Barselona – šta treba videti u Barseloni (top 20 atrakcija)

Barselona je jedno od onih mesta koja imaju dobru energiju i zbog toga ih želite više puta posećivati. Opuštena, lepa, puna zanimljivih spomenika, arhitekture, ulica i odlične hrane. Grad koji kao da se sastoji od 2 grada, morskog i kopnenog.

U Barsi (kako je još nazivaju), iako je ogromna i metro je odlično organizovan, većina stvari i znamenitosti se da obići pešaka.

Podeljena je na 10 oblasti. Za turistički obilazak su najznačjnije 3 oblasti: Stari deo˝Ciutat Vella˝, gde se nalaze najpopularnije atrakcije i četvrti Barselone, kao Barseloneta, gotska četvrt, plaza Reial… ; Eixample (druga oblast po veličini) gde su locirane Gaudijeve zgrade zajedno sa Sagradom familijom, i oblast Gracia gde se nalazi park Guell.

 

ŠTA VIDETI U BARSELONI –  top 20 atrakcija

 

Ciutat Vella  – stari deo (tip. najbolje ga je istražiti pešaka)

 

Placa de Catalonia – najveći centralni gradski trg v Barseloni. Najčešće je ovaj trg i početna tačka za obilazak grada. Ogroman trg od 5ha, povezuje stari deo grada i oblast Eixample. Tu se ukrštaju i glavne prometne žile Barselone, zajedno sa 5 metro linija. Zbog svog položaja a možda i zbog toga što se na tom trgu nalazi i ogromna radnja El Corte Inglés, često služi i kao mesto za okupljanje, nešto kao  ˝kod Konja˝ u Beogradu 😉.

plaza Catalonia Barcelona at night
noćni štimung na trgu Katalonija

Ulica La Rambla – najpoznatija ulica u Barseloni, koja vodi od Placa de Catalonia do mora. Ako se niste šetali po toj ulici, kao da niste bili u Barseloni. Živahna ulica, puna uličnih prodavaca i umetnika pantomimičara, mada mi se čini da se je broj pantomimičara smanjio tokom godina (pri zadnjoj poseti ih je bilo samo par i to pri kraju ulice).

La Rambla ulica Barcelona
početak ulice La Rambla

Kada ste u Rambla ulici, obavezno posetite pijacu Mercado della Boqueria gde možete naći i razne ukusne kuvane stvari za pojesti.

 

Još jedan trg je obavezan za videti, to je trg placa Reial – izuzetno lep četvrtasti trg, okružen zgradama, prepun palmi, restorana i fontanom, na koju možete i sesti i odmoriti malo i gledati vrevež oko sebe. Blizu Ramble (nasuprot trgu Reial) je Palau Guell –gradska vila puna raskošnih elemenata, koju je Gaudi radio za Eusebija Guella.

placa Reial Barselona
trg Reial

Na kraju Rambla ulice je Kolumbov spomenik, koji ujedno označava i početak morskog dela Barselone. Spomenik Kristofa Kolumba je visok oko 60m a postavljen je bio 1888.godine za svetsku izložbu (EXPO).

Gotska četvrt – je veoma blizu Rambla ulice, i u njoj dominira Katedrala iz 13. veka. Jedna od ulica u toj oblasti se često upotrebljava kao ilustracija za predstavljanje tog dela Barselone, to je pont de Bisbe (Bishop’s bridge), gotski most koji povezuje dve zgrade. Stvarno pruža osećaj kao ste zakoračili u prošlost. Blizu katedrale je zid na kome je prikazan ˝instagramični˝ mural Poljubac oz. “El Petó” (El Beso) de Joan Fontcuberta, to je jedna od novokomponovanih zanimljivosti.

Trijumfalna kapija (Arc de triomf) – je možda najbolja ishodišna tačka za obilazak parka della Ciutadella. Kapija je izgrađena 1888. godine kao glavni ulaz na World Fair (Barselona universal exposition, odnonso EXPO) i od nje širokom lepom stazom se stiže do parka, koji se nalazi na mestu na kome je tada bio sajam. Park je veliki, izuzetno lepo uređen, sa raznim skulpturama, jezerima. Tip: Čuvajte se lopova, i držite dobro svoje tašne, u celoj Barseloni a posebno u tom parku, jer je dosta džeparenja. Čini mi se da se u tom parku čak i najčešće dešavaju, verovatno jer su ljudi opušteniji. Mi nismo nikada do sada imali u Barseloni sa tim problema, ali čujem da se to često dešava.

 


Morska Barselona

A sada nešto sasvim drugačije 😄. Mi smo uvek u taj deo išli iz Rambla ulice, i svaki put sam imala utisak da sam ušla u novi grad. Taj morski  deo Barselone odaje drugačiju energiju koje mi je sličnija letovalištu nego velikom gradu.

Barselona seafront i plaže

Barcelona seaside
morski deo Barselone

Kao što sam već pomenula spomenik Kristofu Kolumbu označava početak tog morskog dela.

Port of Barcelona (Luka u Barseloni) je najveća u Sredozemlju. Ona je industrijsko, trgovačko i ribarsko središte. Grad inače ima još dva pristaništa, Port Olimpic in Port Fòrum Sant Adrià, mada je Port of Barcelona, najznačajnije. Nalazi se između gore Montjuïc, obale Barselonete i ušća reke Llobregat. U njoj su Port Vell,  Barceloneta i približno 7 sredozemnih plaža.

Barseloneta najpoznatija peščana plaža Barselone sa brojnim restoranima i noćnim klubovima uz promenadu.

Preporučujem da istraživanje morskog dela započnete od pristaništa, šetnjom po plažnom šetalištu. Ako budete ogladneli, na Barseloneti je velik izbor restorana sa morskom klopom. Zavucite se dodatno i u uličice tog morskog dela Barselone jer je i među zgradama u tom delu drugačiji/morski štimung.


Gaudijeve znamenitosti

Sagrada Familia

Ja sam nekoliko puta bila u Barseloni, i svaki put sam išla do nje da je vidim spolja, a zbog velikog reda nisam nikada ušla u nju. Dovoljno mi je bilo da se divim spoljašnjosti, koja me asocira na kule od peska, koje smo pravili kao deca. Sledeći put ću obavezno rezevisati skip the line kartu (imajte na umu i kod online rezervacija da je poželjno jedno 7 dana pre rezervisati termin, jer je ograničen broj posetilaca a velika gužva).

sagrada familia Patrice Audet
Sagrada Familjia – photo credits Patrice Audet

To je najveća nedovršena katolička crkva na svetu. Gradi se duže od 140 godina i predviđeno je da će se završiti 2026 godine, kada je 100-godišnjica Gaudijeve smrti. Nedavno su kompletirali sve kule, tako da se može reći da se izgradnja bliži kraju.

Što se tiče ulaznica, najpovoljnije što sam našla na netu, je da se online kupi direktno od Sagrade individualne karte s’tim da izgleda mora i njihova aplikacija da se downloaduje. Druge opcije su  Fast track karte Sagrada familia, i opcija za karte sa dodatnim obilaskom jedne od kula

Ako želite da se pripremite pre obilaska, stavljam link na malo više detalja o istoriji gradnje bazilike istorija bazilike.

 

Gaudijeve kuće
🏠 Casa Mila (La Pedrera)

Najpoznatija Gaudijeva zgrada u Barseloni koja je sada multifunkcionalna i koristi se za turizam, kulturu, stanovanje, radnje i za  administraciju.  Obilazak je oko 25 eur u trenutku kada pišem ovaj post Casa Mila skip the line audio guide

Casa Mila La Pedrera
Casa Mila
🏠 Casa Batllo

Za Casa Battlo kažu da je jedna od najznačajnijih zgrada u duhu katalonskog modernizma, koja nema nijednog oštrog ugla. Centralna tema zgrade je St. George (Sv. Đorđe) ubica aždaja, koji je, kao i kod većine nacija i gradova pa tako i u Barseloni, imao veliku ulogu u istoriji grada. Stub sa krstom na krovu bi mogao prestavljati mač, kojeg sv Đorđe zabada u zmaja.  Zgrada kao i druge Gaudijeve zgrade ima lepu i neobičnu unurašnjost i vredi je obići. Imajte na umu da su i tu redovi, tako da je najbolje online kupiti ulaznice, da ne čekate prvo u redu za kupovinu a posle za ulaz Casa Batllo blue tickets

ps. dodatno fasade zgrada su lepo osvetljene pa ako imate mogućnosti prošetajte ih videti i u večernjem izdanju.

Casa Batllo Barcelona
Casa Batllo
🏠 Casa Vicens ( Gracia oblast)

Casa Vicens je prvi značajniji Gaudijev dizajn u Barseloni, letnjikovac izgrađen i uređen kako je to samo Gaudi znao. U odnosnu na druge dve kuće, je manje posećena ali sa druge strane je opet drugačija od njih.

 

Park Guell
gaudi-park-guell-michelle-raponi
park guell – photo credits Michelle Raponi

Ogroman park sa divnim zgradama, skuplturama i pločicama koga je dizajnirao Gaudí u periodu od 1900. in 1914. godine. Park se sastoji od dva velika dela: dela sa spomenicima, koje je razglašeno za svetsku baštinu i susednog šumskog dela od 8 hektara koji ujedno predstavlja i jednu od najvećih zelenih površina u Barseloni. Nedavno su počeli naplaćivati ulaznice za park, ali vredi platiti ulaz, meni još dodatno jer sam se u njemu verila;-). Na ulazu u park je Salamander, prekriven sa šarenim delovima keramike, u stvari je i najpoznatiji deo parka.  Pored njega je u parku puno toga za videti, između ostalog “El viaducto dels enamorats”, terasa sa pogledom na Barselonu, Passeig de las palmeras – staza z kamenim stubovima u obliku palmi,  Hipostilna soba: sastavljena je iz 86 stubova inspirisanih dorskim redom, ukrašnih sa originalnim mozaicima koje je napravio Josep Jujol, jedan od Gaudijevih pomoćnika… Najbolje je planirati minimum 3 do 4 sata za ˝brzu” posetu parku ili pola dana za opuštenu varijantu.

