Cinque terre – šta videti

Cinque terre je lepa i neobična oblast od 5 slikovitih ribarskih sela u Italiji, do kojih se stiže vozom ili brodom. Jedna od onih atrakcija koje ste već posetili ili su vam na spisku za posetiti 😊.

Smeštena su na italijanskoj rivijeri u regionu Ligurija, na severozapadu Italije. Nastala su u kasnom srednjem veku, a ono što ih čini posebnim, je to, da su se smestila na dosta nepristupačnom predelu, na strmim liticama, zbog starosedeoca koji su obrađivali tu teško pristupačnu zemlju, i gradili terase za uzgoj grožđa i maslina na neravnom terenu. Cinque terre, u bukvalnom prevodu ˝5 zemalja˝ čini 5 sela, to su Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso, koja su donedavno bila pozvezana samo kozjim stazama. Sastavni su deo Nacionalnog parka Cinque terre a od 1997. god su pod Unesco zaštitom.

Mesta jesu lepa, načičkana kućama veselih boja, malo drugačija, ali po meni nisu toliko posebna kako ih se predstavlja. Ne odišu istorijom i umetnošću kao većina ostalih mesta u Italiji, ali su zanimljiva baš zbog svoje ˝nepristupačnosti˝.

Mi smo ih obišli brodom, jer smo išli logikom da je najbolje ih videti sa te njihove ˝prirodne˝ morske strane, a bonus toga je i to što smo videli Portovenere, mesto koje se meni čak i više svidelo od mesta koja pripadaju Cinque terre, a o njemu se ne priča puno.

 

Šta videti u Cinque terre

Kako im je dosta dobro organizovan prevoz i vozom i brodom, po onome šta sam videla i doživela, za jedan dan možete proći kroz sva mesta.

Moj utisak je da možda i nije potrebno detaljno istražiti sva sela, pošto su slična, već se skoncentrisati na jedno do maximum dva. Na taj način ćete imati više vremena da se dodatno prošetate i jednom od pešačkih staza koje vode između sela, da biste videli sve te vinograde i poglede koji se pružaju sa tih staza, a možda se i bućnete u dosta čisto more.

 • Vernazza mi se čini najzanimljivija, a neki kažu da je najomiljenija i najfotografisanija na instagramu.
 • Corniglia je jedino selo do kojeg ne možete doći brodićem, jer je smešten na brdašcetu, i do njega vodi 365 stepenika ili mini bus od železničke stanice.
 • Moj savet – izbegavati Monterosso del mare, jeste da je najveće, ali je i najobičnije, ono pravi primorski gradić, sa razuđenom obalom, pa nije tako poseban. Ipak, ako hoćete da idete u Cinque terre zbog kupanja, onda to mesto ima najbolje plaže.
 • Za stazu (šetnju) između mesta, preporučujem najkraću Via dell’Amore. To je staza između sela Riomaggiore i Manarola, za koju je potrebno oko pola sata. Na žalost ona je zbog odrona, zatvorena do jula 2024. godine. Inače obavezna obuća za šetnju tim stazama su patike a kako su česti odroni, neke od staza mogu biti zatvorene, tako da pre polaska obavezno proverite stanje

 

Kako do Cinque terre

Iz La Spezie – vozom ili brodom, hop-on hop-off varijanta je u oba slučaja.

Voz im je dobro organizovan, u sezoni izgleda da imaju često polaske, gotovo na svakih 15 minuta. Imajte u vidu da vozom u stvari ne treba puno do tamo, između stanica je od 7 do 22 minuta razlike, u zavisnosti u koje mesto idete. Karta za ceo dan/povratna košta 18,5 eur, i ona vam važi i za staze za šetanje između mesta. Odnosno proverite uvek na netu, jer im cena varira i od dela sezone.

Koliko traje vožnja vozom od mesta do mesta:

 • Riomaggiore: 7 min
 • Manarola: 10 min
 • Corniglia: 14 min
 • Vernazza: 18 min
 • Monterosso: 22 min

ps. imajte u vidu da kada nije jek sezone se može desiti da nemaju toliko često vozove

Brod – na molu u centralnom delu mesta, na putu ka marini, je prodajna tačka i ukrcavanje za obilazak brodom. Karta je bila 37 eur po osobi (april/maj 22). Bonus ovog prevoza je što vidite mesta sa te morske strane,  koju ne možete da vidite kada idete vozom, i to što se na putu do Cinque terre vidi i slikovito mestašce Portovenere, sa lepom tvrđavom na obali. Brod prevozi od kraja marta do 1.novembra. Stavljam link na brodski prevoz, koji redovno ažururaju cinque terre boat excursions

Portovenere Italy
Portovenere – prva stanica kada se ide brodom do Cinque terre

 

Dodatni saveti

 • Imajte u vidu da je tamo izgleda stalno gužva, da je prepuno turista, pa se naoružajte strpljenjem.
 • Klopa: u svakom mestu ima puno ˝zalogajnica˝, tako da nećete ostati gladni, jedino je pitanje da li ćete naći slobodan sto. Inače, ne očekujte previše od hrane, tamo je ipak malo više turistička ponuda (fokaća se nama činila kao najbolje i autentično rešenje)
 • Parking u La Spezia – svi savetuju da se ne ide kolima u Cinque terre, zbog toga što su uski putevi, velika gužva, malo prostora za parkiranje i velike kazne. Najbolje je parkirati u La Speziji, bilo na besplatnom ili parkingu koji se plaća, uglavnom je 1,5 eur na sat. Mi smo zbog izleta brodom, parkirali u marini. Linkovi za informacije o parkingu
 • Zanimljivo: kamen, odnosno teške materijale, za podupiranje vinograda, koji su smešteni na brdima iznad mesta, im zbog nepristupačnosti, dostavljaju helikopterima. Kada smo mi bili je upravo bila jedna takva dostava, i tada nisam shvatala šta se dešava, samo sam videla helikopter sa kojeg visi konopac i vreća.

 

 

SUMA SUMARUM

Cilj: videti Cinque terre

Moj utisak: najbolje je detaljno istražiti jedno do dva mesta, i prošetati se jednom od staza između mesta.

Trajanje i vreme: 1 dan, najbolje je ići za prvomajske praznike jer još nije vruće

Kako do njih: vozom ili brodom iz La Spezia. Mesta se najbolje vide i dožive sa broda, jer sa mora još bolje vidi kako se mesta ˝penju˝ po stenama, ali je i voz ok opcija.

Dodatni linkovi:

Cinque terre:

ako ćete brodom onda i Portovenere

bonus video:-)