Trattoria Campania – jug Italije u centru Beograda

Na prostoru gde je nekada bio restoran Knez, odmah do konaka Kneginje Ljubice, sada se nalazi ova simpatična i prijatna trattoria.

Mi smo hteli sa prijateljima da idemo u neki opušteni restoran u kom još nismo bili, tako da smo odabrali njih. Glavni adut kada smo se odlučivali, je bilo to što imaju peć na drva i preporuke sa bloga. Prostor je prijatan, opušten, slike juga Italije svuda po zidovima, osoblje profesionalno i prijatno.

Pošto smo se sa prijateljima viđali, neposredno posle novogodišnjih praznika, imali smo i razmenu poklona, pa je jedan od poklona bio Chiavalon (maslinovo ulje od jednog od najrenoimiranijih istarskih proizvođača ulja). Pošto je želja za probanjem ulja bila velika (moralo se na licu mesta probati) konobaru nije smetalo tuđe maslinovo ulje, pa nam je doneo porciju fokaće da ˝zalijemo˝, što mi je bilo skroz ok.

Klopa je bila ukusna i korektna. Moj opšti utisak je da je to italijanska klopa sa malim primesama srpkog karaktera (najviše se odnosi na količinu sosa i sastojaka u nekim jelima). Doduše može biti i da nismo najsrećnije odabrali. Ali opšti utisak je da koriste dobre namirnice i znaju da koriste peć😀.

Moja klopa, cannelloni con ragu zapečeni u peći, je bila ukusna. Bilo je previše sosa (mesa i pelata pogotovo), ali je testenina tj cannelloni bila baš taman al dente. Uzeli smo i 2 različite pizze i kod obe je bilo dobro tanko testo, sa debljim obodom, ali je jedna imala preveliku količinu sastojaka i ne baš sastojke koje je imala u opisu. Campania je umesto sušenog paradajza, imala sveži čeri, i previše pršute, dok je druga Diavolo, bez paprika, bila skroz kako treba.

levo cannelloni sa previše ragua, desno campania sa previše pršute, gore diavolo taman kako treba -testo kod obe odlično

Pored te tradicionalne italijanske (južno-italijanske) klope, imaju još i nekih standardnih stvari u ponudi, tako da se može reći da imaju veliki izbor klope a i vina. Najveća ponuda vina im je iz italijanske regije ali imaju i domaćih.

Sve u svemu veoma prijatan restoran, za otići sa prijateljima ili porodicom za prezalogajiti.

SUMA SUMARUM

Ambijent:  italijanski šmek u Beogradu

Atmosfera: prijatna, opuštena

Klopa: pizze, paste i još svašta nešto

Cene: srednje $$$ (standardne cene za Beograd)

Vina: veliki izbor italijanskih vina, imaju i domaćih vina

Moja preporuka: pizza diavolo ili neka pasta samo da nema previše sosa:-)

Njihov sajt:  trattoriacampania