Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, posebno kulinarsko iskustvo

Za Dvorec Zemono i Tomaža Kavčiča verujem da zna cela Slovenija, ali se i na šire priča o njemu.

U Srbiji se ne zna baš puno ali može biti da će uskoro i to da se promeni (ne zbog mog bloga, već nekih drugih stvari koje ne smem trenutno da otkrivam😉). Nalazi se na 80tak km od Ljubljane.

Inače u Sloveniji ima nekoliko vrhunskih chefova, koji imaju izuzetno visoka međunarodna priznanja, a nama je Tomaž, sa još 2 chef-a, u samom vrhu.

Dvorac okružen zelenilom na vrhu brdašceta

Dvorec Zemono – sam naziv dvorac već obećava. Veliko zdanje na vrhu brdašceta u Zemonu, u Vipavskoj dolini. Sam prilaz njemu uz drvorede već nagoveštava specifičan doživljaj. Sa dvorca se pruža lep pogled na okolinu, a samo zdanje je dosta veliko, pa je prvenstveno zbog odličnog chefa a i samog svog izgleda privlačno i za venčanja. Chef Tomaž kaže da za naredne 2 godine već imaju venčanja svake subote, a zbog potražnje će uvesti i petak i nedelju.

Prvi put kada sam bila ovde pre nekoliko godina na večeri sa prijateljima, nisam puno fotkala i nisam zapisala tada šta sam sve doživela, ali se sećam neobičnih kreacija, odličnih kombinacija ukusa i savršene prezentacije. Dodatno smo se tada bili lepo ispričali i sa konobarom, koji je rodom iz Srbije. Sve u svemu mi je ostao gotovo kraljevski doživljaj.

Ovom prilikom smo bili na pre-wedding tasting meniju (ne mom, već smo se ˝ušlepali˝ prijateljima), za venčanje koje je planirano na jednom ostrvu. Imala sam prilike da vidim kako Tomaž ne samo što je odličan kuvar, već i pravi manager, jer za sve svadbe, evente… on brine, dogovara i razmišlja i o nabavljanju namirnica, transportu a ne samo o tome šta će da se klopa i koja se vina slažu uz šta, pa sam tada shvatila da nisam nikad ni razmišljala o tome tome da chefovi moraju i odlične orgnizatorske i menadžerske osobine da imaju- a u ovom slučaju wedding planneri.

Uvertira je bila u baštici ispred dvorca na travici, uz njihov odličan šampanjac, interesantno prezentovane i ukusne zalogaje dobrodošlice.

Šampanj u baštici
Zalogaji dobrodošlice

U takvom ambijentu su se dogovorile osnove za dešavanje i koncept venčanja, a onda smo se prebacili na ˝konkretne˝stvari – tu mislim klopu.

Klopa je bila delom ono što već imaju u ponudi a delom nešto što su mislili da bi moglo da se spremi za venčanje, jer je suština bila da testiramo koja bela vina bi se mogla služiti na venčanju, dok će mladenci doći solo još jednom da probaju venčani meni.

Kod ovako prvoklasnih chefova mi je u stvari i problem šta napisati o jelima, veći mi je gušt posmatrati te druge stvari kojim se oni bave mimo klope, jer mi se podrazumeva, da je sve idealno, kao što i jeste bilo. Imali smo nekoliko hodova, jednostavni sastojci uz neobične dodatke, fenomenalni iznenađujući ukusi, koji koji ako se gledaju sastojci ne bi trebalo da imaju takav ukus i sve to dobro prezentovano. Inćuni u ulju od pomorandže – odlično ukombinovano a nisam ni znala da postoji ulje od pomorandže; vegetarijansko jelo koje je ukusa Kranjske kobaje (za ne poverovati – da umem tako da kuvam verovatno bih postala vegetarijanka😏). Highlight mi je bio brancin sa blitvom, sa samo jednom liskom blitve, koja je imala tako intenzivan ukus blitve kao da ste pojeli kilogram nje a opet nije nadjačala brancina.

This slideshow requires JavaScript.

Neizostavni i prepoznatljivi intermezzo sorbetto – od džina i celokupan dimni štimung. Jedino mi je torta bila ˝običnijeg˝ izgleda nego što sam očekivala – ukus je bio odličan, ne preslatka a ukusna, i kad bolje razmislim suština i jeste u jednostavnosti i ukusu. Ali da ne grešim dušu oblik parčeta torte nije bio baš skroz običan, imao je zidine od tvrđave😊

Dokaz i koliko ljudi ostaju verni, emotivno vezani za ovo mesto, jeste i činjenica koju je sa nama Tomaž podelio, pošto smo primetili da pristiže par neobično obučen (on u odelu sa cilindrom a ona u nekom poluscenskom srednjevekovnom kostimu). Naime taj par se venčao kod Tomaža (Lojzeta, u dvorcu) u tom istom outfitu,  pre 15 godina, i svake godine na dan venčanja dolaze u Dvorec Zemono. Meni je to tako slatko bilo💑.

Zemono experince i ovog puta nije izneverio a vama preporučujem da ga barem jednom posetite. U to ime jedna fotka za kraj i naravno suma sumarum.

SUMA SUMARUM

Ambijent: lepa velika bašta i zamak sa pogledom. Unutrašnjost ima više sala za različite potrebe, od ogromne za venčanja u prizemlju, do manjih u podrumu za zimske posete . Atmosfera, iako je u zamku, je profesionalno-opuštena

Klopa: posebna kulinarika – od jednostavnih inventivnih do jedinstvenih jela

Cene: više ali vredi svaku paru $$$$

Njihov sajt: www.prilojzetu.com

Moja preporuka: posetiti barem jednom i prepustiti se majstorijama chef-a

Tip za dodatne sadržaje: Postojnska jama i Predjamski grad, ili samo vožnja Vipavskom dolinom; Štanjel i Ferrarijev vrt, poseta Sutor vinariji,