Najmanji grad na svetu – Hum u Istri

Hum Hrvatska

Kada ste u obilasku Istre imajte na umu i ovaj slatki gradić. Kažu da je Hum najmanji grad na svetu, a na ulazu u grad stoji i tabla koja to tvrdi.  Nalazi se blizu Buzeta i za obilazak vam je dovoljno oko 15-tak minuta. Ukoliko hoćete da prošnjurate ili sednete u neki od malobrojnih lokala/radnjica, onda malo više.

Prilaz mestu kolima se naplaćuje, ali je cena parkinga simbolična.

Gradić je sladak, i stvarno malen. Ulaz u njega je pun simbolike. Prolazite uz gradski bedem i kroz simpatična metalna vrata sa ukrasima, odnosno vrata sa 12 medaljona, za koji kažu da su neka vrsta kalendara, a svaki od njih prikazuje najtipičniju aktivnost istarskog seljaka u svakom mesecu.

Čini mi se da gradić ima ukupno 2 ulice i nekoliko manjih staza koje vode do kuća. Nalazi se na uzvisini pa u jednom delu ima i pogled, čak se u njemu uspeo smestiti i jedan apartman za izdavanje sa terasicom.

Hum se povezuje i sa biskom, tj rakijom sa imelom, čiji recept kažu da potiče iz ovog mesta, pa se od skoro u ovom gradiću svake godine organizuje smotra rakija, na kojoj se takmiče proizvođači rakija iz cele Istre.

Povezuju ga još i sa Alejom glagoljaša, odnosno to je put od Roča do Huma uz koji se nalaze veliki kameni spomenici. Tako da ako i ne istražujete detaljno Aleju glagoljša, gledajte na obe strane iz kola na putu do Huma, jer ih većinom možete videti i sa puta.

U blizini su i Kotli, selo poznato po vodenici i slapu, tako da možete i to da iskombinujete sa Humom, a ako ste avanturističko-pešački nastrojeni iz Buzeta kreće staza 7 slapova, dugačka 13,5 km, samo što kažu da je na nekim deonicama malo opasnija. Šetnja traje nekoliko sati (oko 5h), pa imajte to u vidu kada planirate kombinaciju za izlet.

 

SUMA SUMARUM

Cilj:  Da kažete da ste bili u najmanjem mestu na svetu 😉 Mala šala, ali zgodno za ubaciti kao dodatnu ideju šta sve videti u Istri, jer je gradić sladak

Korisni linkovi:

Aleja glagoljaša

Staza 7 slapova sedam slapova

Ideja za dodatni sadržaj u neposrednoj blizini:

Kotli, obilazak Buzeta (tu se održavaju i brdske moto trke). U blizini Huma je i mesto Rim, videli smo putokaze, ne znam kako izgleda ali može da bude fora da kažete da ste bili u Rimu😉, zatim Sovinak. Posebnija klopa u blizini je u Toklariji, samo što obavezno morate da im se najavite.