Savudrija – mestašce visećih čamaca i svetionika

Savudrija

Staro ribarsko mestašce, u najseverozapadnijem delu hrvatske Istre. Nalazi se gotovo tik uz granicu sa Slovenijom, pa nije ni čudo što se tamo da sresti dosta Slovenaca. Moj utisak je da je više vikend naselje, dok su od starog ribarskog naselja ostale su samo neke atrakcije po kojima je ona posebna.

Prva atrakcija je svetionik, koji je na samoj obali, i najviši je u Istri (36m). Datira iz 18 veka, tačnije iz 1818. godine i važi za najstariji svetionik u Hrvatskoj, a još uvek i  radi. Mnogo je slatko to što je on na obali, tik uz plažu pa se lako da doći do njega (ne srećem to baš tako često).

Druga simpa stvar su ˝hanging boats˝ – čamčići okačeni u plićaku na drvene stalke. Kako sam razumela, ovo je jedinstven način ˝skladištenja˝ čamaca, koje je nastalo zbog jakog vetra, pa su ribari našli ovo originalno rešenje. Sada je to ostavljeno više kao atrakcija, i neki od tih stalaka više služe za skakanje u vodu, ali je i dalje skroz simpatično.

More je čisto a relativno plitko ali je obala je ovde dosta čudna. Tu više mislim na ulazak u vodu, koji je izrezbaren stenama, koje se protežu i dalje od obale, pa sam ja više ronila nego plivala, i to zato da bih gledala da se ne ˝nasukam˝ ali i da se čudim tim neobičnim stenama u vodi, koje su obrasle nekom vrstom trave, tj morskog bilja. Na plaži, pošto je veliko naselje,  za divno čudo, ima dosta mesta i u sezoni, što na samoj plaži što u borovoj hladovini tik uz plažu, pa se ima dosta ˝komfora˝.

Naselje Bašanija kod Savudrije gde ima najviše vikendaša, a i apartmana za iznajmljivanje, je lepo sređeno i održavano. Vikend kuće su uglavnom modernijeg izgleda (ne one stare istarske kuće) dok su kampovi dosta prostrani. Ima i nekoliko lokala, što na obali, što uz nju, pa se da nešto popiti ili prezalogajiti🙂.

Zbog malo čudne obale Savudrija po meni nije baš za letovanje (osim ako nemate vikendicu tamo), ali je mestašce koje ima simpatičnih detalja, pa ako ste u prolazu svratite da ga pogledate ili pak neka bude polazna tačka za istraživanje Istre.

 

 

SUMA SUMARUM

Highlights: svetionik na obali i viseći čamci

Svrha: produženi vikend na moru – ili polazna tačka za istraživanje Istre. Najbliže veće mesto u hrvatskoj je Umag, na 8 km odatle, dok do Pule ima oko 90 km.

Smeštaj: i u sezoni se da naći neki smeštaj

Moj utisak: zbog dosta prostora na plaži i svih vikendica, dosta je zgodan za roditelje sa malom decom, iako obala nije baš toliko pitoma. Veoma blizu je i Zambratija sa peščanom plažom, ali mi se čini dosta krcata ljudima.

Procena dužine boravka: 3 dana (produženi vikend)

Ps. Imaju i dobro maslinovo ulje, koje se prodaje u jednom domaćinstvu, pa i to može biti razlog da se svrati😉. Pravi ga gospođa iz Slovenije, koja se tu preselila, i kaže da joj je bavljenje maslinovim uljem promenilo skroz život na bolje. Ima putokaz ka njoj kada se krene prema plaži u Bašanija delu oliva-lucia

 

 

Comments

  1. Savic

    Samo boja vode je dovoljna da pozelim da posetim. Hvala na preporuci. Pogotovo mi se dopada sto ima mesta na plazi jer bas ne volim guzvu do te mere da mi presedne odmor. 😀

  2. Post
    Author

Comments are closed.