Na svakih pola sata puštaju 400 ljudi. Kada ste jednom u parku, možete u njemu ostati koliko želite. Kako se lako dogodi da je veliki red za kupovinu ulaznica, najbolje je da ih kupite preko interneta i to minimum jedan dan unapred park guell tickets.

Na tom linku možete proveriti kolika je očekivana posećenost, odnosno koliko karata je ostalo availability tickets.

 

 


DODATNO – ako imate dovoljno vremena

Oblast Montjuïc

Fontana Montjuïc – preporuka je da se obiđe u večernjim satima zbog vizuelnih efekata.  Fontana je opremeljena sa približno 7 milijardi kombinacija osvetljenja i hidrauličnih funkcija a svi efekti su iskombinovani sa muzikom. Napomena: zbog održavanja fontana je zatvorena od 11 oktobra do 21.decembra, a u trenutku kada pišem je zatvorena zbog mera uštede vode zbog suše. Tako da definitivno pre posete proverite da li radi i kada je osvetljena. Raspored osvetljenja fontane magic fountains show times.

Od ulice La Rambla do fontane vam pešaka treba jedno 30 minuta (cca 3km), ako idete metroom onda koristite linije (L1 i L3, stanica Espanya). Blizu fontane su Torres Venecianes, kule koje su prvobitno bile otvorene za javnost, a sada imaju ornamentalnu funkciju i označavaju početak velike avenije koja vodi do svih atrakcija na Montjuicu, a nalazi se blizu stanice Espanja i istoimenog trga.

Žičara sa pogledom na Barselonu Telefèric de Montjuïc (Barcelona Cable Car), je udaljena oko 20 minuta pešaka od fontane. Tako da ako hoćete kombinovati, onda je najbolje prvo pogledati Barselonu iz vazduha, pa posle ići do fontane.

V tom delu su još Nacionalni katalonski muzej, Joan Miro fondacija, Poble Espanyol – špansko selo  (muzej na otvorenom, izgrađen 1929 godine, sa 117 kuća, koje pokazuju tipičnu špansku regionalnu arhitekturu), zamak Montžuik

Još par zanimljivih, zvučnijih atrakcija…

Korida La Monumental  – zgrada u art nouveau stilu iz 1014. godine, tj. zgrada koja je pre bila upotrebljavana za borbe bikova (koridu), sada je muzej koride u njoj, i upotrebljava se i za razna događanja i koncerte. Na oko pola sata pešaka od Placa de Catalonija i veoma blizu Sagrade familije)

I za ljubitelje fudbala, ne zaboravite na Camp Nou – spotify camp nou

 


MUZEJI

(tu ne nabrajam Gaudijeve kuće koje su neka vrsta muzeja)

Picasso muzej – između gotske četvrti i parka, sadrži oko 4.000 Pikasovih dela

Museu Marítim de Barcelona –nautički muzej koji je blizu spomenika Kolumbu

Ako ste sa decom – u tom delu je Akvarijum Barselona aquarium skip the line

U Montjuic delu

  • Foundation Joan Miró – gde su izložena dela Joan Miroa
  • National art museum of Catalonia in Palau Nacional – gde možete videti veliku zbirku katalonske umetnosti
  • Poble espanjol – muzej na otvorenom. Ovo ˝špansko selo˝je izgrađeno za Universal Exhibition of 1929.

Banksy muzej – pored svih zanimljivosti, u Barseloni možete i to videti

S’tim da stvarno, Barselona, kao grad je kao muzej na otvorenom, tako da je meni uvek zbog stiske sa vremenom u ovom gradu izuzetno lepo šetati ulicama i upijati tu energiju i lepotu.

Uživajte u istraživanju!


KORISNI LINKOVI

KARTE

Imajte u vidu da imaju za Barselonu postoji veliki broj kombinacija karata, u zavisnosti šta želite videti, tako da malo dodatno istražite jer možete dobiti veće popuste ako uzmete neke kombinacije karata.

 

DODATNI TIP

Na oko 100 km od Barselone je muzej Salvadora Dalija u Figueresu. Ja ga pre posete muzeju nisam baš volela, posle posete muzeju sam oduševljena njim. Ako imate vremena, toplo preporučujem.

I za kraj, Barselona nastupa kao glavni lik u knjizi Edvarda Mendose, Grad čudesa (naslov originala La ciudad de los prodigios).