Sitonija 2.prst Halkidikija – letovanje, šta možete očekivati

Sitonija pogled na Atos

Halkidiki jedno od najbližih oblasti za letovanje u Grčkoj, gde se relativno lako stiže kolima, a najatraktivnija za letovanje su poluostrva poznata kao ˝prsti˝.

Sitonija je ˝drugi prst˝ Halkidikija, a ostali ˝prsti˝ su Kasandra i Atos. Poluostrvo ima dosta naselja/mestašaca, manje autentičnih-starih a više turističkih mesta, od kojih svako ima neku svoju privlačnost. Nema toliko puno velikih hotela, već je celo ostrvo više bazirano na apartmanskom smeštaju. Gotovo svako mesto ima i svoju plažicu ili plažu, kojih ima i svuda po poluostrvu manjih, većih, lepih i lepših 🏖😊 pa svako može naći nešto što mu prija. Pretežno su peščane ili šljunkovito-peščane, mada može da se nađe i po koja stena. Iznenadjujuće je da na plažama ima dosta mesta, čak i u jeku sezone. Ono što mi je neverovatno kod Grka ovde na Halkidikiju, jeste da je divlje kampiranje manje-više tolerisano, što je dobro znati 😉.

Mi volimo da idemo kolima, jer nosimo toliko opreme sa sobom da je to najpametnije (osim garderobe, peraja za vodu, maske za ronjenje ali i suncobrane…. pa nam je to onda nekako najpraktičnije, plus ne zavisiš od renta cara ili gradskog prevoza ukoliko hoćeš i malo da se šetkaš okolo. Dodatni razlog je i to da ne zavisiš od toga da li će grčki avio ili trajketni prevoz da štrajkuje, što se često dešava u sezoni.

Iako tokom godine volimo češće da idemo na kraća putovanja i istražujemo i otkrivamo nove stvari i mesta, na letnjem odmoru nam najviše prija da se ˝zabodemo˝u jedno mesto koje po mogućnosti ima i plažu koja je blizu da ne moramo da sedamo u vrela kola da idemo negde dalje i to smo ovde našli. Doduše nekoliko godina smo letovali na ovom prstu, pa smo malkice ipak i prošnjurali okolo, tako da ovde prenosim celokupne utiske.

 

Plaže i mestašca koja smo mi obišli

Istočna strana poluostrva (okrenuta ka Atosu) čini mi se primerenija za porodice sa decom. Plaže su uglavnom plitke, peščane pa je to raj za decu a i razigrane odrasle 😜.

Vurvuru je čini mi se čest izbor turista sa decom, ali meni se lično ne sviđa toliko jer mi više liči baš na vikend naselje i plaža je dosta mala za toliki broj kuća.

Sarti, u kojem smo ove godine bili, je isto turističko naselje ali više liči na mestašce vs Vurvuru. Prostire se dužinom cele peščane plaže od nekih 3km. Svakog dana oko 12h okrene vetrić sa mora, i što se mene tiče, tada je i mnogo prijatnije. Videla sam na nekim forumima da se pominju i veliki talasi i jak vetar, nas za svih 14 dana letovanja to nije zadesilo. Mi smo imali sreću sa lokacijom smeštaja, jer smo bili u tzv. novom delu Sartija, pred kraj plaže/mesta, gde je bilo i manje kuća i samim tim manja gužva i na ulici i na plaži, tako da smo maltene samo prešli ulicu iz apartmana i tu odmah poboli suncobrane. Ono što mi se najviše svidelo su jutra, i svitanje, sunce koje se pojavljivalo iza planine Atos me je svako jutro kad nema oblaka budilo i zvalo da ga gledam i fotkam. Nikad na letovanju nisam ustajala ranije nego u Sartiju. Centralni deo mestašca je krcat raznim atrakcijama za decu, pa valjda onda to u kombinaciji sa dugačkom peščanom plažom najviše privlači porodice sa decom. Celom dužinom plaže je i pregršt simpatično uređenih beach barova, pa možete da birate da li ćete da se smestite u barsku ležaljku ili na svoj peškir.

Syika – mesto čiji je centar u stvari na kopnu, ali se i dobrim delom prostire oko plaže. Divlja prostrana, peščana, mislim da tu ima manje vetra za one kojima vetar smeta. Kada smo mi bili, iako prostrana i lepa, gotovo da nije bilo ljudi na njoj. Tu se blizu nalazi još jedna lučica sa plažom gde ima i restorančić, za koji smo čuli preporuke na par mesta ˝5steps in the sand˝, gde možeš posle ili pre klope i da se bućneš na plaži ispred njihovog restorana. Mi smo svratili kad nije bilo vreme klopi, inače kažu da su jedno od retkih mesta gde znaju dobro da spremaju ribu. Mada i uz taj restoran ima još par simpatičnih taverni, pa se i to može isprobati.

Kalamitsi – u jugoistočnom deo poluostrva – nit manjeg mesta, nit veće gužve na plaži, barem kada smo mi svratili. Simpatično mestašce, fino uređen mali centralni deo, uz koji je i ta gradska plažica opet sa beach barovima ali i mestima da pobodeš svoj suncobran.

Inače od Kalamitsija na putu ka zapadnoj strani je i kafić Kalamitsi Panorama, i stvarno imaju panoramski pogled, pa vredi svratiti i pogledati.

 

Zapadna strana poluostrva okrenuta ka prstu Kasandra, isto ima i dosta mestašaca i puno plažica, uglavnom peščano-šljunkovitih. Vegetacija je tu manje bujna, vs istočna strana, sudeći barem po vegetaciji uz put.

Porto Koufo  – stara mala luka, koja se nalazi u najvećoj prirodnoj uvali (po dubini) u Grčkoj i nekako meni nije za letovanje. Malo mestašce, koje ima i svoju plažicu uz put koja je dosta uska, ali kako je uvala tu je definitivno i uvek mirno more 🙃.

Toroni – dosta prostrano turističko mestašce, tj plaža uz koje se prostire mestašce, gde se može naći dosta mesta da se pobode suncobran. Takođe i dosta taverni uz plažu, koje su dosta nepretenciozne i deluju autentično.

Blizu Toronija smo svojevremno slučajno nabasali na plažu, sa dosta živopisnim beach barom Ethnik beach bar. Plaža je peščana, dosta prostora i za sopstveni suncobran, mreža za odbojku, plaža koja mi se čini da je i za odmor i za ˝aktivniji˝odmor.

 

Porto Carras – marina i hotelski kompleks, gde su od skoro počeli da naplaćuju ulaz. Tu su situirana 2 velika, luksuznija hotela, sa svim potrebnim ˝accessories ˝koju takve vrste hotela nude, s’tim da oni imaju i svoju plažu (šljunkovito-peščanu). Kada smo odsedali u Neos Marmarasu, mi smo redovno pešačili do te plaže i tu provodili dane, jer je mnogo mirnija, ali su i tu doskočili – nadziru sada ulazak na plažu, za one koji nisu gosti hotela. Inače od Neos Maramarasa može i brodićem da se stigne u Porto Carras.

Neos Marmaras – meni mnogo drago mestašce, staro ribarsko koje se dosta turistički izgradilo. Dosta radnjica, tavreni, ima se gde prošetati a da ne deluje da je baš toliko napravljeno za turiste. Mesto koje se prostire na dosta brdašaca, pa je tu pitanje gde odabrati smeštaj pogotovo ako ne želite da koristite kola. Moj savet je bliže plaži u pravcu ka Porto Carrasu, jer na tom kraju sela počinje plaža Neos Maramarasa sa opet dosta beach barova. Ps. na jednom od ulazaka u Neos Marmaras (odmah preko puta Lidla) je domaća taverna Dimitris sa veoma korektnom klopom (mi je nikada ne bismo našli da nas lokalac nije tamo uputio).

Nikiti – veće, staro mestašce, koje je ujedno i ˝sedište˝ Sitonije. Kroz njega smo samo kolima prolazili magistralom, nismo se spuštali do plaže, jer mi je uvek delovalo previše veliko da može da se nađe neki mirniji kutak.

*******************************

Moram da ponovim, da na Sitoniji oko svakog mesta ima puno raznovrsnih plaža, manjih, srednjih, većih, pa vredi istražiti i pronaći onu koja vam se sviđa. Na većini plaža imaju i beach barove, koji su nepretenciozno a simpatično uređeni, i kod većine je princip da se suncobrani i ležaljke ne plaćaju, tj plaćaju se kroz piće koje se kod njih naruči. Većina ih je ˝pitomih˝, u smislu ili ne puštaju muziku ili ako to rade onda rade to skroz diskretno (barem je takav slučaj bio kod nas u Sartiju).

Jednom prilikom smo nabasali na GOA beach na istočnoj strani, i prijalo nam je malo ˝tehno˝muzikice u hladovini bara sa pogledom na Atos, e taj je bar bio malo dinamičniji 💃.

Sve u svemu, poluostrvo koje je dosta zgodno za otići kolima, ima dosta mesta i plaža, i može se desiti da naiđete na plaže na kojima nema gužve ni u jeku sezone. Oblast koja je prijatna za letnji odmor, pogotovo ako ideš sa decom/porodicom.

 

Praktični saveti

DOVIJANJE SA GRANICAMA

Pošto je u sezoni haos na granicama, pogotovo na ulazu u Grčku (Evzoni) mi uvek gledamo da što ranije budemo na ulazu u Grčku, tako da prespavamo u Makedoniji. Hotel Romantik na jezeru Mladost kod Velesa sasvim dobro rešenje. Nije daleko od autoputa, na samom jezeru je, smeštaj sasvim pristojan, imaju svoj parking, a možete klopati veoma povoljno i veoma ukusno i kod njih i u susednom restoranu Bele vode. Ps. doručak u hotelu nije nešto, pa nemojte da vas šarmiraju, već oko 5h ujutru ako ne i ranije, krenite put granice (uštedećete minimum 2 sata čekanja na granici ako krenete ranije). Da se izbegne Evzoni, alternativni granični prelaz je Dojran (mi još uvek nismo išli tuda, ali spram ovogodišnjeg haosa na granici, mislim da ćemo sledeći put ići preko njega:-)

ACCESSORIES

Imati svoj suncobran mislim da je najbolje rešenje. Nisu skupi i da se na samom letovanju kupe (oko 10eur), a imaš mogućnost da ga pobodeš gde želiš, jer ima puno takvih plaža gde je to moguće.

RADNJE

Za veće nabavke – imaju 2 Lidla – jedan blizu Nikitija a drugi na jednom od ulaza u Neos Marmaras.

Inače u svakom mestu imaju i po neki supermarket ili str, koji su opskrbljeni i malo širim asortimanima, tako da nema brige.

SMEŠTAJ

Na Sitoniji nema toliko puno hotela, a pogotovo ne velikih. Apartmanski smeštaj je najrasprostranjeniji. Dosta agencija nudi smeštaj/sobe, i jeste preko njih povoljnije ali nemaju baš veliki izbor, pa što se tiče Grčke mi uvek jurimo smeštaj preko neta i to google pretraga. Neki linkovi preko kojih smo i mi našli smeštaj

Napomena: Grčki kitchenette (što je često u opisu za njihove apartmane), znači da kao imaju mini kuhinju u apartmanu/studiju, a najčešće u stvari znači da je bolje da sa sobom ponesete plastično kuvalo za kafu, da ne biste ujutru čekali po pola sata da provri voda na veoma slabom mini šporetu 😉.

KLOPA

Ne očekivati baš sofisticiranu ponudu što se tiče klope. Paziti sa ribom (da li je sveža ili zamrznuta) ali se nekim stvarima se počastiti … Standardno dobro u većini taverni je grčka klasika tzatziki, pohovane tikvice, gavros….i naravno giros i souvlaki.  Uveli su novinu u pohovane tikvice, pa ih neki prave/pohuju tako što na tanko iseku tikvice, kao da su pomfrit. Inače uvek kad odem u Grčku iznenadim se sa čim sve kombinuju njihovu fetu, i to se sve super slaže – feta sa škampima, feta sa lubenicom…

 

 

SUMA SUMARUM

 

Cilj: najbliže letovalište u Grčkoj za stići kolima, veoma friendly za porodice sa decom

Napomena: nama je bila odlična temperature vode, pa smo se maksimalno iskupali

Plaže: dosta plaža u samim mestima  a i oko njih, većinom peščane ili šljunkovito-peskovite. Dosta ˝pitomih˝ beach barova, gde je kod nekih princip da se ne plaćaju, već kroz konzumaciju.

Smeštaj: najbolje google pretraga apartmana/studija

Klopa: veliki izbor taverni, sličnih ponuda, moja preporuka birajte neki koji ima i pogled

Dodatni tip: poželjno imati svoj suncobran pa možeš da ideš gde ti je volja