San Marino i okolina – ideja za lep izlet kolima

San Marino i okolina

Izlet od nekoliko dana, gde možete svašta videti i iskusiti. Iako je San Marino posebna država, za istraživanje je dovoljan jedan dan a ostatak vremena možete posvetiti otkrivanju zanimljivih mesta u pokrajinama Emiglia-Romagna i Marke 🙂

Grad San Marino je bajkovito mesto sa kojeg se pruža predivan pogled na okolinu (tu mislim baš na sam grad), a prijatno sam se iznenadila okolnim italijanskim mestima, pogotovo južno od republike San Marino u regiji Marke.

Mi smo odsedali u San Marinu a obišli smo dodatno još 7 mesta u Italiji, za koje većinom nisam uopšte čula a oduševila su me: Faenzu, Forli, Cesenu, Ravenu, svima znan Rimini, i taj južni deo ispod San Marina Gradaru (tvrđavu) i Urbino. Ta oblast mi je posebno ostavila utisak i još se još jednom potvrđuje da je Italija stvarno puna istorije i prelepih mesta sa trvđavama na brdašcima. Marke moram još detaljnije istražiti, jer mi se čini da tu ima još puno mesta za koje nismo čuli a stvarno su predivna.

Bili smo početkom januara kada je još uvek sve u novogodišnjem štimungu, pa smo naleteli i na par iznenađenja, i mogu reći da su ta putovanja posle 31. decembra izuzetno zanimljiva, sa manje gužve a i jefinija od onih gde ideš negde za doček, tako da toplo preporučujem te termine za neke izlete.

 

ITINERARY

  1. dan Faenza, Forli
  2. dan San Marino
  3. dan Rimini, Gradara i Urbino
  4. dan Cesena, Ravenna i nazad kući

 

1.dan

Na putu do San Marina, smo se zaustavili u mestima koji su nam bili na putu u oblasti Emiglia Romagna, a za koje je dovoljno do par sati vremena da istražite centar mesta.

 

FAENZA

Prošetati se samim centrom mesta i popiti kaficu na glavnom trgu: -)

U samom centru starog dela mesta dominira srednjevekovna palata Palazzo del Podesta sa duplim tremom na Piazza del popolo. Tu je i clock tower koji je obnovljen u posleratnom periodu i simpatična fontana Masini. Odmah do, na trgu Piazza della Liberta, je katedrala (Duomo), izgrađena u stilu toskanske renesanse a nasuprot katedrale je umetnička galerija, koju lako opazite zbog skulpture koja je ispred.

Faenza je grad poznat po umetničkoj keramici. Keramika iz Faenze naziva se majola (ili glazirana faenza”), to je keramika sa staklastim premazom. U njemu se nalazi Međunarodni muzej keramike  (MIC) gde je izložena keramika iz celog sveta iz svih epoha, od klasičnih amfora do Pikasovih dela. Palazzo Milzetti je najbogatija i najznačajnija neoklasična građevina u regionu, pretvorena je u nacionalni muzej i gde su izložena dela iz neoklasičnog doba oblasti romagna  i Teatro Masini (1780–1787) koji je veoma blizu centra na trgu Nenni.

 

FORLI

Imali smo sreću i kada smo došli u njega kao da smo ušli u bajku.

Kako smo zakoračili na centralni gradski trg Piazza Aurelio Saffi, tako su zgrade oživele, jer je upravo počela Krcko Oraščić projekcija na glavnom trgu i okolinim zgradama. Zbog bajke u kojoj smo se tada zatekli se zgrade koje su na tom velikom trgu  ne mogu najbolje videti na fotografijama, ali je doživljaj bio odličan. Trg je jedan od najvećih u Italiji, okružen gradskom većnicom, zgradom pošte i opatijom dok je u centralnom delu trga spomenik Aureliju Saffiju.

Opatija San Mercuriale  je najpoznatija građevina u gradu i jedan od simbola cele Emilije-Romanje i ima dostojanstvo male bazilike. Njen zvonik se vidi sa samog trga ali i sa dosta drugih mesta u gradu.

Inače je Forli centralno mesto u oblasti Romagna, smešten istočno od reke Montone  i važan je poljovredni i industrijski centar, fokusiran prvestveno na svilu, odeću, mašine, metale i kućne aparate. U gradu je i sedište Ferretti Group, jednog od najpoznatijih proizvođača jahti. U njemu je i univerzitet  (deo Univerziteta u Bolonji) specijalizovan za ekonomiju, inženjerstvo, političke nauke, takođe tu je i Napredna škola modernih jezika za tumače i prevodioce, pa se može reći i da je i univerzitetsko mesto.

2. dan

 

SAN MARINO

Glavni grad republike San Marino je bajkovit. Smešten na vrhu planine Titan na 749m nadmorske visine, opasan zidinama, sa očuvanim kamenim kućama, popločanim strmim ulicama i 3 kule koje datiraju još iz  11.veka i predivnim pogledom.

Jedan dan je dovoljan da se obiđu sve tvrđave/kule, centar mesta, nešto da se klopa, uživa u pogledu (ako nije magla 😉). Sve je blizu, sve je lepo održavano i nekako slatko.

Zanimljivo:

  • San Marino je peta najmanja država na svetu, a treća u Evropi posle Vatikana i Monaka
  • Prema legendi poreklo San Marina datira iz vremena Svetog Marina, kamenorezca koji je 257. godine stigao u Rimini iz Dalmacije i potom se sklonio na planinu Titan da bi izbegao progon hrišćana po nalogu cara Dioklecijana.
  • Moram da skrenem pažnju, kako nisu u EU, obavezno isključite prenos podataka ako imate EU ili SRB sim karticu. Na svu sreću svuda su opremljeni wifijem tako da se lako može nešto staviti na društvene mreže. Sa druge strane gorivo je skoro za trećinu jeftinije nego u Italiji, tako da imajte i to u vidu.

 

 

3.dan

RIMINI

nisu samo plaže:-).

Rimini je poznato italijansko letovalište, ali ima i stari centralni deo koji je prepun istorije i lepe arhitekture, tako da ga nemojte zaobići, i za njega izdvojite minimum 2 sata.

U njemu je rođen Federico Felini pa možete obići i njegov muzej, doduše i dosta drugih stvari u ovom mestu je njime inspirisano.

Obavezno obići Borgo San Giuliano – nekadašnji siromašan ribarski kraj, jedna od najstarijih oblasti Riminija sa šarenim restaurisanim niskim kućicama postavljenim uz kanal. Prošetati se do centralnih gradskih trgova Piazza Cavour i Tre Martiri.

 

zamak GRADARA

Srednjevekovni zamak smešten na brdašcetu na 142 m nadmorske visine.

Prema legendi, zamak je bio poprište čuvene i tragične ljubavne priče Paola i Frančeske, koje je u zagrljaju uhvatio i potom ubio Frančeskin muž  Gianciotto. Ovu ljubavnu priču ovekovečio je Dante u svojoj Božanstvenoj komediji, i zahvaljujući njemu taj zamak je postao simbol ljubavi iako je pre toga bio predmet svađa porodica Malatesta i Montefeltro.

URBINO

Šetnja kroz srednji vek.

Smešten na brdu, opasan zidinama, ima izuzetno veliki i odlično očuvan stari deo grada, koji je od 1998. godine na UNESCO-voj listi svetske baštine. Grad za koji sam se začudila kako do  sada nisam čula za njega, a bio je kolevka italijanske renesanse.

Dok se šetate ulicama starog dela Urbina kao da ste se vratili u srednji vek, i stvarno se u svim građevinama, ulicama, vidi da su nekada bili uticajni i bogati.

Najveća atrakcija Urbina je Palazzo Ducale (Duždeva palata) iz 15. veka koju krasi dvorište za koje kažu da jedno od najlepših dela renesansne arthitekture. Trg vojvode Federica (Piazza Duca Federico) je glavni trg starog dela, blizu kojeg je puno zalogajnica i trgovinica, pa se možete malo okrepiti. Obavezni videti i Duomo da Urbino odnosno Urbinsku katedralu (Cattedrala di Santa Maria Assunta) koja je bila podignuta 102.godine, a obnovljena posle zemljotresa 1784.

Dodatna draž ovog mesta je da je samo šetnja tim starim delom grada kao vraćanje u srednji vek.

 

4.dan

 

CESENA

Grad između Apenina i Jadranskog mora, koji je dugo bio pod papinim patronatom, ali se najviše razvio zahvaljujući porodici Malatestiana. Lepo mesto, sa očuvanim starim centralnim delom, idealno za lepu šetnju.

U samom starom delu mesta je puno toga za videti centralni trg Piazza del Popolo sa lepom fontanom Masini, tvrđava Roca Malatestiana, ponte vecchio, Biblioteca Malatestiana Antica, Teatro Verdi i Alessndro Bonci… u stvari kao i kod većine starih italijanskih mesta je lepo i da zaboraviš na mapu i samo se šetaš i upijaš lepu arhitekturu i energiju mesta.

 

RAVENA

grad mozaika

Izuzetno lepo, veliko zanimljivo mesto, za koje bi bilo dobro izdvojiti pola, ako ne i ceo dan za razgledanje.

Zanimljivo je to da je Ravena nastala od kuća sagrađenih na stubovima na nekoliko malih ostrva u močvarnoj laguni – situacija slična Veneciji, stim da sada Ravena nema izlaz na more. Ima jedinstvenu kolekciju ranohrišćanskih spomenika i mozaika, pa se može reći da je raj za ljubitelje mozaika. To je i mesto gde je Dante sahranjen.

Bazilika di San Vitale iz 6. veka. je možda najveća atrakcija ovog mesta, baš zbog mozaika koji su u njoj,  i Danteova grobnica za koju se ne plaća ulaz, ali je veliki red, stim da brzo ide.

 

 

 

Ovde sam ukratko opisala mesta i pokušala dočarati atmosferu koju možete očekivati na ovakvom izletu, da vas malo zaintrigiram. Detaljnije šta možete videti u gradovima ću opisati u posebnim postovima, da ne bih davila sa previše informacija na jednom mestu:-)

 

SUMA SUMARUM

 

Cilj: izlet prepun istorije, prirode, lepe arhitekture, dobre klope i atmosfere

Highlights: San Marino i Urbino, ali i Forli bajka

Vreme:  najbolje za provomajske praznike kada se može spojiti više dana, ili ovako kako smo mi bili posle dočeka za novu godinu

Noćenje: Nama je San Marino bila polazna tačka za sve okolne izlete, jeste da je malo ˝uzbrdo˝ ali je sa druge strane stvarno bajkovito, i moram reći da smo imali sreće sa parkingom.

Povezani članci:  šta videti u San Marinu