Šta sve videti u Veneciji ako ste tamo na 1 dan

Mi praktikujemo da turu započnemo sa trga Sv. Marka.  Doduše to čini i većina turista, al jeste glavna atrakcija i nekako je odatle najbolji izbor gde dalje. Obično pravimo rutu Sv. Marko – Rialto – Accademia – Sv. Marko. Ovom prilikom smo bili u zimskom periodu (tik posle nove godine) pa je dan kraće trajao i bilo dosta hladno, ali se dalo obići dosta toga za oko 7 sati boravka tamo. Ako idete kada je toplije i dan traje duže, imajte u vidu da možete još što šta dodatno videti, ili pak posedeti u nekom od kafića.

Trg Svetog Marka (piazza San Marko) – glavni trg u Veneciji gde je dosta toga na jednom mestu Basilika San Marko, zvonik San Marko Campanile, Torre dell’Orologio tj. clock tower, Duždeva palata… Ispred Duždeve palate je uvek neverovatno velik red za ulazak, pa nikad nisam ni pokušavala da čekam, a pogotovo ne kada je hladno napolju.

Most uzdaha  – za selfie i fotkanje (prilazi mu se sa morske – pristanišne strane odmah do trga Sv. Marka)

Od trga Sv. Marka pravac ka Rialtu – pratite i oznake po uglovima zgrada jer upućuju na pravac kretanja.

Rialto – most prepun radnjičica, sa lepom pogledom na Grand kanal – obavezno fotkanje, budite strpljivi i sačekajte svoj red uz ogradu mosta☺️.

view from Rialto bridge Venezia
pogled sa Rialta

Blizu Rialta (desno kada se pređe Rialto ako idete iz pravca Trga Sv. Marka) je riblja pijaca koju je simpatično pogledati. Sveža riba i morski plodovi, neki još mrdaju, plus pregršt svežeg povrća, lepo izloženog, a bogme i svinjskih nogica:-)

Blizu pijace a preko ulice – tj kanala je nova skulptura, koju treba pogledati. Veoma interesantna i atraktivna, postavljena za bijenale 2017 od Lorenza Quinna Support . Update avgust 2021 – na žalost skulptura je uklonjena. Na netu sam našla da su je sklonili zbog velikog broja turista koji su gondolama prilazili da je vide.

Izuzetno atraktivno izgleda i po meni pravi način da se umetnički izrazi- skrene pažnja na klimatske promene

Nastaviti put ka Accademia, ali tako da se ne vraćate preko Rialta (već kroz San Polo oblast) – naićićete i na manje kanale i na neke manje ali isto interesantne znamenitosti i lepe trgiće kao npr Campo San Polo – imali su klizalište na trgiću; mala slatka crkva na trgu St. Toma, Campo dei Frari velika crkva koja nije uspela da mi stane u kadar, škola San Rocco – ulica gde ima i malo zelenila, što mi je bilo skroz slatko s’obzirom da je bila zima….

Ponte dell’Accademia – pogled sa mosta Accademia je meni najbolji, ali to ostavite za malo kasnije, nastavite put ka Peggy Guggenheim kolekciji (simpatično je za videti, ne tako spektakularno ali interesantno). Više je koncipirano kao zbirka a ne galerija ili muzej – oko 1 sat je potrebno, ulaz je 15eur/osobi). Mi smo imali sreću, pa je bila dodatna izložba Pikasa – On the beach, plus u muzejskoj radnji su imali simpatične stvarčice za uspomenu na tu temu.

Posle Peggy Guggenheim-a nastavite dalje ka Santa Maria della Salute – ulaz je slobodan, pa možete pogledati i unutrašnjost. Mi kada smo bili je bio mozaik na podu u čast božića 2017.

Nastaviti do kraja tog dela, tj do kraja Dogana da Mar, jer vam se tamo pruža lepo pogled na glavni deo Venecije tj trg sv Marka. Takođe odatle se bolje vidi i crkva San Giorgio Maggiore.

Venezia view from Dogana da Mar
pogled na centar sa Dogana da Mar
San Giorgio Maggiore Venezia
pogled na San Giorgio Maggiore sa Dogana da Mar

Povratak preko mosta Accademia (ponte dell’Academia) – još pogleda na kanal Grande, pogotovo u pravcu na početak kanala tj. ka Santa Maria della Salute i obaveznog fotkanja. Kada smo mi bili ovom prilikom, most su radili, i bio je obložen nekom ogradom, pa se nije dalo baš fotkati, zato stavljam jednu fotku iz letnjih dana.

pogled sa Ponte dell'Accademia Venezia
pogled sa Ponte dell’Accademia u letnjem periodu – uhvatili neku regatu

Zatim gledajte oznake za pravac Trga Sv. Marka. Mi smo na tom putu nabasali na božićne štandove, pa smo malo probali lokalne salame i siriće, pa nastavili. Delom se prolazi kroz malo elitniji deo sa brendiranijim radnjama (nije baš za shopping tamo), ali smo na putu naleteli i na privatnu modernu galeriju, Bel-air fine art galerija pa smo se oduševili.

Puna veoma modernih, lepih, interesantnih slika, skulptura, instalacija, 3D slika – obavezno je posetiti – tu i galeriiju preko puta nje. Neće vam oduzeti više od 20 tak minuta, a stvarno baš interesantne stvari izlažu. Meni je pažnju sa ulice pivukla 3d slika venecijanskih zgrada pa smo ušli unutra i oduševili se (doduše nismo pitali za cene eksponata, ali je bilo uživanje gledati ih).

Kada ste stigli na trg Sv. Marka time je kružna tura završena (pogotovo zimi kada ranije pada mrak i hladno je), i juri se vaporetto za nazad. Obratite pažnju, može biti da se nećete ukrcati za nazad tamo gde su vas iskrcali, pa 3x pitajte radnike u kioscima, gde se čeka za tu i tu stanicu (nas su prošetali preko 3 stajališta).

Inače ako ste tamo kada je toplo, možete stići još što šta da obiđete – mi smo sve ovo obišli od pola 11 do pola 6.

S’tim da moram da napomenem da je u stvari ta naša ruta Sv. Marko – Rialto – Accademia – Sv. Marko uvek po malo drugačija, jer prolazimo kroz neku novu uličicu gotovo svaki put. Oznake koji stoje na zgradama i upućuju u kom su pravcu glave znamenitosti, upućuju u stvari na pravac kretanja, a vi možete levom ili desnom uličicom stići do njih, pa je i zbog toga uvek inspirativno šetati Venecijanskim uličicama – doduše poželjno sa mapom u ruci🤓.

Za neke praktične informacije o prevozu, klopi… možete pogledati na ovom linku Venecija praktični saveti

I za kraj još malo Venecije:-)

SUMA SUMARUM

Svrha: dovoljno je samo reći Venecija

Highlights izleta: pored glavih atrakcija Venecije, nova skulptura Support i Bel Air Fine Art galerija

Procena dužine boravka: minimum 7h

Tip sa čim upariti: dizajnerski outlet Noventa di Piave, ili pak večera u osteria Altran na povratku ka Ljubljani ili Beogradu, da bude kompletan ugođaj, tj dan sa stilom:-)

Ostali članci vezani za Veneciju sa dodatnim informacijama:

Praktični saveti: klopa, orijentacija, prevoz…