KOVILJ

U potrazi gde se može kupiti rakija iz manastira Kovilj – jer smo dobili narudžbinu od naših prijatelja iz inostranstva koji su oduševljeni ovom rakijom, odlučili smo da idemo na samo izvorište, tj u manastir Kovilj. Prvi put kada smo išli, da ne bi bilo samo da idemo da kupimo i begamo nazad, potražili smo šta ima u blizini da napravimo mini izlet. Internet je ukazivao na restoran – čardu Fazan u neposrednoj blizini, ali i prirodni rezervat i tako krenusmo. Kovilj je malo mesto, koje ima doosta godina, kažu dobio naziv po cvetnoj mirisnoj travi. Laza Kostić se rodio ovde (na to ukazuje samo jedna tabla uz put). Ono što je simpatično , kada prolaziš kroz mesto jeste da je gotovo na svakoj banderi po neka roda.

Manastir se nalazi na kraju sela, gde je i početak Koviljsko-petrovaradinskog rita i naša kafanica restoran čarda Fazan. Kažem naša, jeste malo oronula, ali imaju lep pogled na rezervat i odličan riblji paprikaš, tako da smo počeli češće da svraćamo, pa smo je zbog toga prozvali našom. Mi idemo uglavnom u letnjem periodu, jer onda možeš da se prošetaš malo ritom, posmatraš ptice, labudove, pecaroše, bez bojazni da ćeš upasti u blato, i ono što je najbitnije može se sedeti na terasi čarde. Od klope tamo da preporučujem samo riblji paprikaš i čorbu, ostale đakonije od ribe i mesa nisu bile po mom ukusu. Update 10.11.2018. Čarda Fazan je preseljena na obnovjenu lokaciju Na kraj sveta u Arkanju( više o tome na linku)

Manastir je tu blizu, radnim danima mislim da je duže otvoren do npr 17h, a vikendom do oko 14h (pre sam mogla da nađem taj info na netu a sada nisam uspela, a nisam zapamtila☹️). To kažem zbog toga ukoliko hoćete da posetite i manastirsku prodavnicu, prave stvarno odličnu rakiju, stim da ima i drugih manastirskih proizvoda.

Takođe u tom mestu je i vinarija Do kraja sveta, mi nismo išli jer imaju neko čudno radno vreme, verovatno treba i da im se najavi. Nama je dovoljno to što malo prošetamo, što smo u lepoj, divljoj prirodi, posmatramo ptice, poklopamo paprikaš a i u čardi služe vino Do kraja sveta – pa nam to nekako bude mini vikend getaway iz grada. Relativno blizu Beograda, netaknuta priroda i fina klopica – lep način da se provede par sati za vikend.

Ps. Bila sam ubeđena da imam fotku ribljeg paprikaša da i to dočaram, ali ne uspevam da je nađem, tako da ću uskoro morati na još jedan paprikaš da i to ovekovečim📸

Ps2. update, malo fotki čorbe i pogleda preko čorbe

 

SUMA SUMARUM

Svrha: Mini getaway iz grada u letnjem periodu (na 70tak km od Beograda, tj cca sat vremena )

Highlights izleta: Riblji paprikaš, netaknuta priroda, eventualna poseta vinariji

Klopa: riblji paprikaš. Update: sada na novoj lokaciji u Arkanju Na kraj sveta

Cene: prijatne (budget varijanta)$

Procena dužine boravka:  2-3 sata

Tip za celodnevni izlet: iskombinovati i sa posetom Novom Sadu ili samo Petrovaradinskoj tvrđavi, a može i šoping u outletu Inđija (ovo je više usmereno kao savet onima koji dolaze iz Beograda)

Ps. Jureći po netu sam našla da izgleda mogu i neke organizovane ture da se prave po rezervatu, ali nisam shvatila dosta toga tj.kada, odakle ture startuju, kuda vode  i koliko ljudi je potrebno da bi se realizovala. Mislim da bi možda bilo baš egzotično ali za sada nam još uvek nije dosadila terasa na čardi, pa neću za sada dalje istraživati.