Hamburg – utisci i glavne atrakcije

Lep veliki lučki grad koji kao da nije u Nemačkoj. Reka, jezera, interesantna arhitektura, prostrane ulice i opuštena atmosfera. Jedan od onih gradova koje treba videti jer stvarno ima neki svoj poseban, upečatljiv šarm.

 

Ono što me je zadivilo kod tog grada jeste izuzetno interesantna arhitektura i osećaj za detalje, kao da imaju neke veze sa Italijanima🙂. Svaka zgrada ima neki svoju čar i posebnost, a uklapa se uz okolne zgrade. Kao da su arhitektama dali zadatak da se utrkuju ko će što interesantniju a funkcionalnu zgradu da osmisli. Rekla bih da je ovaj grad raj za arhitekte.

Prijatno sam se iznenadila i gostoljubivošću i prijatnošću lokalnog stanovništva, npr na ulici kad vide da si turista i kad im se učini da ti treba pomoć, sami zastaju da se ponude da pomognu – što nekako, nije baš čest slučaj, pogotovo u velikim gradovima, a nekako ni od Nemaca ne očekujem baš toliko srdačnosti.

Sve u svemu grad koji bih podelila na 2 oblasti koje treba obići HafenCity (stari lučki deo) Altstadt (centar grada). Postoji i treći deo, koji nije toliko interesantan, kao neka varijanta red light districta koji je u St Pauli oblasti (Reeperbahn ulica), koji ako budete obilazili, možda je bolje proći u pratnji vodiča.

Posebno zanimljiv deo grada je taj lučki deo, i to stari deo luke, koji su vrlo pametno iskoristili gotovo napravili grad u gradu od njega.  U tom delu je i Speicherstadt oblast (warehouse district) – razni muzeji napravljeni u bivšim lučkim skladištima. Od skoro je tu i jedna od glavnih atrakcija Hamburga, zgrada filharmonije Elbphilharmonie, kojoj su već nadenuli nadimak Elbi. Stvarno impozantna građevina, a inače je jedna od najvećih i najakustičnijih koncertnih dvorana na svetu.

Drugi deo, tj centar grada je mene najviše oduševio jezerom. Nekako nisam često nailazila na to da jezero bude u samom centru velikog grada, pa verovatno i to doprinosi celokupnoj opuštenom osećaju u ovom gradu.

binnenalster Hamburg
manje jezero i pogled na Jungfernsteig deo

U obilasku i upoznavanju Hamburga preporučujem i razgledanje grada brodićem – jer se drugačije sagleda sam grad (meni bolja varijanta za Hamburg nego busom hop-on-hop-off). Nemci imaju običaj da kažu – ˝Nisi video Hamburg ako ga nisi video sa reke😉˝

Za vidikovac, tj pogled na grad sa visine, obavezno se popeti na kupolu crkve St. Michael’s.pogled na Hamburg

Ono što mi nije baš leglo u ovom gradu a i pri poseti Nemačkoj je: 

  • Železnička stanica u Hamburgu – dosta svakakvog sveta se tamo skuplja, pa što kraće zadržavanje i obavezno tašnu i svoje bitne stvari držite blizu sebe.
  • Gotovo sve je na nemačkom – pa ako ne znaš nemački (kao ja) malo je otežano snalaženje.
  • Sirene se u ovom gradu često čuju – i hitna pomoć i policija ali i vatrogasci.
  • Koliko god su ljudi prijatni, zaposleni u javnim službama i prevozu su katastrofalni – ne daju sve informacije, ignorišu stvari i bezobrazno se ponašaju (više o ovome će biti u narednim postovima).

 

SUMA SUMARUM

General: lep lučki grad

Highlights: veoma lepa i interesantna arhitektura, Elbphilharmonie i HafenCity, jezera u centru grada

Moj utisak: divim se doslednosti u rekonstrukciji zgrada i skladnim kombinacijama koje prave

Vreme za obilazak: Uži deo grada se može obići čak za 1 dan

Kada otići:  u kasno proleće ili početkom leta