Provansa – šta videti

Provansa Francuska

Provansa – velika, raznovrsna oblast u jugoistočnoj Francuskoj, prepoznatljiva prvenstveno po predivnoj mediteranskoj prirodi ali i sa bogatom istorijom. Meni je ostavila utisak mešavine toskanskog i primorskog štimunga (˝primorske Toskane˝). Toliko ima svega raznovrsnog da svako može naći nešto što ga interesuje.

Čempresi, oleandri, lavanda, masline, voćnjaci na svakom koraku. Ogromni, predivni, drvoredi na putu ili prilazu šatoima (bolji mi je izraz šato nego zamak). Nije ni čudo što su slikari i umetnici (Van Gog, Sezan, Pikaso..) obožavali ovaj deo. Doduše nema baš toliko puno žitnih polja koliko sam očekivala spram Van Gogovih slika 🙂, i polja lavande nisu baš na svakom koraku, ali zato sporadičnih žbunova lavande, začinskih biljaka ima svuda uz put, u dvorištima, naseljima..

Sa istorijske strane, u Provansi se nalazi jedino mesto (Avignon) gde je određeno vreme bilo središte Pape i katoličke crkve izvan Vatikana, tu je mesto gde je rođen Nostradamus (Saint Remy)…. oblast je stvarno prepuna istorijskih srednjevekovnih građevina i naselja i predivne arhitekture. Preko većih mesta, sa očuvanim starim srednjevekovnim centralnim delovima, do manjih naselja satkanih od kamenih kuća, sa zelenkastim, plavkastim, ljubičastim žaluzinama, i obavezno nekim šatoom.

Provansa je oblast koja miriše na prirodu, odiše istorijom, inspiriše umetnost, a pri tom nudi i odlična vina i klopu. Putovanje koje treba jednom sebi priuštiti.

Najbolje je ići kolima (svojim ili rent-a-car), jer si tako i sam svoj vodič i možeš mnogo više stvari videti. Takođe poželjno je pre puta napraviti spisak mesta koja želite pogledati, jer je oblast velika, a i naiđe se na dosta interesantnih stvari uz put, koje nisu bile na spisku, pa treba imati neku vrstu orijentira.

Mi smo ovom prilikom posetili kontinentalni deo Provanse i strateški smo odsedali u mestu Vallabregues, pošto nam je odatle bilo blizu dosta lokacija (s’tim da nismo stigli da vidimo baš sve sa spiska 🙃). Smeštaj smo našli preko airbnb-a, odmah nas je očarao svojim pravim Provansalskim izgledom. Iako unutrašnjost apartmana nije baš bila adekvatna za 4 odrasle osobe, ostalo je sve bilo perfektno, od ulaza na imanje sa ogromnom kapijom i drvoredom koji vodi do kuće, do odličnog dvorišta sa bazenom i đakuzijem, ono mogli smo da potpuno osetimo taj provansalski štimung.

 

ŠTA VIDETI

Ja ću ovde pobrojati šta smo videli, sa kratkim opisima glavnih stvari po mestima, plus na kraju dopisati mesta koja mislim da treba videti, a mi nismo stigli. Inače meni su se više svidela menja mesta, a njih je tamo dosta!

Aix en Provence

što se mene tiče može se preskočiti – najviše zbog toga što je veće mesto, pa nema baš toliko čari. Ako idete, onda posetiti stari centar mesta (Vieil Aix), prošetati se okolnim ulicama, konkretno ulicu/korzo Cours Mirabeau – promenada sa kafićima i restoranima, pa tu možda nešto i prezalogajiti, plus oblast Mazarin gde je fontana sa 4 delfina iz 1667 godine, a koja je veoma blizu Mirabeau. Inače to je i rodno mesto Pola Sezana pa ima njegovih memorabilija i organizovanih pešačkih tura da se vidi mesto gde je rođen, njegov studio… Takođe nadomak Aix-a (skraćenica za naziv mesta) je planina Sainte Victorie gde je odlazio da slika a i bila mu je inspiracija za slikanje.

 

Salon de Provence

Najviše me je fascinirala fontanica Moussue, koju sam nazvala samoodrživa šuma. Prvo do zamka Chateau de l’Emperi – jedan od 3 najveća zamka u Provansi i jedan od najstarijih očuvanih iz 10.veka. Tu je predstavljeno oružje iz Napoleonovih ratova a u predvorju zamka je Nostradamusov vrt za koji ne treba ulaznica, a sastoji se od biljaka koje je koristio u svojim receptima. Od zamka uličicom rue de l’Horloge, gde je i Nostradamusova statua i njegov muzej u blizini. Nostradamus je jedno vreme živeo u ovom mestu, pa je zbog toga toliko stvari vezano za njega, čak se može videti i njegova kuća, koja je doduše rekonstruisana posle zemljotresa 1909. Na kraju te simpatične ulice je toranj sa satom, a onda izbijate na fontanicu. Sve što je interesantno videti je veoma blizu jedno drugog u ovom mestašcu.

 

Tarascon

Kada sam čitala o njemu pre puta, opis mesta me nije baš oduševio, ali zamak/tvrđava Tarascon iz 14. veka jeste i drago mi je što smo bili. Spoljašnjost nije toliko impozantna ali su unutrašnjost lepo sredili. Nedostatak nameštaja iz tog perioda su nadoknadili ornamentima iz srednjevekovnog perioda i umetničkim instalacijama inspirisanim imaginarnim životinjama. Sa vrha dvorca se pruža pogled na samo mesto i na reku Ronu i zamak Beaucaire iz istoimenog mesta preko reke.  Inače mesto slavi Tarasque, hibridno mitološko biće, kombinaciju zmaja i još nekoliko životinja, jer po jednoj od verzija legendi to biće je živelo na mestu Tarascon zamka, pa je zato i sam zamak prepun tih stvorenja. Izgleda da se 21. juna na početak leta u tom mestu pravi veeeeelika fešta, što je izgleda običaj i u drugim delovima Provanse.

 

Chateau Estoublon

veoma živopisan šato, gde možete i da se venčate 😍

 

Avignon 

Iako velik grad, vredi ga posetiti prvenstveno zbog Palais des Papes (Papske palate) najveće gotičke palate ikad napravljene, a koja je bila sedište katoličke crkve i Papa od 1309 do 1377. godine. Obavezno je videti, ako ništa barem spoljašnjost. Kao da je nacrtana, ili iz filma, ogromna, predivna, stvarno fascinira. Ja sam još uvek pod utiskom i veličine i izgleda. Unutrašnjost nije baš toliko interesantna, jer nema nameštaja iz tog perioda ali su napravili odličnu foru sa tablet vodičem koji ti prikazuje i objašnjava kao je to nekada izgledalo, i šta se dešavalo. Tako da je i to simpatično videti, pogotovo što je taj vodič uključen u cenu karte, u smislu nema doplate, samo kažete na kom jeziku vam odgovara. Most svetog Benezeta (Point Saint-Benezet) poznat još kao Pont d’Avignon, se može videti iz parkića koji je do palate, ili možete da doplatite kartu pri poseti palate pa da se i prošetate njim. Glavni trg Avignona je Place de l’Horologe, gde je gradska skupština i zgrada opere, kao i gotska tvrđava sa satom po kojem je trg i dobio ime. Prijatno je i prošetati okolnim manjim ulicama, blizu tog trga, jer imaju provansalskog duha, a i dosta kafića i klopadžinica.

Palais des Papes
impozantna Palais des Papes

 

Chateaneuf du Pape

Mesto ˝iznad˝ Avignona (20km) koje je za ljubitelje vina. Prošetati uličicama, koje su prepune vinarija i njihovih prodavnica, gde možete probati vina i pazariti ona koja vam se svide. Nude vina iz tog dela Francuske tj doline Rone, kao i brend koji je baš sa te mikroloacije, sa zaštićenim geografskim poreklom Chateaneuf du Pape (CdP). Ta vina, sa zaštićenim geografskim poreklom, CdP su dosta skuplja, svetski su dosta cenjena, i karakteriše ih najčešće da su kupaža i do 18 sorti grožđa iz te oblasti (prvenstveno crveno ali i belo). Simpatično mi je bilo to da je za takva vina jedino dozvoljeno da imaju na flašama izliven papski pečat. Mogu reći da su im ostala vina iz šireg područja, tj. doline Rone baš dobra, a neka su mi bila i bolja od ˝šatenaufpapovskih˝. Na vrhu tog mesta je i ruševina srednjevekovnog zamka, koju je simpatično videti, pogotovo zbog toga što se sa brda gde se nalazi pruža i lep pogled na okolinu.

 

Chateau des Baux

nalazi se 30tak km ispod Avignona u oblasti Les Baux de Provence – zamak iz 10. veka, sa seocetom koje je odmah uz njega. Na žalost mi smo stigli kasno, i bilo je završeno radno vreme zamka, pa nismo mogli da prošetamo njim, a sudeći po sređenosti seoceta, umetničkim instalacijama u njemu, čini mi se i da je zamak lepo pogledati, plus što se sa zamka sigurno pruža lep pogled na okolinu, jer je već i samo seoce na lepoj uzvisini.

Kada ste već tu, veoma blizu je Saint Remy, rodno mesto Nostradamusa, kroz koji je lepo prošetiti, a blizu njega je arheološko nalazište Glanum.

 

I za kraj malo brdovitija oblast Luberon, koja mi se baš svidela i mestašca koja smo stigli da vidimo.

Gordes

kao najatraktivnije mesto iz  tog dela, koje je izuzetno živahno i krcato turistima, sa lepim pogledom na okolinu.

Abbey Notre-Dame de Senaque

Veoma blizu mesta Gordes možete videti polja lavande koja su uz manastir Notre-Dame de Senaque. Jedino što je gužva za parkiranje kod manastira, doduše bez potrebe, ali imajte strpljenja ili parkirajte negde malo dalje od manastira. Jedino što je polje oivičeno ogradom pa bolje fotke ispadaju sa foto aparatom jer telefon ne može toliko da zumira.

