Rakov Škocjan

Zaštićen prirodni rezervat u kraškom području. Dolina koja je dugačka oko 2,5 km a nastala zbog potapanja i urušavanja vrha pećine. Lepo je provozati se i malo istraživati ovo područje, pogotovo kad je napolju toplije.

Put vodi kroz hrastovu šumu, i pošto je prirodni rezervat računajte da ćete malo isprašiti kola (ima ih i koji biciklama obilaze ovo područje, ali zbog prašine mislim da su kola bolja opcija). Lepo je obeležen sa tim šta ima videti i gde se to nalazi (veliki i mali prirodni most, ostaci crkve sv Kancijana…).

Mi pošto smo bili na putu ka Škocjanskim jamama, pa nismo imali previše vremena za detaljnije istraživanje, zaustavili smo se kod jame Tkalčevo skrivalište, i odlučili da je malo istražimo. Na tabli je označeno da nije uređeno za obilazak, i da se spuštate na sopstvenu odgovornost, no to nas nije omelo💪.

Doduše strmo je i klizavo, pa zato oprez, ja sam sledećeg dana imala upalu mišića, ali je vredelo. Simpatična jama i ne baš tako mala. Voda je nanela dosta drveća u jamu, a pošto nije održavana tu se taloži. Ukoliko ste tu, interesantno je spustiti se i proći kroz jamu i izaći na svetlost dana, jer kada se spustite u nju bolje se sagleda veličina same jame.

spuštanje u jamu, na sve 4

Ovo ispod je snimak kada sam stala na noge, tj spustila se u jamu. Nije baš najbolji snimak pošto kamerom ne baratam najbolje, al možete da steknete ustisak.

U rezervatu ima i šumarski dom, kao i kuća za iznajmljivanje  – izgleda skroz cool, za neku proslavu rođendana u prirodi, pa eto dodatne ideje😉.

 

SUMA SUMARUM

Cilj: istraživanje i boravak u prirodi

Highlights: Tkalčevo skrivalište , stim da ima još toga za videti i istražiti

Dužina boravka: oko 2h za laganu vožnju i kratko zaustavljanje za istraživanje

Njihov sajt: www.notranjski-park.si

Tip za dodatne sadržaje:  U blizini su Postojnska jama (i zamak) i Škocjanske jame pa ceo dan posvetiti istraživanju jama 😉

 

Comments

  1. Pingback: Škocjanske jame – Lepo je živeti

Comments are closed.