Langouste – dobra klopa ali izuzetno skupa

Pošto smo dogovarali večeru u Beogradu, sa prijateljima sa kojima se nismo dugo videli, pa smo hteli poseban doživljaj, odlučili smo se za Langouste. Doduše jesmo tamo bili pre nekoliko godina, ali je onda u međuvremenu promenio ime, pa se opet vratio na staro. Zbrka oko imena im i dalje traje, pošto se izgleda ta promena relativno skoro desila, ali će se i to kažu srediti uskoro.

Kod objašnjavanja doživljaja ovog restorana, imala sam baš muka oko sastavljanja najedakvatnijeg utiska i zaključka koji bih prenela, i bilo je malo više pisanja i brisanja nego obično. Sa jedne strane baš su me prijatno iznenadili klopom, uslugom, odnosom i nekim dodatnim finesama koje mi govore da poznaju gastronomiju, al sa druge strane su me neprijatno iznenadili cenom, pa mi je trebalo par dana posle toga da izvagam tj sortiram utiske i napravim samo 1 zaključak.

Meni im nije previše velik, što je i dobro, i u ponudi imaju i mesne i riblje specijalitete.

Mi smo se odlučili za mesnu varijantu, i mogu reći da je meso bilo odlično a i dobro spremljeno. Predjelo guščja džigerica – odlično spremljena, mekana ukusna sa dodacima koji su je dopunjivali. Teleći karpaćo sa kremom od vlašca i svežeg paradajza i kavijarom na dvopecima, isto lepo iskombinovano i ukusno. Da bismo probali što više različitih jela naručili smo i 3 različita glavna mesna jela – favorit i najbolje meso jeste black angus, odlično meso mekano, sočno, ukusno i dobro spremljeno. Tražili smo da bude medium pečeno i tako je i bilo. Moje jelo nije bilo baš tako dobro u poređenju sa angusom ali jeste bilo dobro teleće meso (doduše malo žilavije), u sosu koji kada sam ga zasebno jela mi se nije baš sviđao (malo je gorči) ali se baš dobro slagao sa mesom (krema od vrganja sa pistaćima i boranijom). Juneći biftek rare done isto super (odlično meso, mekano i dobro spremljeno). Svetlo nije bilo baš najbolje, pa mi slike nisu dobro ispale :-(, al može da se stekne utisak kako je izgledalo.

This slideshow requires JavaScript.

Dobra vinska karta, a i imaju sve što je u vinskoj karti (nije samo da je na papiru).

Usluga odlična – konobari prijatni, predusretljivi, lepo objašnjavaju jela i daju sugestije.

Dodatno što nam se svidelo je to da su nam uz klopu stavili i flašu maslinovog ulja iz Ulcinja koje nije bilo loše (ja sam emotivno vezana za Ulcinj jer sam tamo letovala celog svog detinjstva, pa mi baš bilo drago), a kako su primetili da se razumemo ˝malo˝ u klopu i ulja, doneli su nam i Chiavalon, istarsko maslinovo ulje. Chiavalon je jedan od najnagrađivanijih proizvođača maslinovih ulja iz Istre, tj. Vodnjana, svetski poznat, priznat i nagrađivan, i to ne samo za ulja već i za dizajn etiketa. Inače nema boljeg od toga da dobru klopu ˝začiniš˝ dobrim maslinovim uljem, da ne kažem da je pravi delikates dobro maslinovo ulje staviti na prazan tanjir pa samo sa hlebčićem uživati u njemu (dođe ko desert🙂), a kada je to Chiavalon onda je to top. Nismo se u Beogradu često susretali sa tim da uz klopu stavljaju i flašu dooobrog maslinovog ulja i to Chiavalon pa mi je to baš zapalo za oko tj usta😊 i govorilo mi o tome da se razumeju u gastronomiju.

Celokupan utisak je bio da nam je bilo drago smo našli još jedan restoran koji zna sa klopom i obraća pažnju na detalje i delovalo nam je da ćemo ih još posećivati. Međutim kada je stigao račun, utisak se malo promenio a osećanja su se malo pomešala. Definitivno nisu restoran gde se često ide.

Moj prvobitni zaključak je bio da bismo možda još jednom otišli tamo da isprobamo kakvi su sa ribom (za neku posebnu priliku npr moj rođendan jer tada moram da postim pošto je na Sv. Nikolu). Ako je meso bilo dobro i brinu o tome gde ga nabavljaju  (black angus im iz Amerike stiže), onda se isto tako trude da nabave i dobru ribu (izgleda negde iz Ulicinja ili okoline).

Međutim kada su mi se stvari malo slegle, predomislila sam se oko zaključka, je je cena ipak previsoka za to što se nudi, i to ne samo za beogradske uslove već i šire. Šteta je jer stvarno imaju lepu klopu i dobar odnos prema gostima, ali mi nećemo više ići tamo.


SUMA SUMARUM

Atmosfera: enterijer malo elegantniji i uštogljeniji ali ok atmosfera, imaju i lep pogled na Savu

Klopa: odlični sastojci dobro spremljeni i lepo prezentovani (ovde mislim na meso jer ribu nismo probali)

Šta klopati: highlight black angus, s’tim da računajte da će vas taj 1 komad mesa koštati više od celokupnog degustacionog menija u nekim finijim restoranima, ili pak kao koliko 3 normalna kompletna ručka u osrednjem restoranu

Cene:  izuzetno visoke $$$$$$$$$$$$

Moj utisak: ne preporučujem samo zbog cena

Njihov sajt: http://www.langouste.rs/