Road trip po Francuskoj = šatoi, vina, klopa, istorija i prelepa priroda

Kružna dvonedeljna tura po Francuskoj, od Burgundije preko Doline Loare do Bordoa i dela Oksitanije, putovanje prepuno istorije, predivnih, manjih i ogromnih zamkova, lepo uređenih vrtova, vina i normalno kulinarike.

Lyon – Dijon – Bourges – Dolina Loare – Bordeaux – Toulouse i još puno toga između.

Prvi put smo ˝sami sebi˝ organizovali ovako dugačko putovanje, sa upoznavanjem puno različitih regija i pređenih kilometara, i glavni utisak je, da treba češće ići na ovakve odmore.

Da bismo što bolje upoznali okolinu, mi smo, koliko god je bilo moguće, u Francuskoj izbegavali autoput, što i vama preporučujem. Po tim sporednim i seoskim putevima se otkrije još skrivenih kutaka. Naiđe se na čak i zanimljivija i lepša mestašca, od onih o kojima se više priča i imate ih na spisku za posetiti. Obavezno smo u svakom većem mestu išli na njihove pokrivene pijace, jer su raj za gurmane.

Rečima se ne može najbolje opisati to što se sve vidi na takvom putovanju autom, ali ću pokušati i slikama i videom da dočaram deo atmosfere.

LYON

Lion – veliki grad, na 2 reke, sa zanimljivim starim delom i ogromnim lepim parkom u blizini centra grada. Grad koji se smatra francuskim gastronomskim sedištem. Probajte domaću klopu u nekom od bušona (Bouchon – bistro- restorani koji spremaju lokalnu klopu a prepoznatljivi su po kariranim stolnjacima). Grad u kome se vidi kako se razvijao, odnosno svaka oblast grada ima svoje karakteristike, od modernih nebodera, preko klasičnih stambenih kuća, do starog srednjevekovnog i renesansnog dela. Za kratak obilazak je najbolje skoncentrisati se na oblasti La Presquile  (na adi, odnosno između dve reke) i oblast Vieux-Lyon (stari deo mesta). Obavezno otići na Poul Bocuse zatvorenu pijacu i potražiti murale na zgradama.

OD LIONA DO DIŽONA

Božule i Burgundijavožnja po lokalnim putevima od Lyona do Dijona je predivna. Regija je najpoznatija po vinima, a zanimljivo je to da su vinogradi ˝sakriveni˝tj. ne vide se sa glavnog puta, već se ˝kriju˝ po selima. Zbog toga se potroši više vremena u vožnji ali je predivna. Svako malo naletiš na neki chateau u izvornom stanju (zamak ili zamčić), koji je ili vinarija, ili hotel, ili samo nečija kuća. Priroda je predivna, u nekim delovima brežuljkasta, pa je još nazivaju i ˝mala Toskana˝. Gotovo svako selo, mestašce na tom putu je toliko lepo, zanimljivo, pogotovo u blizini Beunea. Da sam znala pre organizacije puta da u tom delu od Liona do Dijona (200km razdaljini) ima toliko toga da se vidi, pogotovo u Burgundiji, planirala bih malo više od jednog dana za to.

DIJON

Dižon – grad koji me je ˝kupio˝. Iako je najviše poznat po dižonskom senfu, ovaj grad ima za svakog po nešto. Stari deo mesta je dovoljno velik a istovremeno i mali da se sve može istražiti pešaka. Prepun je starih srednjevekovnih kuća i na svakom koraku je nešto zanimljivo. Nedavno je tu otvorena i Cite de la gastronomie, neka vrsta edukativnog centra, gde se održavaju razne gastronomske radionice, ali imaju i ˝pijačni˝ deo sa izabranim proizvođačima lokalnih proizvoda i francuskih delikatesa, kao i ooooogromnu vinoteku. Toliko vina na jednom mestu, može samo u Francuskoj:-) Obavezno posetiti radnje sa senfovima u gradu (Mielle i Fallot…), probati sve što vidite na policama, jer ima stvarno izuzetno dobrih i neobičnih kombinacija, sa kakaom, ribizlama, smokvama… i pazariti one koji vam se svide, jer tih neobičnijih senfova nema u slobodnoj prodaji, već samo u njihovim trgovinama.

