Zeleni gaj – prava domaća prekmurska gostionica

Zeleni gaj Mačkovci

Na raskršću puteva, u sred šume, u Goričko delu Prekmurja, nalazi se ova prava dobra domaćinska kafana. Ne bismo ih nikako otkrili da nas nisu tamo odveli prijatelji koji su iz tog kraja, a normalno lokalci znaju gde je dobra izvorna domaća klopa☺️.

Autentično, domaćinski uređena sa puno simpatičnih detalja – od starog radija, preko preparirane lisice, kariranih stolnjaka, servisa koji je tipičan za sela. Po tablama na ulazu se čini i da imaju smisla za humor a odmah vas na ulazu dočekuju sa osmehom. Mi smo se tu nalazili sa prijateljima, sa idejom da malo meznemo pa da idemo dalje u istraživanje regije, ali avaj, kod njih malo gricnuti znači puuuno klopati.

Sve što smo probali je domaće, jednostavno, lokalnog karaktera a veoooma ukusno. Kako smo bili pod vođstvom lokalaca prepustili smo se njihovom izboru. Po prvi put sam jela pečenu svinjsku krv i mogu reći da sam se baš, baš iznenadila koliko je ukusna. Ne izgleda primamljivo, ali nisam očekivala da bude baš tako ukusno. Dodatno su uz krv, pored domaćih hlebčića, poslužili i tanjir sa lukom (belim i crnim) i renom, pa doziraš koliko ti i šta ti prija, s’tim da se meni krv toliko svidela da mi nije trebao ni ren a ni lukac. Uz to jelo su nam dali rakijicu, da valjda dezinfikujemo posle😜.

Zeleni gaj
The pečena svinjska krv – kako sam shvatila pravi se sa mlekom i jajima

Dve čorbice stavljene na sto pa sipaj koliko želiš. Čorba od bundeve sa dodatkom prženih semenki i preprženog hleba – odlična. Supa sa knedlama, prava domaća isto dobra. Sve to servirano u činijama, po domaće, pa isto svako sebi sipa koliko i šta im prija.

Usledilo je nekoliko vrsta mesa – svinjska rebarca, odlična, mekana sa hrskavom koricom. Prženo pile, pohovano pile, jetra ne znam od koje životinje …. U jednom trenutku sto je bio prepun, što mesa, što salata koje su sve bile začinjene i domaćim bundevinim uljem. Vince koje se pije uz lokalnu klopu je špricer – i to se meša sa lokalnim vinom – obično šiponom (navike iz starih vremena), stim da smo ovde imali i dobru priliku da popijemo to autohtono vino😉.

Za desert nekoliko različitih domaćih kolača – pita od jabuka, pita od skute i maka, sve domaće, sve odlično.

 

SUMA SUMARUM

Atmosfera: domaća

Klopa: odlična domaća lokalna

Piće: mi smo pili lokalno vino (špricer), dobra rakija

Šta klopati: svinjsku krv obavezno probati ako ste u vreme svinjokolja, a šta god da odlučite da klopate od toga što imaju verujem da će biti dobro spremljeno  i od dobrih sastojaka

Cene: srednje $$

Moj utisak:  posetiti ih kada ste u tom kraju, uz najavu

Njihov sajt:  Zeleni gaj

Napomena: poželjna rezervacija

Tip sa čime upariti: Prelekija i Prekmurje