San Marino – šta videti u gradu San Marino

Bajkovit grad San Marino, glavni grad istoimene republike, je smešten na vrhu planine Titan. Opasan zidinama, sa očuvanim kamenim kućama, popločanim strmim ulicama, 3 kule koje datiraju još iz  11.veka i predivnim pogledom, je mesto koje je vredno obići.

Kada je lepo vreme, iz San Marina se pruža predivan pogled na okolnu Italiju, s’tim da je dosta mističan pogled i kada magla obavije Italiju, pa se svetla iz italijanskih kuća samo naziru. Za obilazak celog mesta je dovoljan jedan dan, ako biste još i neke muzeje obišli onda je bolje prenoćiti.

 

 

San Marino – šta videti

Obavezno obići sve 3 kule, stim da je u dve moguće ući ali je do treće kule/tornja isto lepa šetnja kroz šumu. Nema gužve za kupovinu karata, kao u ostalim turističkim mestima, tako da ih možete kupiti na licu mesta.

 

 1. Rocca Guaita (Guaita Fortress)

Prva i najstarija tvrđava izgrađena u 11. veku, direktno na kamenu, bez ikakvih temelja. Jedno vreme je služila kao zatvor, potom je nekoliko puta menjala svrhu, pa je u 15.veku, tokom rata između San Marina i porodice Malatesta, dobila konačan oblik koji je ostao i danas.

San Marino Rocca Guaita
Rocca Guaita

 

 1. Castello della Cesta (Fratta)

Druga kula, Rocca Cesta, se nalazi na najvišem vrhu planine Titan, na 756 m nadmorske visine. Najviše je služila kao sedište stražara a sada je u njoj muzej drevnog oružja. Obavezno se popnite na najvišu kulu jer se pruža odličan pogled na  San Marino i okolinu.

San Marino Roca Cesta
pogled iz prve na drugu kulu

 

 1. Torre del Montale (nije otvoren za posete)

Iako nije otvoren za posete, vredi se prošetati do ovog tornja, stazicom koja vodi kroz šumu od druge kule, jer se i sa staze pružaju prelepi pogledi.

San Marino Torre del montale
Torre del Montale

 


Na glavnom trgu Piazza della Liberta je smešten kip slobode i Pallazzo Publico (gradska većnica) u kojoj se održavaju zvanične državne ceremonije a koju je moguće obići. Tokom letnjeg perioda (od juna do sredine septembra) ispred palate možete pogledati smenu straže, koja se održava na svakih pola sata počevši od 14:30 svakog dana u tom periodu.

 


Basilica del Santo Marino, izgrađena u neoklasičnom stilu, je glavna sakralna građevnina u kojoj se čuvaju mošti Svetog Marina, zaštitnika i osnivača San Marina. Odmah do nje je crkva Svetog Petra iz 16.veka.

San Marino Basilica i crkva Sv.Petra
novogodišnji noćni štimung

 


Doživljaj za sebe je i sama šetnja ulicama San Marina. Uličice su pune restorana, radnjica sa suvenirima i svako malo se pruža predivan pogled na okolinu sa zidina San Marina. Samarinežani su prijatni, komunikativni mada ima i dosta radne snage iz drugih država (mi smo npr. naleteli na konobara iz Pančeva).

 

KLOPA

 

Klopa je normalno pod uticajem italijanske klope, kao što su testenine, piadine… a dobra stvar je i da je malo jeftinija nego i Italiji. U samom gradu San Marino je dosta lokala (rade dvokratno) tako da nećete ostati gladni. Klopa je korektna i ukusna. Imaju čak i restoran sa Michelin preporukom. Mi smo bili u 3 klopadžinice i svuda je bilo ok.

 

 

Zanimljivosti o San Marinu:

 • San Marino je peta najmanja država na svetu, a treća u Evropi posle Vatikana i Monaka
 • San Marino je jedna od samo tri države na svetu koje je potpuno okružena jednom zemljom
 • Ljude koji su iz San Marina nazivaju Sammarinese
 • Republika San Marino je poznata i kao ˝the Most Serene Republic of San Marino (najmirnija republika San Marino)
 • Republika San Marino dobila je ime po dalmatinskom kamenorezaču, Marinu, koji je iz Dalmacije stigao u Rimini zbog obnove a potom se sklonio na planinu Titan da bi izbegao progon hrišćana po nalogu cara Dioklecijana

 

SUMA SUMARUM

Cilj: istražiti bajkovit grad na vrhu planine jedne od najmanjih država na svetu:-)

Highlights: tvrđave i pogledi koji se pružaju iz San Marina na okolinu

Vreme:  najbolje za provomajske praznike kada se može spojiti više dana, ili ovako kako smo mi bili posle dočeka za Novu godinu

Noćenje: Nama je San Marino bila polazna tačka za sve okolne izlete, jeste da je malo ˝uzbrdo˝ ali je sa druge strane stvarno bajkovito, i moram reći da smo imali sreće sa parkingom.

Praktični saveti:

 • kako nisu u EU isključite prenos podataka na mobilnim telefonima jer može biti veoma skupo
 • gorivo je dosta jeftinije nego u Italiji tako da imajte to u vidu kada budete planirali turu
 • do samog grada San Marina vozi gondola iz mesta Borgo Maggiore na svakih 15.minuta. Povratna karta je 5 eur .  Tako da ako ne odsedate ili vam se ne da da jurite parking u samom San Marinu, to je možda elegantnija opcija.
 • ideje šta još možete iskombinovati da vidite na linku

Korisni linkovi: