Istočna Srbija – ideja za 2dnevni izlet, od Negotinske krajine do Golubačke tvrđave

Izlet za uživanje u prirodi, neobičnim atrakcijama, degustacijama vina, dobroj klopi, i prilično lepoj vožnji kroz predivne predele istočne Srbije.

Na ideju da idemo tamo smo došli zbog vinarije Matalj i priče prijatelja koji je iz tog kraja. Kako je podaleko od Beograda (na više od 300km u jednom pravcu), to je značilo i noćenje, kako bismo stigli da vidimo što više, a da pri tom ne provedemo baš svo vreme u kolima, plus da ne vozimo posle vina. Moram priznati da je bio izazov istažiti preko neta šta sve tamo ima, i gde vredi otići, pa smo se dodatno i raspitivali. Iako je vinarija Matalj bio razlog što smo krenuli, kada sam ih zvala da dogovorim degustaciju, rekli su mi da vlasnik nije trenutno tu, a kako do jeseni on jedini izvodi degustacije, ta opcija nam je otpala, pa smo na brzinu izmenili rutu (sva sreća da sam tada prikupila dosta materijala pa smo mogli brzo da se reorganizujemo).

Ja ću predstaviti onako kako smo se mi kretali (od Beograda) pošto mislim da smo uboli lepu rutu, pogotovo što je prvi dan bio predviđen za degustacije vina, a drugi za istraživanje okoline.

 

1 DAN

Posvećen Pimnicama kod Negotina i noćenje u Kladovu

 

Od Beograda do Pimnica preko Zaječara – lepa vožnja pogotovo kada se kod Paraćina isključi sa autoputa ka Zaječaru, i posle od Zaječara ka Pimnicama. Lokalac nam je otkrio tu prečicu od Zaječara – 40tak km posle Zaječara, u pravcu ka Negotinu, skrenuti desno na 2. skretanju za Salaš pa ići ka Brusniku, a onda tamo po osećaju se iskobeljati na put do pimnica. Priroda je predivna, bujna, divlja, a prometa nema previše.

Pimnice (pivnice) – stari obnovljeni vinski podrumi, pri selima u jugoistočnom delu Negotinske krajine, prvenstveno Rajac i Rogljevo, mada kažu da i ih ima i u Smedovcu i u još par mesta u tom delu ali nisu tako renovirane. Atrakcija koju treba videti i doživeti jer je stvarno drugačije. Prošetiti kroz obe pimnice, probati po koje vince i pazariti ona koja vam se svide. Mi smo klopali u Svetom Trifunu a potom malo više zaseli na degustaciji vinca u Rogljevu (više o tome šta tamo možete videti i doživeti na linku)

Od Pimnica ka Kladovu – isto simpatičan put, lepa priroda. U delu kod Pimnica se dosta često prelazi preko železničke pruge, za koju smo mislili da se ne koristi, pa nas je jednom upozorio nadolazeći vozić svojom sirenom, a na jednom prelazu smo morali čak i da sačekamo da on prođe (skroz slatko, throwback u neka stara vremena). Ovo pominjem i zbog toga što se od šiblja i visoke trave ne može baš videti da li ide ili ne ide voz, pa oprezno i osluškujte (nadam se da se oglašavaju svaki put kada prelaze preko nekog kolskog prelaza).

Na putu ka Kladovu obraćajte pažnju i na putokaze, jer ima i par stvari koje se dodatno mogu videti. Vratnjanske kapije i Manastir, veoma blizu Kladova vodopad Blederije na samom ulazu u Brzu Palanku. Mi smo tako poslušali jedan putokaz, koji je ukazivao na plažu na Dunavu i vidikovac veoma blizu Rumunske granice, kod HE Đerdap2, s’tim da smo plažu videli al vidikovca nije bilo na vidiku, pa smo se vratili na glavni put.

Kladovo – centralni deo me je baš prijatno iznenadio. Ima gde da se prošeta, prvenstveno po obali Dunava, imaju i jezerce, plažicu, šetališnu zonu krcatu kafićima. Ono što mi se najviše svidelo je neki trip koji imaju sa ružama i to mnogo lepo izgleda. Čini mi se da dosta drže do uređenja zelenih površina, i svako malo se nailazi na predivne velike i male ruže što u dvorištima a najviše na javnim zelenim površinama. Tvrđava Fetislam je blizu centra (mali ostaci tvrđave, koji su dosta zapušteni). Kako je skoro otvoren turistički centar blizu tvrđave, nadam se  da će i tvrđavu malo srediti.

 

2 DAN

Od Kladova ka Beogradu preko Golupca – i lepa vožnja i dosta atrakcija

 

Ceo put od Kladova, preko Donjeg Milanovca sve do Golubačke tvrđave je lep. S’vremena na vreme pukne pogled na Dunav i Rumuniju, a svako malo imate odmorišta pa možete da stanete da bolje pogledate šta sve ima okolo.

Malo posle Donjeg Milanovca Kapetan Mišin konak (breg) – mnogo sladak, kitnjast, etno-umetnički kompleks. Vredi skrenuti sa glavnog puta pa ili samo pogledati ili popiti neko pićence sa pogledom okruženi lepom prirodom.

Veoma blizu Donjeg Milanovca Lepenski Vir, pa ko nije bio, ili je bio još u osnovnoj školi, vredi pogledati ovo arheološko nalazište. Lepa šetnja do njega, malo edukacije kroz stari filmić sa arheoloških iskopavanja u kom ćete upoznati i dedu Manojla, i lep i prostran izložbeni prostor ( jedino što kažu da je tokom leta unutra pakleno vruće, jer je krov od stakla, pa možda izbegavati period kada su baš velike vrućine).

Golubačka tvrđava – sveže renovirana, tj otvorena za posete. Meni je najlepši deo posete bio gledati je spolja. Imaju neki čudan sistem izdavanja karata, i ta osnovna – zelena zona i nije nešto posebno, par nižih kula u koje se može ući, a nema se šta posebno u njima videti. Za ostale zone, koje su isto kategorizovane bojama (plava, crvena i crna), pogotovo za crnu, kako su nam rekli, trebaju vam duge pantalone i ˝alpinistička oprema˝, a na kasi procenjuju dal’ si fizički spreman i da li imaš opremu. Kako smo im rekli ok nećemo tu najtežu crnu, ali jednu nižu kategoriju ispod crne, ipak su nam dali samo ulaznicu za osnovnu zelenu posetu. Ponavljam ta zelena tura nije ništa posebno, a koliko sam videla, za te ˝alpinističke˝ ture nema stepenica, već su pobodeni kolci sa kanapom da se pripomogneš u penjanju, plus ponegde je poboden znak upozorenja da ima zmija otrovnica. Inače baš ˝verujem˝ da su u srednjem veku, kada je tvrđava služila originalnoj nameni, koristili alpinističku opremu za odlazak u gornje kule … možda su prilikom renoviranja samo ˝zaboravili˝ da naprave stepenice.

 

 

BONUS TRACK

mi smo odlučili i da se dodatno malo još provozamo i posetimo još par lokacija kada smo već tamo:

  • svratili smo na Srebrno jezero na pićence
  • Od Srebrnog jezera se uputili ka Tvrđavi Ram, i stigli na gotovo 100m od nje al su bili radovi na putu tik do nje, i nije bio moguć pristup do tvrđave. Ovo pominjem jer ako ste u tom delu, mislim da je slatko obići je a radovi nadam se neće večno da traju.
  • Od Tvrđave Ram do arheološkog parka Viminacijum put nije više tako inspirativan, ali je Viminacijum simpatično posetiti. Može se posetiti samo uz vođene ture koje traju 1,5h, i obilazi se 7 lokaliteta.

Od Viminacijuma do BG-a posle ima oko 100-nak km, tj oko 1,5h vožnje, taman se kući stigne predveče.

 

Dodatak – kratak filmić kako izgleda put od Kladova do Golubačke tvrđave- za malo bolji utisak, nego što slike mogu da dočaraju.

 

 

 

SUMA SUMARUM

Cilj: weekend getaway u lepoj prirodi i atrakcijama istočne Srbije

Highlight: pimnice kao atrakcija, prelepa priroda i vožnja, i dosta toga da se vidi

Dužina boravka: 2-dnevni izlet (oko 800km se ukupno pređe od BG –a ovom turom)

Smeštaj: iako u nekim pimnicama ima i smeštaj, razmisliti i o smeštaju u nekom većem gradu, zarad komotnosti npr Negotin ili Kladovo. Mi smo odseli u Kladovu (apartmani lux) i bilo je skroz ok, pogotovo i što su walking distance do Dunava i centra. Booking com nema baš puno ponuda, tako da dodatno ukucavati u google i naziv mesta i smeštaj.

Tip za dodatne sadržaje: napraviti veću turu, ispitati i vinarije Negotinske krajine, svratiti na još koju usputnu atrakciju, vožnja Dunavom iz Kladova ili Golupca npr

Koristan info:

  1. Oprez za mobil data – i u Pimnicama a i gotovo celim putem od Kladova pa sve do Golupca ste blizu granice, pa se ladno može desiti da pređete u roming iako niste prešli granicu.
  2. Simpatično – Na celom tom putu kroz istočnu Srbiju, veoma često imaju odmorišta – što je super jer neka od njih imaju i lep pogled.
  3. Put – asfalt je relativno ok. Kod Pimnica zna da zaškripi, ali je većinom zakrpljen, što mu daje dodatno neku čar jer je šaren pa se uklapa uz bujnu divlju vegetaciju.
  4. Vinarije kod Negotina: ima par vinarija koje su nam bile na spisku za posetiti, al kako smo mi preinačili naš izlet i stavili fokus na pimnice stavljam ih ovde da imate info pa moćete sami sebi iskombinovati, npr taj prvi dan totalno posvećen vinarijama i pimnicama

Korisni linkovi: