Bilbao – nije samo Guggenheim muzej, ima tu još što šta da se vidi i klopa

Za Bilbao se najviše vezuje Guggenheim muzej, koji stvarno jeste atrakcija. Ono što je mene iznenadilo kod ovog grada, je da je i ceo grad zanimljiv sa arhitekturom, sređenošću, pinćosima i dobrom atmosferom. Urbaniji je u odnosu na San Sebastian, odnodno poslovniji ali i on ima tog baskijskog šarma i lepote. Nije toliko velik pa se sve može obići za 1 dan (čak nam je to i devojka na recepciji hotela rekla, i to na razumljivom engleskom🙂).

 

Šta sve može da se vidi za 1 dan: Guggenheim muzej, stari i novi deo grada

 

Prvo što me je iznenadilo jeste ogromna poslovna zgrada blizu Guggenheim muzeja. Asocirala me na Dubai, jer stvarno nisam očekivala toliku zgradu i to u Bilbau, pošto svi samo pričaju o muzeju. Ne možete da je ne vidite pošto je ogromna.

Guggenheim muzej jeste glavna atrakcija i početna tačka odakle treba krenuti u istraživanje grada. Građevina sama po sebi je veoma interesantna, krivudava, sjajna… Skulpture oko njega su velika atrakcija (mene je fascinirao pauk – Maman ali i veliki cvetni puppy koji nije bio baš fotogeničan🙃). Vatrena fontana ispred muzeja se dimila (nije bljuvala vatru kada smo mi bili). Ta spoljašnjost muzeja i skulpture oko njega jesu interesantnije, ali po meni vredi obići i sam muzej. Sam enterijer muzeja je interesantan jer i unutrašnjost prati krivudave linije spoljašnjosti, a ima i interesantnih postavki. Treba oko sat vremena da se obiđe unutrašnjost (ukoliko niste previše detaljni). Takođe muzejsku radnju nemojte zaobići.

Od Guggenheima je najbolje uz reku Bilbao prošetati do starog dela grada jer se uz put može videti:

Crveni most – koji je odmah do Guggenheim muzeja, mene podseća na štipaljku (dont ask why😏)

Zubizuri most (ja ga zovem Beli most) – vole španci te krivudave linije 😄 Odmah nasuprot njega su dve opet mislim office zgrade, ne toliko velike kao ona kod muzeja ali su meni bile interesantne jer ih nisam očekivala, plus nemestilo se takvo vreme da izgledaju zastašujuće

Kod 3-ćeg mosta je zgrada gradske skupštine Mairie, a kad dođete to 4.tog mosta ulazite u stari deo grada

Stari deo grada – je isto isprepletan uskim uličicama pun interesantnih zgrada. Na ulazu u stari deo je Teatar a veoma blizu ulaza je katedrala. U starom delu grada ima manje pinćos barova nego u San Sebastianu, ali ima isto šarma (doduše nama je padala kiša kada smo obilazili taj deo, pa fotke nisu baš najbolje).

Za pinćos ali i pogled uz pinćos obavezno posetiti La Ribera market (zatvorenu pijacu)Izuzetan izbor pinćosa, lepa terasa i pogled na reku i okolne zgrade. Ovde smo ošacovali šta sve ko nudi od pinćosa, odabrali one koji su nam i izgledom i opisom delovali interesantno i ….Tu nam je dodatno zapala za oko ˝slaninica˝ pa smo morali i to da probamo. Hrskavo a sočno, super je bilo.

Uz pijacu je crkva i najstariji most tj prvi most koji je izgrađen u Bilbaou.

Vraćajući se uz reku na putu ka novom delu grada nailazi se na železničku stanicu (simpatična zgrada).

Novi deo grada – se razlikuje od starog, po tome što su ulice šire a zgrade još sređenije. Taj deo je malo veći od starog dela grada pa treba izdvojiti malo više vremena za obilazak. Bez nekog reda po meni, tu se smenjuju delovi koji su samo za šoping, samo za klopu, samo za pešački šoping… a opet su svuda i svim tim ulicama te predivne zgrade… Nama je na žalost krenula kiša pa nismo išli dalje već negde do središnjeg dela novog dela grada tj plaze Moyua, ali mislim da vredi prošetiti i do spomenika Sacred Heart, i parka Doña Casilda Iturrizar koji je uz taj spomenik, a za koji nam je devojka iz hotela rekla da je lepo sređen i da je prepun kada je lepo vreme. Takođe možda vredan D-toura je i Azkuna Zentroa – ogromna građevina, bivša vinarija koja je 2010 renovirana u kulturni centar. Philippe Starck  je nešto imao sa tim projektom, pa verujem da je interesantno za videti.

Mi smo u tom centralnom delu onda jurili barove, da se sakrijemo od kiše ali i da prezalogajimo. Ošacovali smo neki koji nam se učinio interesantnim, imao mesta za sedenje, upali tamo i odlično se proveli. Španska muzika, lepa atmosfera, simpatičan španski narod koji je posle napunio skroz ovaj bar. Toliko nam se svidelo da smo naručili flašu vinca uz naravno pinćose… Kada smo izašli odatale, već je pao mrak i iznenadili smo se da smo u stvari nabasali u deo grada koji je baš za noćni pinćos provod. Kiša je prestala pa su se ljudi okupljali ispred kafića – što zbog kolopanja, što zbog jurenja mesta …tako da smo mi po malo zavirivali opet u one koji su nam se učinili interesantnim ali samo da vidimo , ne i da klopamo:-).

 

SUMA SUMARUM

Svrha: produženi vikend getaway u kasno proleće, leto pa čak i jesen ako je lepo vreme:-)

Highlights: Guggenheim muzej i arhitektura (gradski štimung baskijske regije)

Klopa: za pinćose Ribera market u starom delu grada, u novom delu oko ulica Colon de Larreategui i Ledesma (čisto da znate ako budete išli:-)

Preporuka: iskombinovati sa San Sebastainom kao ˝morskom˝ varijantom baskijske regije

Procena dužine boravka: 1 dan za Bilbao, 3-4 za ukupnu posetu baskijskoj regiji

i za kraj pozdrav od ˝klepetuša˝ koje smo mi sreli ispred Guggenheim muzeja:-)