Tolminska korita – obići ih ako ste u Dolini Soče

Tolminska korita

Ako idete u Dolinu Soče, Tolminska korita vredi obići. To je najniži i najjužniji deo Triglavskog nacionalnog parka, neki kažu i da je jedno od  najlepših ulaznih mesta u Triglavski park. Ruta je dugačka oko 2km, staze su dobro obeležene i obezbeđene, jedino što je potrebna primerena obuća pošto je teren sa malo više uspona i prirodnih stepenica.

Kada smo mi bili, jedan deo Tolminskih korita je bio zatvoren (zbog renoviranja), pa smo bili upućeni da idemo malo obilaznijim, asfaltiranim putem, što se ispostavilo kao izuzetno dobro rešenje jer smo videli i neke delove, koje bismo verovatno preskočili (npr išli preko Đavoljeg mosta).

Ovde ću probrojati i prikazati šta sve možete tamo videti

✅ Hudičev (Đavolji) most – koji je izgrađen 1907 godine, kao drveni a potom pretvoren u gvozdeni most. Inače naziv je nastao zbog toga što vodi preko uskih i opasnih ponora, klisura što je čest slučaj u Sloveniji, pa se taj naziv češće sreće. Sa njega je lep pogled na kanjon a i iz kanjona posle možete njega videti.

✅ Zadlaška (Danteova jama) – ladno je je obišao Dante Aligijeri, stim da kada smo mi bili nije se moglo ući u samu jamu, već smo samo privirilil malo. Inače izgleda da može da se obiđe ali uz vodiča, samo ne znam u kom periodu godine, ovo malo što smo mi privirili je bilo dosta klizavo i mrkli mrak.

✅ Medveđa glava 🐻- to je u stvari stena, koja je kažu, ko zna kada pala i zaglavila se između stena kanjona reke Zadlaščice, i formirala prirodan most, a stvarno ima oblik medveđe glave, kad se malo odmakneš 🙂.

✅ Iznad medveđe glave je kaskadni slap reke Zadlaščice, a na tom mestu odakle se gledaju ti slapovi možete videti medveđu glavu iz ptičje perspektive

✅ Ušće Tolminke i Zadlaščice – što je i ujedno i najniža tačka nacionalnog parka Triglav (cca 180m nadmorske visine), a kažu da je još interesantna zbog toga jer je jedino takvo ušće u Sloveniji gde se reke slivaju jedna u drugu u koritima

✅ Termalni izvor u pećini koji se nalazi ispod Đavoljeg mosta, a koji se može bolje videti kada je niži vodostaj Tolminke (mi smo samo izuzetno blagu paru videli, mislim 🙂. Taj deo Tolminskih korita mi se najviše svideo, verovatno zbog boje reke, jer je tu izrazitija plava boja.

Inače možete naleteti i na pastrmke (soške pastrmke), pošto je reka Zadlaščica njen rezervat, plus okruženi ste izuzetno bujnom vegetacijom. U svakom slučaju, meni se baš dopalo, tako da preporučujem svakom ko voli prirodu da obiđe. Čini mi se da se videom može bolje dočarati šta sve tamo ima – jedino ovog puta nema muzičke podloge jer je buka reka glavna.

 

 

Ps. Blizu ulaska u Tolminska korita je ˝kafanica˝ istog imena gde se možete pre ili posle okrepiti. Preporučujem Friku za probati

 

SUMA SUMARUM

 

Cilj: lepa šetnja kroz prirodne atrakcije ako ste u dolini Soče

Highlight: bujna vegetacija i prirodne atrakcije

Trajanje: dužina 2km; oko 1-1,5 h za obići

Kada ići: od sredine proleća do rane jeseni, kada je priroda u punom jeku

Napomena: obujte primerenu sportsku obuću

Korisni linkovi: