Gostilna Ruj – dobra klopa na Krasu

Porodični restoran poznat po dobroj domaćoj kuhinji sa upgradeom. Nalazi se na Krasu, nadomak italijanske granice. Simpatično je to što su toliko blizu granice, da možete pešaka da skoknete do Italije i da se vratite, fore radi😉.

Lepo je doći leti, pošto imaju bašticu i terasicu za klopanje u hladu. Mi smo bili u rano proleće pa im je baštica bila malo zapuštena a bilo je suviše hladno da se sedi napolju. Unutrašnjost je skromno uređena, ali je prijatna i domaćinska atmosfera. Po zidovima su okačena brojna priznanja koja je Peter (vlasnik) dobijao raznim povodima.

Odlučili smo se da se ne prejedamo ali da po običaju probamo što više toga, pa smo zajedno uz pomoć Petera i njegovih sugestija odabrali par različitih jela. Moram da podsetim, da kad god smo u mogućnosti uvek naručimo svako od nas različita jela, pa onda ćapavamo jedno od drugog, da bismo ih što više probali, kad smo već tu🙂.

Kao što to biva u boljim restoranima, ponudu uvek prilagođavaju sezonskim stvarima i koriste što više mogu lokalne sastojke. Tako da mi smo klopali povrće u tempuri uz krem sa divljim šparglama, foie gras koji gotovo uvek naručujemo u gostionama koje ga imaju i gde pretpostavljamo da dobro spremaju, tako da i ova je bila odlična. Njoke sa gulaš sosom (njoke su bile odlične). Za glavno jelo jelen sa povrćem i pireom kao prilogom, meso je bilo fantastično i mekano i ukusno. Jedini lošiji utisak smo imali oko svinjske potrbušine (pork belly), koju je Peter dosta hvalio. Nije bila hrskava i toliko ukusna, no to nije poremetilo celokupan ugođaj. Za kraj su nas častili digestivom, koji nam je baš lepo seo.

U svakom slučaju, svraćaćemo mi još po neki put ovde, jer je dobra klopa i prijatna atmosfera, a vas ako put navede na Kras obavezno svratite ili se pak ciljano tamo zaputite, ali prethodno obavezno rezervišite.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent: prijatna letnja bašta, i domaćinska unutrašnjost

Klopa: domaća klopa sa upgradeom

Cene: srednje ka višim $$$

Moja preporuka: izabrati što više različitih jela u dogovoru sa chef-om

Njihov sajt: gostilnica-ruj

Tip za celodnevni izlet: vožnja Vipavskom dolinom, poseta Štanjelu i Ferrari vrtova, poseta Sutor vinariji