Primorka – za ribu u soli i sirove škampe

Update 16.12.2019. – restoran je trajno zatvoren. Većina osoblja se preselila u restavaraciju Brič, tako da ćemo mi morati da ih posetimo, da vidimo da li su sirovi škampi i riba u soli jednako dobri kao u Primorci.

Kada nekog pitate gde ići na dobru ribu na slovenačkoj obali, ovaj restoran niko više ne pominje, a trebalo bi.

Restoran pri obali mora u Strunjanu (između Pirana i Izole) postoji već dugo godina. Ima i dalje neke stare običaje i ponudu koja budi morsku nostalgiju, tipa serviraju ˝čorbicu˝ sa limunom za pranje ruku, a klopa je sasvim dobra, čak šta više, neke stvari su odlične.

Mi smo bili u zimsko vreme, kada spoljna terasa sa pogledom na more nije radila, ali je unutrašnjost bila ok. Malo se vidi taj stari duh, i možda bi im prijalo malo osveženja, ali je unutrašnjost bila dodatno ukrašena novogodišnjim ukrasima, pa je to malo osvežilo prostor. Svidelo mi se to što je unutrašnjost prostrana pa svaki sto ima dovoljno mesta da se ˝osami˝. Usluga profesionalna (doduše možda smo i mi naleteli na pravog konobara), prijatna, stara škola, većinu stvari dovoze na kolicima, pa je i to nekako slatko.

Pozdrav iz kuhinje – riblja paštetica – je bila ok – nekako se osećalo da je ˝po domaće˝ spremljena. Sirovi škampi odlični – mesnati, sveži i odlično očišćeni – tako da se vi samo skoncentrišete na klopanje😋. Imaju svoje maslinovo ulje i to sasvim dobro – pa je milina ˝zaliti˝ škampe a i većinu stvari koja se tamo klopa tim uljem. Malo smo se zeznuli što smo naručili riblju čorbu, em što nije bila baš nešto, em što smo posle shvatili i da je bila skupa.  Za glavno jelo smo uzeli brancin u soli- jer čim su pomenuli da spremaju ribu u soli – nije bilo dvojbe, i mogu reći da nismo pogrešili. Odlično spremljeno – taman dovoljno pečeno a riba je ostala sočna a konobar ju je i veoma spretno očistio. Za mene nema boljeg načina spremanja ribe nego u soli – tako mi ukus ribe najviše dođe do izražaja + što taj ukus dodatno oplemeni i dobro maslinovo ulje. Kada smo završili sa klopom, konobar nas je ponudio na račun kuće i nekim digestivom, međutim čekao nas je put do Ljubljane pa nismo hteli, ali je bio lep gest.

This slideshow requires JavaScript.

Kada smo izlazili iz restorana videli smo na vratima nekoliko plakata gde su imali istaknute neke aktuelne dnevne ponude tipa 4-hodni riblji meni za 12,5 eur. Ne znam šta to obuhvata, i malo mi je čak jeftino za riblji meni, tako da ako idete prvi put, toplo preporučujem sirove škampe i ribu u soli.

SUMA SUMARUM

Ambijent:  unutrašnjost malo ˝zastarela˝ ali prostrana i prijatna, leti lepa terasa

Atmosfera: prijatna, opuštena

Klopa: dobra morska priča

Cene: srednje ka višim $$$ za morsku varijantu (riblja supa po meni dosta skupa vs cena ribe)

Vina: ponudili su nam lokalnu Malvaziju, i bila je ok

Moja preporuka: sirovi škampi i riba u soli za svaku preporuku, juhe izbegavati

Njihov sajt: Primorka