Glavne atrakcije Madrida

Lep, sređen, brežuljkast i veliki grad, sa dosta kontrastnih stvari u svom centralnijem delu. Tu više mislim na mix malih, velikih zgrada i solitera, bulevara ali i puno malih uskih ulica… Grad lepe i raznovrsne arhitekture, s’tim da ima manje srednjevekovne a više neoklasične i modernije, pa samim tim grad pruža neki moderniji utisak. Uostalom Madrid i jeste mlađa evropska prestonica, samo što to nekako sebi nisam mogla da predočim dok nisam tamo otišla.

Broji oko 5 miliona stanovnika i ubraja se u najveće evropske metropole, dok uži deo grada tj. bez predragađa ima oko 3 miliona stanovnika. Začuđujuće je da se taj turistički deo, gde je više stvari skoncentrisano, može obići pešaka. Jedino što mi je nekako ˝smetalo˝ u doživljaju grada, je da nisi znao gde im je centar. Ono što je centralno, kao trg Plaza Mayor nije baš i centar dešavanja, već je nekako sve raštrkano.

Najupečatljivija mi je bila unutrašnjost Kraljevske palate, prijatno iznenađenje katedrala uz nju i Prado muzej koji je stvarno posebna priča.

Pošto je velik grad, ovde ću pobrojati po meni glavne atrakcije koje vredi videti a u sledećem postu detaljnije opisati šta sve možete obići za 3 dana (čini mi se da je tako preglednije).

Puerta del Sol

To je mesto gde se okupljaju ljudi – nešto kao kod Konja u Beogradu.

delić trga Puerta del Sol – i pogled na Correos i satić a ispred ulaznih vrata te zgrade je tabla sa 0 km

Veliki trg koji je uvek pun ljudi i dešavanja. U njega se ulivaju i bitnije ulice grada Calle Mayor, Calle Arenal, Calle Alcalá and Calle Preciados.

Inače svačega ima na tom trgu. 0km point mesto – tačka odakle se meri udaljenost svih mesta u Španiji (potražiti oznaku na podu kod palate Case de Correos – zgrade iz 18-tog veka, koja je inicijalno bila pošta). Na vrhu te zgrade je sat, kod kojeg se okuplja narod za doček Nove godine, i tradicionalno u ponoć, jedu grožđe, po jedno zrno na svaki otkucaj. Tu je i statua zaštitnog simbola grada – mede koji jede sa drveta jagode. Inače medu i jagode ćete naći i po stubovima, kantama za đubre pa i vrhovima zgrada (nisam znala da jagode rastu na drvetu😉, al sladak je simbol). Trgu poseban šarm daju i fontanice, zatim spomenik Charles-u III, kralju koji je modernizovao Madrid u 18 veku i dosta doprineo gradskoj infrastrukturi, u centralnom delu trga, kao i Mariblanca” statua Venere, replika statue iz sedamnaestog veka.

Plaza Mayor

Centralni gradski trg

Plaza Mayor sa umetničkom instalacijom i pogled na Casa de la Panaderia

Prilikom naše posete Madridu, na trgu je bila postavljena umetnička instalacija koju mislim da bi trebali da imaju uvek – doprinosi puno lepoti i živahnosti samog trga. Trg bez toga meni nije baš interesantan – četrvrtasti trg sa centralnom bronzanom statuom kralja Philip-a III. Kažu da ima ukupno 9 ulaza (prolaza) na trg – nismo brojali a ni koristili sve 😊. Zgrada koja se više pominje a koja je na tom trgu je Casa de la Panadería, koja je od 1619. godine kada je izgrađena, preživela više rekonstrukcija, a freske koje su sada na fasadi su napravljene 1992.

