˝Sakriveno˝ domaćinstvo u Istri za mesne đakonije – restoran agroturizam Sterle

restoren Sterle

Ovo ˝sakriveno˝ domaćinstvo je lepo posetiti za istarske mesne đakonije. Kažem sakriveno jer nije na glavnom putu a i baštica restorana je celom površinom pod krošnjom ogromnog drveta, pa sam ga doživela kao takvog, sakrivenog😊. Nalaze se u mestu Brtonigle, veoma blizu, tj. na 200 m od špilje Marmornica, gde barem prema informacijama sa njihovog sajta, odlažu deo svojih vina da dozrevaju.

Posed je prostran iako tako ne izgleda na prvi pogled. Veći deo zauzimaju štale i torovi, svinjci, pa je i posebna atrakcija za decu jer dođe kao mini zološki vrt. Samo domaćinstvo pored restorana nudi i par soba za prenoćiti. Restoranski deo, tj bašta liči na one u pivnicama, u smislu opremljena je većim stolovima sa klupama, što doprinosi opuštenosti i tom domaćem štimungu.

Za klopu nude dosta mesnatih varijanti spremljenih po domaće, i sudeći prema zološkom vrtu koriste svoje životinje😉.  Fuži sa tartufima i veprom su bili odlični. Tartufe su u izdašnom sloju stavili na testenine (moja pretpostavka što zbog toga što i tartufi in general ove sezone nisu baš toliko aromatični, a što i zbog tog domaćinskog pristupa). Fuži sa veprom su isto tako bili odlični – vepar ukusan i mekan, a sos meni izuzetan.

Normalno da bismo što više svega probali, uzeli smo dodatno i kobasicu i fiorentina stejk. Kobasica je bila interesanatna, dok stejk iako dobro pripremljen, bio je sa dosta žilavih delova (jeste da je to i takav komad mesa), ali glavna zamerka mi je bila što nije spremljen na ćumuru, a imaju ga.

Usluga je skroz opuštena a profesionalna. Simpatično im je i posluživanje, gde slede taj domaćinsko-pivničarski pristup. Donesu tanjire i pribor, sve na gomili pa gosti sami sebi dele. Isto je tako i sa posluženjem jela, stave poslužavnik sa klopom na sred stola, pa se služite. Defitivno opušteno domaćinstvo sa prijatnom uslugom i odličnim fužima.

 

SUMA SUMARUM

 

Atmosfera: opuštena, kao u ukusnoj pivnici, iako ne prave piva već vina😉

Usluga: korektna, domaćinski profesionalna

Klopa: mesnata, istarska domaća

Vina: korektna

Šta klopati: fuži sa čim god da imaju verovatno su odlični (oni koje smo mi jeli sa tartufima i sa veprom su bili odlični)

Cene: srednje  $$

Njihov sajt:  agroturizamsterle

Tip za celodnevni izlet: dobra lokacija pa je sve relativno blizu za istražiti Buje, Grožnjan, Novigrad, Umag

Napomena: poželjna rezervacija