Ošterija Debeluh – definitivno prava stvar za dobru klopu

Jeste da sam skoro pisala o njima, ali ostavili su tako dobar utisak prvi put, još sam preko fb-a videla da su osvežili meni, a mi bili na putu BG-LJ, pa kako da ne svratimo da vidimo da li će i drugi utisak biti isti😉. Mogu reći da je sve bilo više nego odlično – i ukusi i prezentacija i atmosfera.

Meni osvežen i prilagođen namirnicama koje su aktuelne, i sve što smo probali je bilo i interesantno, lepo prezentovano i baš ukusno.  Mi smo se ovog puta odlučili za neku vrstu, skraćenog, degustacionog menija – da probamo jela koja nismo prošli put. Već prvi hod je ostavio dobar utisak, tako da nam je bilo odmah jasno da je to to! Izgledao je odlično a ukus uopšte nije zaostajao (dimljena pastrmka sa kavijarom i kremom).

dimljena pastrmka i izgled i ukus

Pored odlične prezentacije i ukusa kod svih jela, sada sam i primetila da se trude da sve sastojke iskoriste i kako svakom jelu dodaju neku novu notu ili element. Primer – krem čorba od vrganja, kestena i kore od parmezana – (ja nikad nisam čula da se od kore parmezana nešto pravi – nije se toliko osećao u čorbi al joj je dao neki zaoružen, novi ukus). Jedno od jela je bila pohovana pihtija – sa pihtijama sam se susretala ali sa pohovanim ne do sada. Ja inače ne volim baš pihtije, pogotovo kad je vidim onako da se trese, ali u ovoj izvedbi mi je baš bila interesantna. Pohovna sa ekstrudiranim hrskavim krompirom i umakom od povrća u kom su se kuvali sastojci za pihtije sa prahom od bundeve – sasvim interesantna kominacija i baš za ove hladne dane. Desert je isto bio lepo i ukusno iznenađenje, standardan desert odnosno tiramisu ali u njihovoj izvedbi – vizuelno baš impresivan, a ukusom odličan, rekla bih tiramisu sa twistom. Ukupan utisak što se tiče klope je da je svako jelo imalo neki svoj keč- ili neki neobičan dodatak, sastojak ili finišhing touch a sve izuzetno ukusno i odlično prezentovano.

Dodatno smo shvatili da imaju pozamašnu vinsku kartu (sad mi je jasnije zašto im po šanku i stolovima stoji zilion flaša😎 – sortiranu čak po slovenačkim vinskim regijama. Kada nas je chef Jure pitao šta ćemo da pijemo uz klopu, i kad sam shvatila da sam ˝u problemu˝ zbog veeelike vinske karte, pitali smo da li ima neko crveno vino do Krapeža, i rekao je pa naravno. Ps. Ako imate prilike i volite crveno vino Krapež iz Vipavske doline je uvek odlično rešenje 👍.

Pošto je ovo bila naša druga poseta njima, sada sam pored klope mogla više da se posvetim ˝analizama˝ i drugih stvari. Vidi se da paze na na sve detalje, od servisa za ručavanje, preko visine sveća u svećnjacima (nije mi jasno kako uspevaju da im sve sveće u jednom svećnjaku budu uvek iste visine – to je bilo i prošlog puta a i sada se ponovilo, tako da nije slučajnost), do toga da stvarno se trude da bude prijatna atmosfera i da opet moram da ponovim ukusna klopa.

Pri ovoj poseti smo imali priliku i čast da se upoznamo i da popričamo malo se chef-om Jure Tomičem. Pun pozitivne energije i izgleda uvek u menadžersko-chefovskom pokretu (tada sam zaključila da ta energija izleda jeste zajednička vrhunskim chef-ovima). Kada sam ga pitala , kao uspeva i kako i kad dolazi do inspiracije za nova jela, on mi je rekao da ga to svi pitaju, al da kaže ne zna ni sam. Najčešće u stvari u kolima, jer jedino tad ima vremena da razmišlja, pošto kad je u restoranu tu su i gosti i kuhinja radi i sve mora da funkcioniše kako treba, a on vodi glavnu brigu i o tome. I pored svega toga, on izdvaja vreme i za humanitarni rad. Skoro je učestvovao u dobrotvornoj akciji za prikupljanje sredstava za centar za autizam. Kada vidiš i osetiš da takva energija izbija iz čoveka, u ovom slučaju odličnog chef-a, onda je i jasno da jela moraju biti odlična.

Sve su svemu mi ćemo još dosta puta posećivati ovaj restoran što i vama toplo preporučujem. Barem jednom da svratite a onda ćete poželeti još koji put da dođete😋.

 

SUMA SUMARUM

(potvrđujem prvobitni suma sumarum)

 

Ambijent:  domaćinski elegantan, tj. starinsko-dvorsko-ošterijski domaći duh

Atmosfera: prijatna, opuštena

Klopa: domaća (ala comfort food) sa upgradeom

Cene: srednje ka višim $$$ ali opravdano zbog toga što nude

Vina: veeeelika vinska karta

Moja preporuka:  nećete se pokajati šta god da odabrete, al najbolje degustacioni meni

Njihov sajt: Debeluh

Tip sa čim upariti:  svratiti kad ste na proputovanju (umesto da se klopa na pumpi pošto su blizu autoputa; ili se posebno zaputiti kod njih jer vredi; terme Čatež