Krištof kod Kranja – ukusna i simpatična gostionica

gostilna Krištof

Gostionica Krištof – porodični restoran, u seocetu nadomak Kranja, na manje od pola sata od Ljubljane. Simpatično uređen, sa lepom bašticom, u kojoj doduše kada upeknu vrućine zna da bude malo vruće. Imaj taj domaćinski opušteni prizvuk, što mi se sviđa i par simpatičnih fora, npr. na ulazu nas je dočekala tabla sa rukom ispisanim prezimenima gostiju koji će tog dana klopati kod njih (skroz slatko).

Nude domaću klopu sa upgradeom i jelovnik im je interesantan, taman dovoljno velik da imate da odaberete od nekoliko predjela, glavnih jela i deserata, plus uz svako jelo imaju ispisanu i preporuku koja vina idu uz to. Imaju i degustacioni meni a i dnevnu varijantu menija (zovu ga mali meni – u smislu predjelo, glavno jelo i desert tog dana, verovatno prilagođeno i poslovnim ljudima).

 

Mi smo se odlučili da probamo što više od svega, što nam je zvučalo interesantano, pa kako nas je bilo 4 + 2 (četvoro odraslih i dvoje dece) nakupilo se dosta toga za probati 😋.

Malo birajući iz menija, malo u dogovoru sa konobarom, odlučili smo se za nekoliko hladnih i toplih predjela i glavna jela.

Predjela: Jelenov carpaccio sa lešnikovim uljem i još nečim, je bio interesantan, s’tim da malo neslan pa je jelen manje dolazio do izražaja a ja se kasno setila da ga dosolim. Morali smo da probamo i salame od Bio singa, jer sam odavno čula za njih a nedavno su podobijali i neke nagrade, čini mi se za medveđe salame, i da, skroz su dobre. Tartar od pastrmke, sa žumancatom i čipsom od mangulice, simpatičan, pogotovo se dobro se uklopilo žumance.

predjela gostilna Krištof
dole desno Bio Sing salame, odlične; levo pastrmka tartar korektan, jaje je baš dodalo šmeka, gore jelenov karpaćo

Topla predjela: pečurke lisičarke nisu bile na meniju, ali pošto nam je konobar rekao da ih imaju i mogu ih spremiti na nekoliko načina odlučili smo se za jedne sa kozjim sirom a druge sa gamborima. Bile su ok, jedino što su u oba slučaja prevladali dodaci, a pečurke se nisu toliko osećale. Highlight klope i toplih predjela je bila gučščja jetra – odlična, mekana i kremasta, odličnog ukusa.

Za glavna jela – zec sa guščjom jetrom i višnjama njam, njam. Zec sočan, ukusan, urolan u slaninicu, koja ga nije nadjačala već ga upotpunila, a jetra se odlično kombinovala sa višnjama. Pile korektno, kako treba, dok je teletina sa jezikom, bila ukusna ali malo suvlja nego što smo očekivali.

Ono što mi je zapalo za oko jeste da neka jela imaju dosta dodataka, u vidu nekog povrća, bobica… koja ne remete glavnu zvezdu jela al moglo bi i bez njih, mada sa druge strane lepo izgledaju na tanjiru 😊. Neka jela su bila manje slana, pa ih je trebalo dosoliti, ali bolje to nego da bude presoljeno.

Za desert smo ipak isto morali da probamo što više svega – čokoladne cigare u karamel sosu, sa sladoledom od viskija – skroz cool – čokoladno, karamel kremast i nežan pa je upotpunjavao čokoladu, jedino što se viski nije osećao 😉. Fondant bele čokolade sa jagodama i sladoledom od jagoda sa bosiljkom, moj favorit. Crem brule sa sladoledom od passion fruta i čokoladnim biskvitom i malinama. I deserti, kao i glavna jela su isto većinom bili sastavljeni od više elemenata, ali su se svi lepo uklapali.

 

Sve u svemu, prijatan restoran za prijatnu klopu. Po mom mišljenju vredi svratiti kod njih kada ste u blizini.

 

SUMA SUMARUM

Atmosfera: gostoljubiva

Klopa: domaća klopa sa upgradeom (neki put malo više sastojaka, ali ne remete glavnu zvezdu jela)

Šta klopati: što više svega (guščja jetra obavezno za predjelo)

Moje mišljenje: vredi svratiti kada ste u blizini

Cene: srednje ka višim $$$

Njihov sajt:   Gostilna Kristof

Napomena: poželjna rezervacija