Padova – grad koji me je baš prijatno iznenadio

Padova, simpatičan, lep, sređen gradić sa venecijanskim štimungom. Nekako mi se čini da je nepravedno zapostavljena, u smislu češće se ide do Venecije (što je opravdano) a onda se ona preskače da bi se išlo do Verone, Bolonje, Toskane… Jedan je od najstarijih gradova u severnom delu Italije, a poznat po univerzitetu, jednom od najstarijih u Evropi (iz 1222 godine).

Sve se može obići za 1 dan, ili čak pola dana, pogotovo ako ste na proputovanju, jer taj stari centar grada nije toliko velik, a ima šta da se vidi. Doduše mene je oduševila arhitektura, kako su sređene i održavane zgrade, pa mi je u stvari najviše prijalo samo da se šetkam kroz uske ulice i divim arhitekturi, jer ionako šetkajući kroz stari centar grada (centro storico) nailazite na gotovo sve atrakcije.

 

ŠTA VIDETI U PADOVI

‍🗨️ Pratto della Valle – ogroman eliptični trg, najveći u Italiji i među najvećim u Evropi, sa pregršt skulptura koji ga okružuju, fontanom u sredini i zelenim površinama koja su izgleda mesta neobaveznog okupljanja meštana.

 

‍🗨️ Odmah do pratto della valle je Abbey of Santa Giustina, benediktanska opatija iz 10tog veka. Interesantno mi je kako je svedeno uređena, sa baš malo fresaka i ikona. Kada ste već tu, zavirite unutra, slobodan je ulaz.

🗨️ Basilica di San Antonio koja je najpoznatija po tome što je u njoj grobnica Sv. Antonija, zaštitnika grada.

🗨️ Palazzo della Ragione koja se nalazi na trgu Piazza delle Erbe – srednjevekovna gradska većnica, ispred koje se izgleda svakog dana postavlja pijaca sa povrćem i garderobom. Nas je to zavaralao pa nismo ušli unutar zgrade, gde na 2. spratu najveći srednjevekovni hall na svetu, dekorisan raznim freskama koje prikazuju astrološke teorije Pietra d’Abana, profesora sa Sorbone u Parizu, a kasnije na Univerzitetu u Padovi u 13. veku.

🗨️ Piazza dei Signori gde je Torre dell’Orologio astronomski sat. Gradnja kule sa satom je počela 1426. godine i završena oko 1430. godine, i dobro je održavaju 😉, dok je trgić skroz sladak i prostran.

🗨️ Dosta njih pominje caffe Pedrocchi kao bitan landmark Padove. Kafić izgrađen u neoklasičnom stilu sa egipatskim uticajem, koji je bio omiljeno mesto intelektualaca, umetnika i pisaca, i bio je glavno okupljalište za patriote tokom nemira 1848. protiv Habsburške monarhije. Ranjavanje jednog univerzitetskog studenta u tom kafiću 8. februara 1848. godine, dovelo je do prvih ustanaka koji će kasnije biti deo italijanskog Rizorđimenta (it Risorgimento). Mi nismo ulazili jer nam nije bilo vreme za klopu, a rekla bih da ni cene nisu baš najpristupačnije.

cafe pedrocchi padua statues
lavići ispred kafića

🗨️ Kapela Scrovegni – jedna od bitnijh atrakcija Padove, mala kapela u kojoj su Giottove freske. Inače smatra se da je u njoj najkompletnija serija fresaka koje je Giotto izveo u zrelom dobu.

🗨️ Obavezno otići do mostića Gregorio Barbarigo jer je mnogo sladak prizor sa njega.

Padua Ponte Gregorio Barbarigo
pogled sa mostića

🗨️ Botanička bašta – ako imate višak vremena, može se i to obići, al mi smo akcenat stavili na arhitekturu i ostale znamenitosti

🗨️ Ono što me je najviše iznenadilo u ovom gradu look & feel uličica istorijskog dela Padove

 

Grad u kome stvarno mapu možete ostaviti po strani i prepustiti se šetkanju kroz istorijski deo grada, diviti se arhitekturi i otkrivati atrakcije.

 

SUMA SUMARUM

Utisak: istorijski deo grada izuzetno lep, sa venecijanskim štimungom

Highlight posete: arhitektura i sređenost

Praktično: može se obići za manje od 1 dana

Smeštaj: najbolje preko booking coma neki stan/sobu u centro storico delu. Ps. imajte u vidu, da su im čudni stanovi u smislu da se može desiti da kupatilo/wc nije pri sobi, pa obratite pažnju prilikom opisa

Napomena: Ako ste kolima pripazite gde smete da zađete, a gde je samo za registovane korisnike, pošto je u tom istorijskom delu grada limitiran saobraćaj

Korisni linkovi: iznenadilo me što nemaju baš tako dobro organizovane informacije na 1 mestu, pa zato više linkova, čak i na wikipediju

O Padovi:

Linkovi na glavne atrakcije:

 

Comments

  1. Miloš

    Upravo tako, i ja sam iz prve obišao samo Veneciju i Veronu pa Padova ostane nekako za neki naredn put. A divno je mesto, prelepo, divna arhitektura zaista.

Comments are closed.