Izlet u Veneciju katamaranom

Venecija je uvek dobra ideja za predivan izlet, pa tako kada nas je na netu ˝pojurio˝ kupon sa 50% popusta na jednodnevni izlet u Veneciju katamaranom, mogu reći da nismo razmišljali da li ili ne, samo da vidimo kojeg datuma možemo da idemo 😁.

Zar nije odlično da stigneš u Veneciju njihovim prevoznim sredstvom. Nema plaćanja auto puta, jurenja parkinga, vaporeta… već elegantno pristaneš. Dodatni bonus ovog puta je i to što su vodiči bili veoma prijatni i zanimljivi, tako da sam i dosta toga novog čula o Veneciji.

Mi smo krenuli katamaranom iz Pirana, a onda sam na brodu saznala da imaju polaske i iz Hrvatske iz Pule, Rovinja i Poreča. Vožnja traje oko 3h u jednom pravcu. Katamaran je velik i snažan, tako da dok sediš unutra ti se čini da on vozi polako, ali kada izađeš napolje vidiš i čuješ kako je brz i jak.

Katamaranom se uplovljava u Veneciju stranom koju ne viđamo kada idemo kolima, a to je uz ostrvo Lido, pa kako sam kod sebe imala i fotoaparat mogla sam da zumiram da vidim kako izgleda obala (načičkana ljudima i brodićima). Prilaz Veneciji je odličan, katamaran u laguni uspori i otvore gornju palubu, tako da se pruža odličan pogled na Trg Svetog Marka, kanal Grande, crkvu Santa Marija della salute kao i ostrva preko puta Trga Sv. Marka: San Giorgio Maggiore i Giudecca.

Venice from katamaran
uplovljavanje u Veneciju katamaranom

Dok smo se još vozili ka Veneciji, vodič je kratko predstavio šta nas sve čeka, malo objasnio neke činjenice o Veneciji i predstavio šta sve može dodatano uz doplatu sa njima da se vidi i doživi. Imaju te dodatne, fakultativne obilaske i vožnje Venecijom pa svako može da odabere šta će. Kako su tako lepo i zanimljivo pričali o svemu, nama koji smo već nekoliko puta bili u Veneciji je sve zvučalo interesantno, ali smo se ipak odlučili da idemo samo početni transfer iz luke brodićem do Trga svetog Marka, da poslušamo šta će nam još reći o trgu i potom po svoje. Inače katamaran uplovaljava u luku San Basilio, koja je jedno cca pola sata pešaka od Trga svetog Marka, tako da je i to dobra opcija. Mi smo hteli brodićem, baš da bismo čuli još nešto od vodiča, odnosno da vidimo neke stvari o kojima je pričao na brodu.

Tipa Elton Džon je na ostrvu Giudecca kupio kuću sa direktnim pogledom na Trg sv Marka za 4,5 mil eur (kuća ne izgleda baš nešto ali ipak ima pogled), da je Santa Maria della Salute, najteža crkva u Veneciji napravljena od istarskog kamena. U svakom slučaju, zbog priče vodiča moraćemo ponovo da pogledamo filmove sa James Bondom i  film Tourist sa Johnny Depom i Angelinom Jolie koji je sniman u hotelu Danieli…

Nama je plan bio da idemo do Murana i Burana, međutim zbog pandemije je broj ljudi na Vaporetima ograničen pa je bilo pitanje da li bismo stigli da se vratimo na vreme. Odlučili smo da to ostavimo za neki drugi put, a sada da se malo prošetkamo po Venciji. Nekako smo spontano u stvari napravili naš malo kraći krug koji najčešće i pravimo po Veneciji – jer je idealan za 1 dan, odnosno još 4h koliko smo imali na raspolaganju dok ne isplovimo.

Detaljnije o tome šta se sve može videti u Veneciji za jedan dan na linku – odnosno prethodnom članku, ovde ću staviti samo sveže slike.

 

Trg Sv. Marka

 

Most Rialto

 

 

Uličice, kanali, detalji…

 

 

Most Accademia
view form ponte dell accademia Venice
pogled sa mosta dell’Accademia na canal Grande i Santa Maria della Salute

 

I kada se ukrcate na katamaran za povratak, izletu nije kraj. Nas je sunce počastilo lepim zalaskom, plus kako se približavate Piranu, sa katamarana se pruža pogled i na hrvatsku i na italijansku obalu, a takođe i Piran vidite iz malo drugačije perspektive.

Neverovatno mi je to da, je to grad u koji sam najviše puta turistički svraćala, a još nijednom nisam bila u Duždevoj palati, zvoniku…i shvatila sam da je zbog toga što mi je sama Venecija kao muzej- tako predivne zgrade, romantični kanali, gondole… još se nisam zasitila tog prizora. Mada sastavila sam sebi spisak još stvari koje treba videti u Veneciji , pa stavljam i ovde na kraju članka meni kao podsetnik a verujem da može i vama da posluži.

Sve su svemu, izuzetno lep izlet. Ako letujete u Puli, Poreču, Rovinju ili Piranu imajte u vidu i ovu opciju. Ps. parking u Piranu košta gotovo koliko i u Veneciji.

 

SUMA SUMARUM

Svrha: dovoljno je samo reći Venecija katamaranom

Trajanje izleta: ukupno 12h, oko 6 sati u Veneciji, i 6 sati u putu

Dodatni info: 

 • italijanski čitači ne registruju barcode koji nije iz EU, tako da nisu mogli da očitaju moju potvrdu o vakcinisanju, ali je zato pomogao vodič jer je imao čitač koji registruje i te bar codove.
 • zbog pandemije trenutno Venecija ne zaračunava turističku taksu, ali to je podložno promenama i najavljuju da će uskoro krenuti sa naplatom za turiste koje ne noće u hotelima. Cena će biti od 3 do 10 eur u zavisnosti od sezone i posećenosti.

 

Korisni linkovi i spisak toga šta još videti u Veneciji:

Mi smo išli katamaranom Prince of Venice pa stavljam njihov link, ne znam da li ima još takvih ponuda.

Šta još videti u Veneciji:

 • Murano i Burano – vaporetto za ova ostrva izgleda da kreće iz Cannaregio oblasti. Vožnja do Murana traje oko 18 minuta, a od Murana do Burana oko pola sata, i onda od Burana do Venecije oko 45 minuta
 • Jevrejska četvrt – Cannaregio
 • Popeti se na zvonik St. Marco Campanille – u periodu pandemije su ukinuli skip the line i red nije bio baš toliko dugačak, ali mi ćemo ipak sačekati skip the line  booking basilica san marco.it

Javni prevoz po Veneciji

 

Ostali članci vezani za Veneciju:

 

 

 

 

 

Comments

 1. Jaca

  Hvalaaa punooo na ovom divnom virtuelnom izletu do Serenissime ovog oblačnog nedeljnog jutra… baš uživah u tekstu i fotografijama. Baci e saluti 🙂

 2. Post
  Author
  Lepo je živeti

  Ćao Jaco, nema na čemu i drugi put:-) Drago mi je da sam malo razvedrila jutro. Baci e saluti 😊

Comments are closed.