Tip – nedeljom ujutru se na ovom trgu postavljaju štandići sa antikvitetima (prvenstveno kovanice, pinovi, bedževi ali i čepovi pa je simpatično obići). Inače odmah do Plaze Mayor je i pijaca San Miguel – gde se ide na tapase. Deluje da jeste napravljena više za turiste, međutim lokalci tu baš obitavaju. Vredi je posetiti jer ipak odražava i njihov stil života – više o tome će biti u gastro postu o Madridu. Dodatni tip – odmah ispod i trga i pijace je deo gde je skoncentrisano dosta starih restorančića koje preporučuju na netu – jedan od njih je u Ginsovoj knjizi rekorda, kao najstariji restoran na svetu, koji neprestano radi od svog osnivanja 1725.godine (malo nam je delovao turistički a i krcat), al čisto orijentaciono da znate lokacije.

Grand Via

Kao što i naziv kaže velika ulica, s’tim da ona nije toliko velika i široka, koliko je okružena i ispunjena velikim i lepim zgradama.

Zgrada u toj ulici koja se posebno ističe je zgrada Telefonice, koja je više izložbeno orijentisana (u smislu nije office building iako deluje da jeste). Upečatljiv je i trgić Callao, u toj ulici, koji ima toliko led dispeljeva da sam se osećala kao da sam u Americi. Treba prošetati ulicom, nije baš toliko dugačka.

Royal palace + Katedrala Almudena –obe zaslužuju posebnu pažnju a nalaze se jedna naspram druge.

Katedrala Almudena

Ogromna katedrala, sa neobično puno dnevnog svetla i modernijim vitražima, dosta veselih boja. Baš sam se iznenadila koliko je prijatan osećaj u njoj (ulaz se ne plaća, odnosno donacija u vidu 1 eur po osobi poželjna)

Kraljevska palata

Must see when in Madrid!

ogromna palata jedva da stane u kadar

Obavezno videti jer je unutrašnjost baš onakva kako se zamišljaju kraljevske palate, stvarno kraljevska. Po unutrašnjosti ove palate se vidi da su nekada bili vladari sveta.  Ona je zvanična rezidencija kraljevske porodice (koja ne živi u njoj) ali se i dalje koristi za neke zvanične ceremonije.

Prepuna zlatnih ornamenata, oslikanih tavanica, kraljevskog tapacirunga i nameštaja…  Čak su izložene i Stadivarijusove violine koje je uradio i ukrasio baš za kraljevsku porodicu. Tip za posetu – mi smo bili pre podne i nije se puno čekao red za ulazak (oko 10-tak minuta). Ako je veći red iskoristite online kupovinu karata (iako ne pominju skip the line, imate tada prvenstvo ulaza, jer postoji poseban ulaz za one koji imaju već ulaznice). Dodatni tip – koga interesuje kulinarika ići na royal kitchen tour. Meni je simpatično bilo videti kako je izgledala kraljevska kuhinja – to se ne sreće često. Jedino što za obilazak kuhinje imate 20tak minuta, a nama je bilo potrebno još jedno 10tak minuta da sve detaljno istražimo. Cena karte 10 eur za palatu, kombinovana karta sa obilaskom kuhinje 14 eur.

This slideshow requires JavaScript.

Plaza de Espana

Meni mnogo sladak trgić zbog spomenika Servantesu tj. zbog statua Don Kihota i Sančo Panse, skroz su onakvi kako ih zamišljamo😊. Oko trgića su i 2 zgrade, koje su među najvišima u Madridu. Na zgradu Edificio España, je bio razapet Fordov bilbord najveći na svetu po Ginisu, pa zgradu nisi baš mogao da vidiš. Druga velika zgrada kod tog trga je Torre de Madrid koja je bila najviša office zgrada u zapadnoj Evropi do 1967. godine. Ona se dala videti i još se lepo uklopila na fotki sa fontanom🙂.

Park Retiro (Parque de el Retiro)

Ogroman park, sa statuama, staklenom izložbenom zgradom, jezercetom gde je i spomenik Alfonsu XII… Inače kako google prevodi španski retiro znači penzionisanje, a u stvari prevod je park za prijatan odmor. Sigurno je mnogo lepše kada se priroda probudi (mi smo bili ipak zimi mada je i tada je lepo i odmarajuće). Tu je i spomenik palom anđelu Fuente del Angel Caido (kažu da je jedina statua na svetu koja je posvećena đavolu).

