Dani mladog maslinovog ulja – Vodnjan – dobar izgovor za izlet po Istri

Za sve ljubitelje maslinovog ulja, ovo je zgodan ˝izgovor˝da se napravi izlet u Istru i poseti ova međunarodna manifestacija maslinovog ulja u novembru.

Mi smo već dugo planirali da idemo na to, da vidimo kako izgleda a i da da dopunimo naše zalihe dobrog maslinovog ulja, tako da smo ove godine to i realizovali (doduše mi ne bi bili mi, da od toga nismo napravili čitav izlet po Istri, što i vama preporučujem, ali to ću nekom narednom prilikom).

Manifestacija je malo je drugačija od toga kako sam zamišljala (pošto je mesto krcato proizvođačima maslinovog ulja, ja sam sam zamišljala da su štandovi svuda po gradu) ali je u stvari sve pod jednom šatorom – doduše velikim. To u stvari i jeste praktično, pošto ipak vreme u novembru zna da bude varljivo a i hladno.

Pod šatorom ima svega i svačega🙂. Preporuka je da malo prošnjurate po svim štandovima jer možete svašta da nađete.

Ima dosta proizvođača maslinovog ulja koji tu izlažu – najviše iz Istre ali i drugih krajeva i država. Nema ih toliko koliko smo mi mislili da će ih biti. Tipa neki proizvođači koji su tu iz okoline i koje volimo a planirali smo da ih uzmemo, nisu tu izlagali, ali smo zato našli neke nove koji su isto interesantni! Pošto ih ima dosta, i kod svakog možete probati pre nego što kupite, mi smo se skoncentirisali na one koji su dobili nagrade (prepoznate ih tako što obično na flašama imaju dodatnu etiketu koja komunicira nagradu koju su dobili) a naravno Chiavalon se podrazumevao da ćemo ga uzeti čak i bez probanja -ps natpis sa njihovog štanda je na naslovnoj fotki ovog posta (stvarno obraćaju pažnji i imaju smisla za svakave stvari.

Prošnjurajte detaljnije i po svim ostalim štandovima koje nude druge stvari, jer pored ulja mi smo našli i dobre inćune, vince, sirić.. koje smo poneli kući. Kod svakog možete da probate to što imaju u ponudi, pa ako vam se svidi i da pazarite. Interesantno i slatko mi je bilo što je bio i srpski štand sa rakijama (izgleda da su nastupali tu i prošle godine, jer prijatelji koji su bili sa nama su rekli da su se prošle godine zadržali baš na njihovom štandu). Inćuni koje smo igrom slučaja probali na jednom štandu Pepefiš, su nas oduševili, pa smo i pazarili a onda nam je gospodin koji je bio na štandu rekao da uskoro dolaze sa radnjom i u Beograd, tako da ću ih držati na oku pa javljam kada se pojave jer imaju dosta dobrih morskih stvari.

Inače ulaz je slobodan, a na info pultu imate mogućnost da uzmete neke vrste paketa – u smislu da degustirate vino, klopu…ali u stvari mislim da i nije potrebno, jer kako na štandovima možete da probate to što nude, sasvim je dovoljno za nepce + što bolje i možete da ocenite kada isprobavate, a onda na klopu negde u okolini i prirodi😀.

Sve u svemu, lepo za obići, pogotovo za ljubitelje maslinovog ulja, stim da nije baš da se ide samo na to, već ukomponoviti sa još nekim sadržajem😉.

 

SUMA SUMARUM

Svrha: izbor i kupovina dobrog maslinovog ulja + još što šta što se slaže uz ulje

Highlights: za ljubitelje maslinovog ulja dobar izgovor za izlet u Istru

Trajanje: obilazak uz degustaciju i kupovinu cca 2 -3 sata

Kada: sredina novembra (3 dana traje manifestacija)

Dodatni info: dobra maslinova ulja koja se meni sviđaju i imala prilike da probam dopunjen spisak:

Istra:

 • Chiavalon(Vodnjan – kod njih smo svojevremno i degustriali ulje (više o tome ovde))
 • Casa Maršić(Oprtalj),
 • Brankino ulje iz okoline Pule (kućna izvedba nije bilo za prodaju a prestala da pravi, ali je fenomenalno bilo pa moram da pohvalim, a u nadi da će ponovo početi da ga pravi),
 • Buršić (buža i bjelica) Brtonigle,
 • Mate (kod Savudrije),
 • Oleum Belić (Rabac) –otkrili ih baš sad na danima mladog maslinovog ulja
 • Oliveri (Labinci)- isto ih sada otkrili

Slovenija

 • Bučinel( Gradno- Dobrovo v brdih),
 • Morgan( Šmarje )
 • Jenko (Koper) – tamo još nisam bila al oni su sledeći na spisku, zbog dimljenog maslinovog ulja
 • Lisjak (Koper)

 

Tip za dodatni sadržaj: smisliti i šta dalje u toku dana da biste ga zaokružili. Ako niste bili u Vodnjanu, onda je lepo obići centar Vodnjana, klopa naveče u Batelini, a onda Rovinj ili Pula za uživanje na obali, stim da i cela Istra je prepuna raznoraznih dobrih gostionica tako da je velik izbor za gastro-turizam. Ps. imajte u vidu da su tada još uvek aktuelni i tartufi