Vila Podvin (Radovljica) – domaća klopa na kreativan način, ali previše kreativan

Igrom slučaja smo otišli u ovaj restoran, koji se nalazi na 50tak kilomentara od Ljubljane a na 12km od Bleda. Doduše jeste nam bio na spisku da ga probamo, jer se dosta priča o njemu, ali nekako se nismo organizovali. Sada smo sa drugaricom otišli tamo, jer smo hteli da uživamo u domaćoj klopi na kreativan način (inače prva opcija za to veče nam je bio Danilo u Škofji Loki, ali se niko nije javljao na telefon, niti mail, tako da stigosmo u Vilu Podvin, pa zato kažem igrom slučaja).

Ambijent je lep, okruženi prirodom, imaju veliku baštu, koja sigurno u kasno proleće i leto bude predivna. Mi smo bili u rano proleće pa smo ipak bili u toplini zatvorenog prostora, ali kada smo videli baštu smo rekli da ćemo doći još neki put kada je toplije, baš zbog bašte. No to smo mislili pre nego što smo klopali.

Pošto smo hteli da probamo što više, odlučili smo se za degustacioni meni od 8 hodova i vino koje prati meni. Konobar je bio veseo, pričljiv (možda i malo previše za moj ukus) ali se videlo da se trudi, da uživa i voli to što radi, pa nam je bio simpatičan. Klopa na žalost nije bila toliko dobra, odnosno kako su se smenjivali hodovi, svima za stolom nam je smetalo to što je svaki hod previše komplikovan.

Svako jelo se sastojalo od nekoliko sastojaka, a onda ti sastojci od još sastojaka, tako da kada si dobio jedno jelo, u stvari si dobio 2 do 3 jela. Previše elemenata u svakom tanjiru, koje i ako si uspeo da staviš u jedan zalogaj nisu stvarali harmoniju, ni neki novi ukus, već je svaki za sebe. Bilo je i slatkih sastojaka u slanim jelima, kojima nije tu bilo mesto, odnosno nisu se uklapali.

This slideshow requires JavaScript.

Atmosfera je bila lepa, i videlo se da se trude, vina koja su pratila klopu su bila odlična, pa nam to nije smetalo, jer smo veče proveli u lepoj priči, probanju nečeg novog. Dodatno ta energija koja zrači iz konobara, njegova priča o tome kako ih ne interesuju Michelin zvezdice, već oni rade zbog toga da gosti uživaju a ne da energiju troše na utrkivanje, mi smo pomislili ˝neka još malo vežbe im treba, na dobrom su putu, naučiće jer vole to što rade˝.

Proveli smo lepo veče i bilo je vreme da krenemo pa smo zamolili za račun i veoma se neprijatno iznenadili. Cena je bila više nego astronomska za taj restoran, kao da smo jeli u restoranu sa nekoliko Michelin zvezdica. To je na žalost promenilo naše mišljenje koje smo stekli o ovim restoranu u toku klope, i definitivno se nećemo vratiti tamo, jer na kraju krajeva čak je Hiša Franko jeftinija od njih a klopa se čak ne može uporediti.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent: lepa bašta

Klopa: previše komplikovana

Cene: astronomske $$$$$$ ne vredi za takvu klopu

Moja preporuka: nemojte ići dok ne promene nešto, osim ako baš imate želju da vas oderu i da osećate zilion i jedno jelo u jednom jelu