulja, onda je lepo obići  centar Vodnjana, a posle ˝meze˝ kod Milana, wine tasting Trapan, i klopa naveče u Batelini ili Alla Beccaccia