Iris – prvi pravi fine dining restoran u Beogradu

Ovaj restoran smo otkrili po preporuci prijateljice, i mogu reći da smo se baš prijatno iznenadili. ˝Kriju˝ se, odnosno ne oglašavaju se, jer ne žele masovnost, a imaju klopu i uslugu pravog fine dining restorana. To da se ˝kriju˝ vidi se i po duplim ulaznim vratima, simpatična fora, znaćete o čemu pričam ako ih budete posetili😉.

Rade 3 dana nedeljno, za ručak i večeru i u ponudi su 2 verzije degustacionog menija (mesni i vegetarijanski). Kako kažu, meni menjaju mesečno. Smešteni su u salonskom stanu, uređenom u jednostavnom minimalističkom stilu. Jedna soba ima i pogled na kuhinju. Čini mi se i da su i kod uređenja obraćali pažnju da sva pažnja bude usmerena na klopu.

Usluga profesionalna i srdačna. Lepo su objašnjavali i sva jela.

Mi smo uzeli mesni degustacioni meni (od 8 hodova). Jela su bila zanimljiva, neka više neka manje, ali sva dobra i lepo prezentovana. Sastojci su se dobro slagali i nadopunjivali. Već me je prvi hod, Macaron, zainteresovao svojom prezentacijom, ne očekuješ za prvo jelo da izgleda kao desert a nije desert. Takođe neka varijanta sorbea, oni ga zovu matičnjak granita je bila odlična, a desert sa sladoledom baš iznenađujuće prijatnog ukusa i ne previše sladak.

Uzeli smo i vina da prate klopu. Vina koja su služili jesu bila odlična, ali uskađenost sa klopom ne baš😏.

Na kraju su nas i priupitali za naše utiske, što nam je govorilo da ih je interesovalo šta mislimo o klopi i da brinu o tome kako im se gosti osećaju.

Mogu samo da kažem, samo napred, Beogradu su potrebne i ovakve vrsta restorana!

 

SUMA SUMARUM

 

Klopa: interesantne kombinacije i prezentacije, prava fine dining varijanta

Šta klopati: u ponudi je degustacioni meni (odvojite 2-3 sata), a možete naručiti i pojedina jela (ne sva, nego nego par- tj uži izbor iz toga šta je u degustacionom meniju)

Moj savet: ukoliko se dobro snalazite u vinskoj karti, bolje da izaberete nešto po svome nego da im prepustite uparivanje vina sa klopom

Cene: srednje ka višim $$$ , cena uparivanja sa vinom malo viša

Napomena: rezervacija obavezna

Njihov sajt: Iris