Abbey Notre-Dame de Senaque
polja lavande ispred manastira
Roussillion

mestašce koje mi se isto mnogo svidelo, jer je neobično. U smislu i krajolik je takav kao da niste u Provansi, jer je mesto smešteno na crvenim glinenim stenama, plus što su kuće u celom mestašcu u bojama u rasponu od žute i narandžaste do crvene (u stvari u bojama okera – pigmenta pronađenog u glini koja okružuje selo). Blizu sela je i stari kop okera kroz koji se može prošetati.

 

ŠTA JOŠ TREBA VIDETI A MI NISMO STIGLI

 • Nimes  – 1. rimski amfiteatar. 2 Maison Carree  3. Jardines de la Fonatine (vrtovi iz 18 veka koji mnogo lepo izgledaju)
 • Arles – koji ima i rimski i srednjevekovni deo i asocijaciju na Van Goga
 • Uzes – seoce koje se hvali da ima najbolju pijacu (sredom je klopa a subotom sve i svašta) + zamak + srednjevekovni vrt sa začinskim biljem i 2 vidikovca, tj 2 kule na koje se vredi popeti jer imaju lep pogled na mesto, King tower i Bermonde tower.
 • Polja lavande koja su skoncentrisanija u oblasti Valensole ( oko 90 km od Luberon oblasti u pravcu ka Italiji)
 • Do kraja 2019. godine je u Carrieres de Lumieres – digitalizovana izložba Van Goga ˝Zvezdana noć˝

 

KLOPA

Preporučujem da se klopa samo lokalna klopa (nikakve pice, burgeri i slično). Svaka gostionica u koju smo išli je baš dobro spremala klopu (domaće, jednostavno, ukusno). U neke smo nasumice išli a neke su nam preporučili lokalci, i svuda je bilo ukusno.

Ono što je najčešće i dobro spremaju je tartar (drugačiji od onog koji se sprema kod nas), topljeni kamember, svašta nešto od mesa, terine, paštete (patei) iako imaju i morske varijante. Jedino što nigde nismo našli, jelo kojim se ponosi cela Francuska, confit de canard iliti patka u masti. Ono što mi se svidelo jeste da gotovo uz svaku porciju bilo da je meso, sir ili slično poslužuju i salatu, tj ne mora dodatno da se naruči. Ps. imaju paradajz u raznim bojama- žuti, zeleni, narandžasti i ovaj ˝uobičajeni˝:-)

Jedina nezgodacija je što gostioničari u većini slučajeva, pogotovo u manjim mestima, ne znaju ni reč engleskog i često se dešava da je i jelovnik samo na francuskom pa onda odabir klope neki put bude eci, peci, pec 😄.

Sirevi u svim oblicima i teksturama – obavezno što više varijanti probati

Maslinova ulja nisu po našem ukusu – masnija i manje aromatična.

Sladoled od lavande – obavezno probati

PIĆE

Vino, vino i samo vino – svih osnovnih boja (sva sreća bez narandžastih) odlična, povoljna. Rose varijante su me baš prijatno iznenadile kako su lagane i blago aromatične.

Pivo u kafićima – skupo ko Svetog Petra kajgana 😅, al nakon šetnje po suncu nema boljeg osveženja – malo oko 3 -3,5eur , veliko najniža cena na koju smo naišli 6eur

ZANIMLJIVOSTI

 • Većina ne govori engleski, i dosta toga je samo na francuskom ispisano čak i u muzejima
 • Benzinske pumpe – imaju čudan sistem točenja benzina. Prvo moraš da platiš pa tek onda da točiš. Sve su automatske ali ima i onih gde ima radnik u kiosku, pa je bolje točiti na takvim da barem ako nešto trokira imaš koga za ˝gušu ˝da hvataš 😊. Šala mala, al ako ne znaš koliki ti je rezervoar od rent-a-car vozila nekoliko puta se šetaš tamo vamo da bi ga natočio
 • Kružni tokovi tako slatko sređeni i veći i manji
 • Izgleda da imaju neki fetiš prema sardinama – utrkuju se ko će zanimljiviji dizajn konzervi da napravi, plus prave čokolade u obliku sardina
 • Sva crvena vina najčešće služe na sobnoj temperaturi, koja je leti daleko iznad preporučenih 15-16°C
 • 21. juna se u celoj toj oblasti proslavlja početak leta uz muziku i razna dešavanja po mestima

 

SUMA SUMARUM

 

Utisak: pregršt istorije, predivne prirode, umetnosti i divne gastronomije, uživanje za sva čula. Oblast gde svako može naći nešto što ga interesuje.

Dužina boravka: poželjno bar 5 dana

Kada ići: od kasnog proleća do rane jeseni (za ljubitelje lavande od sredine juna do sredine avgusta)

Smeštaj: najautentičnije je uzeti privatan smeštaj u nekom domaćinstu, ima ih dosta na airbnbu.

Napomena: najbolje je ići kolima, svojim ili rent-a-car, jer si tada sam svoj vodič

Korisni linkovi: