Konoba Buščina kod Umaga – za ribu i još što šta na gradele

Konoba Buščina

Restoran blizu granice sa Slovenijom, u pravcu Umaga, uređen u starom istarskom duhu a nudi odličnu ribu i još što šta na gradele i to po razumnim cenama. Simpatično je to, što im je peć/kamin, gde pripremaju klopu na gradele, u sali gde se i ručava, pa možete i gledati kako je spremaju.

Mi smo bili početkom decembra pa je dodatno već bilo ukrašeno u novogodišnjem stilu. Normalno sedeli smo unutra, ali imaju i terasu i bašticu, čak je jedan deo uređen kao igralište za decu. Verujem da je i leti isto tako dobro – jedino što se taj momenat spremanja ne može videti.

Svratili smo sa prijateljem, koji nam je i otkrio tu lokaciju, da nešto na brzinu gricnemo. Fokusirali smo se na morsku hranu i normalno želeli da isprobamo što više kombinacija 😊. Za početak smo se odlučili za mešani tanjir njihovih morskih predjela koja su tada imali – inćuni, salata od hobotnice sa narom, rakovica, sos od unutrašnjosti rakovice, škampi i bakalar. Sve je bilo skroz korektno, hobotnica mekana, kako treba da bude, meni se sos od unutrašnjosti rakovice dosta svideo, iako na oko nije baš prijatnog izgleda.

Za glavno jelo smo uzeli opet ˝mešano˝ – brancina i lignje na žaru, sa malo blitve sa krompirom. Brancin odličan, čvrst, ukusan i taman dovoljno pečen, a i lignje su bogme baš dobro spremili  – osećao su ukus žara a bile su taman dobre teksture. Za vince smo uzeli njihovu domaću malvaziju, sasvim korektna.

Usluga je izuzetno ljubazna i prijatna.

Za kraj smo uzeli po domaću rakijicu (odličnu bisku) da se ugrejemo, pa su nam na to još poslužili par kolačića da se zasladimo.

Sve u svemu, destinacija u Istri koju treba imati u vidu, za ribu na roštilju ali i ostalo morsko što volite 😊, a bogme mi ćemo i mesni meni nekom sledećom prilikom da isprobamo.

SUMA SUMARUM

Atmosfera: prijatno gostoljubiva u istarskom duhu

Klopa: dobra domaća (mi smo morsku varijantu probali, a meso ćemo nekom sledećom prilikom)

Piće: domaće vino skroz korektno

Šta klopati: riba na gradele (meso nismo probali ovom prilikom, pa ne mogu da preporučim)

Cene: srednje $$ (rakovica je bila malo skuplja, pa može i bez nje u mešanom tanjiru)

Moj utisak: kad vam se prijede dobra riba

Njihov sajt:   Konoba Buščina    (sajt je po meni previše elegantan pa može da da pogrešnu percepciju onog tamo što se nudi)

Napomena: poželjna rezervacija