Ferrara – šta videti

Ferrara Italy

Ferrara je poznata po dobro očuvanom starom gradskom jezgru i gradskim zidinama, i kao i većina italijanskih gradova, prepuna je istorije i umetnosti. Grad koji se najbolje istraži i doživi pešaka, jer taj stari gradski deo, među starim zidinama nije velik.

Na ovaj grad je veliki uticaj imala porodica Este, koja je gradom upravljala 300 godina. Nalazi se u severnom delu Italije, na oko pola sata od Bolonje i na nekoliko kilometara od reke Po. Na mene je najveći utisak ostavio zamak Estense, opasan kanalom u samom centru mesta i palata sa fasadom u obliku dijamanata.

Šta videti u Ferrari

1. Piazza del Municipio – lep omanji trg, u kome dominira srednjevekovno stepenište ˝scalone D´onore˝ sa gotskim i renesansnim elementima.

Piazza del Municipio i stepenište D´onore Ferrara
Piazza del Municipio i stepenište D’onore

2. Cattedrale di San Giorgio Martire – katedrala iz 12. veka u samom gradskom centru, odnosno odmah do Paizze del Municipio.

3. Na katedralu se naslanja Loggia dei Merciai na trgu Piazza Trento -Trieste, koja od same izgradnje nije promenila svoju svrhu, odnosno i dan danas su tu radnje.

Ferrara Piazza Trento
Piazza Trento

 

4. Castello Estense (ili Este) – lep zamak iz 14.veka, opasan kanalom u samom centru grada. Obavezno prošetajte i kroz njegovo dvorište, jer je možda neka izložba u njemu. Kada smo mi bili, bila je zanimljiva postavka pod nazivom ˝Žene, vitezovi, oružje i ljubav˝- odnosno ne sreću se često skulpture ženskih vitezova i  borbe.

5. Palazzo dei Diamanti   – renesansna palata, sada muzej, sa veoma neobičnom fasadom u obliku dijamanata, odnosno od 8.500 pločica od mermera isklesanih u obliku dijamanta. Jedna od najboljih primera italijanske renesanse arhitekture, koja je nastala kao simbol moći i prestiža Este porodice. Kada smo mi bili, muzej a i vrt muzeja je bio zatvoren zbog renoviranja. Ako vas zanima više stavljam link na njihov sajt Palazzo Diamanti

Palazzo dei Diamanti Ferrara
fasada od ˝dijamanata˝

6. Blizu Palazzo dei Diamanti je park Massari, ako želite malo zelenila da razgledate 😉

7. Stare gradske zidine – najbolje je da parkirate na besplatnom parkiralištu EX Mof, jer se nalazi odmah do zidina, i idealno je mesto da započnete istraživanje mesta. Link na lokaciju parkinga je ispod.

 

 

 

SUMA SUMARUM

Cilj: videti lep renesansni italijanski grad

Highlights: zamak Este i Palazzo dei Diamanti

Koliko vremena za obilazak: par sati ako nećete obilaziti muzeje

Korisni linkovi:

 

Tip sa čim upariti:  kolima po Italiji – ideja za izlet