Na putu od Dijona do Bourgesa smo obišli još par zamkova (chatoa) i jedno slikovito mestašce – koje nije bilo baš tako fotogenično, kao što su obećavale fotke sa neta, ali je bilo zanimljivo. U svakom slučaju vema lepa vožnja i puno toga ima da se vidi na putu do sledećeg mesta.

 

BOURGES

Burže– drevni galski grad, glavni grad opštine Cher, jugoistočno od Orleansa, nam je poslužio kao predah na putu do Doline Loare. Prepun starih srednjevekovnih drvenih kuća izgrađenih u godinama nakon velikog požara u Buržeu 1487. godine, u njemu je ogromna katedrala Saint Etiene iz 12 veka, koja bih rekla i dominira gradom, jer se nalazi na blagoj uzvisini. Moj opšti utisak o tom mestu, najverovatije zbog te svoje ˝skockanosti˝ , je da je potpuno podređen turistima, i nekako mi nije imao ˝dušu˝.

 

DOLINA LOARE

Dolina Loare prepuna ogromnih šatoa i trvđava, je čista romantika. Sama reka Loara je veća, šira i moćnija nego što sam mislila, a cela oblast, pogotovo južno od Loare, je prepuna ogromnih, prelepih šatoa, vinarija i raznih zanimljivosti. Kada sam pravila plan za put, oblast ne izgleda toliko velika, ali  ima toliko zanimljivih stvari da je za detaljnije istraživanje potrebno minimum 10 dana ako ne i 2 nedelje. Mi smo na raspolaganju imali 4 dana, i kada smo shvatili, da ukoliko pokušamo da vidimo sve sa spiska, bi se naš odmor  sveo samo na trčanje od jednog do drugog mesta.  Kada smo to shvatili, mi smo se prepustili intuiciji i razgledali i uživali u otkrivanju zanimljivosti na koje smo naišli. Saumur i njegova okolina su me posebno iznenadili, jer je u njegovoj blizini mnogo više sadržaja, nego što se o tome priča. Chinon je slatko i zanimljivo mesto, koje uopšte nisam imala na spisku za obići, a lepo nas je dočekao. Turquant smo na preporuku lokalca otišli da pogledamo i bio je stvarno drugačiji. Mestašce gde su u pećinama pravili kuće, a sada je dobar deo njih pretvoren u galerije. Imali smo sreću, da nas je jedan lokalac, kada je video da sa zanimanjem razgledamo seoce,  pozvao da pogledamo njegovu kuću iz 12. veka uklesanu u stenu, koju je kupio i potpuno restaurirao, trudeći se da zadrži odnosno vrati sve u prvobito stanje. Stvarno posebna kuća i doživljaj.

Imajte u vidu da su mesta uz Loaru dosta velika: Orleans, Blois, Tours, Angers….i možete ceo odmor provesti samo da njih istražujete, a gde su dvorci, vrtovi, vinarije i sve ostalo. Deo sa najviše sadržaja je između Angersa i Saumura. Tu je najveća koncetracija šatoa, s’tim da je dobro posetiti i Nantes, koji je malo udaljeniji, ali imaju zanimljive mehaničke kreacije :-).

BORDO

Po Dolini Loare smo se uputili u svetsku prestolnicu vina Bordeaux – moj utisak, grad sa stilom. Posebno me je očarao centralni deo grada uz reku Garonu kod Place de la Bourse, gde su sve kuće u prvom redu do reke identične, predivne arhitekture, tako da odaje utisak moći. Kao da želi reći mi znamo šta radimo i nećemo pokleknuti nikakvim trendovima, iako ga oni sami i kreiraju, barem što se tiče vina. Kralj Luj XV je očigledno znao šta radi, kada je naredio da se u Bodou napravi kraljevski trg. Inače sam na netu našla da Bordo ima više od 350 istorijskih spomenika, što ga čini, posle Pariza, gradom sa najviše spomenika u Francuskoj. Još jedan dokaz da Francuzi vole prirodu, je da je među tramvajskim šinama u samom centru grada, lepo pošišana trava. Savet: posetite i Chartrons, opuštenu oblast Bordoa koja je prepuna antikvarskih radnji, vinskih barova i restorančića.

Bordeaux France miroir d'eau
Bordo

Kako smo već u svetskoj prestonici vina, kako a ne obići Medoc i Saint Emilion. Kao i u Burgundiji, vinogradi su ˝sakriveni˝i moraš skrenuti sa glavnog puta da bi ih našao. Medoc je dosta veća oblast od Saint Emiliona – proteže se cca 100km severozapadno od Bordoa. Mesta u tom delu nisu toliko zanimljiva, ali svako malo naiđeš na konkretne šatoje koji su ovde u većini slučajeva vinarije.

Saint Emilion – iznenadio me je svojim šarmom, očuvanim starim kućama, i vinogradima i vinarijama skoncentrisanim oko njega. Iako je prepun turista, tu mi ni malo nije smetalo, baš zbog šarma koji poseduje, sa starim kamenim kućama oker boje. Nisam uspela saznati da li imaju stroge propise oko izgradnje ili samo imaju dobar odnos prema nasleđu i estetici, ali u Francuskoj u tim manjim mestima, ređe se viđaju ˝novokomponovane˝ kuće.

Saint Emilion

TULUZ

Toulosue – ˝Ville Rose˝ živahni grad. Najveći grad Occitan regije, a 4-ti po veličini u Francuskoj, sa karakterističnim ružičasto-crvenkastim fasadama, zbog kojih je i dobio nadimak ville rose. Iako je jedan od najvažnijih centara evropske avionske industrije ( u njemu je i sedište Airbusa i satelitskog navigacionog centra Galileo, rodno mesto Konkorda), Tuluz ima taj gotovo mediteranski, opušten, šmek koji me je veoma brzo osvojio.  Čini mi se da taj grad nikada ne spava. Ulice u starom centralnom delu mesta, koji je dosta velik, su u svako doba dana prepune ljudi i živahne atmosfere. Grad koji nema neki centralni deo oko čega se sve dešava, već je svuda po nešto. Bilo da sedite opušteno na obali reke Garone ili u nekom od bezbrojnih kafića uz nju, bilo na trgu Capitole, ili u nekoj od zilion uličica po centru, ili se šetate uz kanal Du midi . Subotom ujutru obavezno na zatvorenu pijacu Hugo market, ako ništa drugo, samo da pogledate šta sve nude i kako lepo izlažu, i upijate atmosferu u i oko pijace.

Tuluz Francuska
crvenkaste zgrade Tuluza

 

KARKASON

Carcassonne – je poznat po utvrđenom srednjevekovnom gradu, koji se od 1997. godine nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine. Zaista veliki i odlično očuvan srednjevekovni grad sa 52 kule. U njemu je dodatno chateau Comtal za koji se plaća ulaz, dok je obilazak svih ostalih delova ovog grada besplatan. Meni su najimpozantnije bile zidine samog grada, odnosno pogled iz daleka na taj utvrđeni i očuvani srednejvekovni grad.

Carcassonne

SUMA SUMARUM

Cilj: upoznati i doživeti dobar deo Francuske

Highlights: chatoji, predivna arhitektura, sirevi i kroasani, upoznavanje vina, svaka regija ima svoju posebnost. Od gradova najviše me je oduševio Dijon i njegova okolina

Trajanje: 15 noćenja, 16 dana

Pređenih: 4.476km  (mi smo krenuli iz Ljubljane)

Total budget za put za 2 osobe:  3.500 eur ( sve sa smeštajem, autoputevima, benzinom, klopom, ulaznicama… S’tim da pošto je moj muž sommelier, kući smo se vratili sa dosta flaša vina, pa imajte u vidu da možete i mnogo jeftinije da prođete.)

Tip: koristite što više lokalne puteve kada to ima smisla, jer tako naiđete na skrivene dragulje

Itinerary : Ljubljana – Torino – Lyon- Dijon – Bourges – Dolina Loare – Bordeaux – Toulouse – Carcassonne – Imperia – Ljubljana

Bonus track: sažetak u video formi

 

Comments

  1. Mira Bugarčić

    Ana draga,
    Putopis je divan ,,pročitala sam ga bez daha verovatno zato što je i meni želja da na ovaj način obiđem taj deo Francuske. Ponovo si me podstakla da maštam . Al ono šta hoću da te pitam je kako si uspela da toliko sadržajno putovanje saataviš u tako kratak putopis? Sigurna sam da o svakom gradu,gradiću , zamku, zamčiću, vinogradu i vinariji možeš da napišeš poseban blog. I još me zanima da li u te šator može da se uđe?
    Još jednom baš si me očarala . I da znaš da čitam i ostale blogove i odlični su (čitala bih pa i da te ne poznajem )al ove je nešto za mene 1/1

Comments are closed.