Konoba Zijavica – riblji fine dining restoran na plaži

Restoran (konoba) Zijavica je smeštena na samoj plaži u Mošćeničkoj Dragi u Kvarneru, nedaleko od Opatije.

Mi smo iskoristili priliku i posetili ih pred letnju sezonu, jer stvarno ne znam, kako će biti kad horde turista opsednu obalu. U zimskom periodu poslužuju u konobi, koja je smeštena tik do plaže a kada je malo toplije, možete sedeti u zastakljenom delu restorana, koji je bas na plaži. Usluga je profesionalna i srdačna.

Kako smo prvi put bili kod njih, odlučili smo se za najduži degustacioni meni od 9 hodova, simpatično nazvan Hrabrost.

Bilo je svega, od sirove ribe i škampa, preko dosta neobičnih, a odličnih spajanja sezonskog povrća sa ribom, do odličnog, laganog deserta, serviranog tako da podseća na ribu. Vinska karta nije velika, ali se da naći vino po ukusu. Imaju više belih vina u ponudi, što je razumljivo jer poslužuju samo ribu i morske plodove. Mi se nismo odlučili za uparivanje vina sa hranom, nego smo uzeli škrlet (na konobarovu preporuku), koji se je slagao se sa svime što smo jeli.

Zalogaj dobrodošlice – čips od belog pasulja sa kremom od kelerabe, kisele špargle, puter aromatiziran sa algama i domaći hleb od kiselog testa, je bio odlična uvertira.

Usledio je prvi hod – sirovi škamp (u stvari tartar od sirovog škampa), sa sirom od surutke, sladoledom, uljem od peršuna i čipsom od šargarepe. Mogu reći da je škamp bio tako dobar, da je sve ostalo gotovo bilo višak.

Sledeći hod je bio omaž rakovici – rakovica, pena od rakovice, pečeni praziluk i majonez sa rakovicom. Dosta drugačije predstavljanje rakovice i veoma ukusno, jedino je praziluk na momente bilo teško pregristi, iako je imao lep i blag ukus, koji se odlično slagao sa rakovicom.

Zijavica - jelo sa rakovicom
omaž rakovici

Usledio je hod baziran na sirovom brancinu. Carpacio od brancina, sa mariniranim graškom, majonezom sa inćunima in mentom. Brancin sočan, lepo nasečen i zbog diskretnog dodatka mente je meni ovaj hod baš legao.

carpaćo od brancina Zijavica
carpaćo od brancina sa mentom – odličan

Interesantan omaž inćunu – inćun, praziluk, ulje dimljene pečene paprike, lešnik – za nijansu intenzivno slani hod, gde je lešnik pravo otkriće kako se dobro slaže i podiže celokupni doživljaj.

Zijavica - jelo sa inćunima
omaž inćunu – slanija ali zanimljiva kombinacija

Usledili su hodovi koji su mi otkrili da se i zimsko/prolećno povrće, odlično slaže sa ribom. Da mi je neko pričao, ne bih mu verovala.

Tartar od cvekle, komadići i umak od dimljene sardele i majonez. Kako dobro je cvekla upijala ukus dimljenog od sardele i pretvarala ga u harmoniju u ustima. Ostala sam začuđena, kako je to dobra kombinacija.

Lignje, sremuš i divlje špargle, odlična gorčina i slaganje ukusa.

U sledećem hodu su spojili, ono što italijani kažu da se ne spaja, sir i ribu, plus dodali cveklu u orzo testeninu. Ribe nije bilo puno, testenina al dente kako treba, a po uputstvu konobara, kada se sve pomeša i proba istovremeno, je odlična kombinacija.

Za glavno jelo, još jedna neobična kombinacija za koju nisam nikada pomišljala da se može tako dobro slagati, polako pečen kupus i brancin.

Za slatki kraj smo dobili kremasto- lagani desert koji je izgledom podsećao na riblju krljušt, tartar od jabuke, mascarpone, biskvit i timijan. Po meni odličan završetak, jer je odlično zaokružio večeru i vizuelno i ukusom.

desert Zijavica
desert koji izgledom podseća na krljušt

Kada doživiš takvu riblju gozbu, na plaži sve zajedno sa prelepim pogledom na more, a da su pri tom normalne cene (kada se uzme u obzir i lokacija i da je riblji restoran), to je za mene dobitna kombinacija.

 

SUMA SUMARUM

 

Cilj: ukusan i zanimljiv morski fine dining na plaži

Highlights: odlično spajanje sezonsokog povrća sa ribom

Vina: vinska karta nije tako velika, ali je dovoljno velika da svako nađe nešto po svom ukusu

Cene: za odličan riblji fine dining  na obali, dobar odnos cene i kvaliteta  $$$

Njihov sajt: Konoba Zijavica

Tip sa čim upariti: Mošćenice za odličan pogled, Opatija i okolna mesta