Plaza de Cibeles

Trg na čijem središtu je fontana i gde se nalazi palata Cibele – nekadašnje sedište španske pošte i telekomunikacija a sada sedište gradskog veća. Na žalost kada smo mi bili palatu su renovirali pa se nije dala videti spoljašnjost, a kako sam razumela unutra je i kulturni centar, gde organizuju razne izložbe i dešavanja. Ulaz je 2 eur. Fontani Cibeles se ne može prići blizu od saobraćaja, jer nema pešačkog prelaza do nje, pa zumirajte fotoaparatom da je bolje vidite. U blizini trga je i masivna zgrada Banke Espana na koju isto vredi obratiti pažnju. Sa trga se može videti, malo u daljini i Puerta de Alcala.

Templo de Debod

Što bi se reklo hidden gem i to 3in1 gem 🙂 Egipatski spomenik, interesantnog izgleda + lep i živahan parkić Montana + jedan od retkih pogleda na katedralu i Royal palace.

Dodatno šta pominju kao atrakcije – ali ih mi nismo obilazili jer su malo dalje:

  • Stadion Santiago Bernabéu – oblast Castellana
  • Plaza de Toros de Las Ventas (korida) – oblast Guindalera

Tip: kada se sleće na madridski aerodrom, iz aviona možete videti Cuatro Torres Business Area (četiri ogromna oblakodera, kažu da su najviši u Španiji)


Muzeji  u Madridu zaslužuju posebnu pažnju, pogotovo Prado muzej.

Prado muzej

red ispred Prado muzeja -ali ako online kupite karte automatski je skip the line

Kako nas je većina limitirana vremenom boravka u Madridu, moja preporuka je da se barem Prado muzej poseti. Ja dok nisam ušla u njega nisam mogla da shvatim koliki je i koja količina umetničkih dela je tamo izložena. Najviše je slika ali ima i skulptura, neverovatno koliko puno radova je tamo izloženo od Velaskeza, Goya, El Greka, Ticijana, Rubensa… Odvojiti oko 3-4 sata minimum, mada ni to nije dovoljno. Muzej je malo loše označen – u smislu pravca kretanja, a zbog količine umetničkih dela, preporučujem da se prvo krene od 1. sprata jer je tamo veća koncentracija poznatijih umetnika i dela- pa dok vam je svež mozak da možete bolje da upijate.

This slideshow requires JavaScript.

Reina Sofia

Vredi posetiti već samo zbog Pikasove Gernike. Inače i ovaj muzej je ogroman, ali malo bolje orijentaciono organizovan. Gvernika je na 2.spratu 😉. U muzeju su izložena dela od kasnog 19. veka pa do danas. Među poznatijima tu su dela i od Dalija, Miroa, Juana Grisa. Ulaz je 10 eur.

Inače deo Madrida gde su skoncentrisani glavni muzeji se zove Paseo del Arte – i stvarno su ti glavni muzeji dosta bllizu jedan drugog (ovo čisto orijentaciono da znate)

Od tih većih i bitnijih muzeja tu su još Thyssen-Bornemisza National Museum  – izlažu dela koja prikazuju evoluciju evropskog slikarstva od srednjeg do 20tog veka. Od poznatijih tu su Kanaleto, Kandinski, Gauguin i Hopper…

Savet – kada budete išli proverite gde još šta ima od postavki u muzejima, i većim i manjim. Npr. kada smo mi bili, u CaixaForum Madrid je bila postavka Andy Warhola.

 

 

SUMA SUMARUM

Utisak: lep i velik grad, modernijeg feela. Malo haotičan ali i to ima svog šmeka

Highlight posete: Katedrala Almudena, Royal palace i Prado muzej

Praktično: većina glavnih atracija se može obići pešaka ukoliko ste locirani u centralnijem delu

Muzeji: Prado muzej bi trebalo obilaziti jedno godinu dana, ali pošto to baš nije moguće jedno 3-4 sata minimum izdvojiti

Korisni linkovi: