Mugaritz – ne znam kako uopšte može da ima 2 Michelin zvezdice, i da bude No.9 restoran na svetu – nikako ne ići u ovaj restoran

Ono kad restoran ima toliko nagrada, tako dugo, i ti odlučiš da se častiš specijalnom večerom kod njih, jer nekako ne dovodiš u pitanje kvalitet svega toga, već samo razmišljaš koliki će biti nivo uživanja.  A kad tamo, prvo ne možeš da poveruješ šta se dešava, a kad shvatiš (poveruješ:-) onda u toku večere počneš i da se zezaš, barem je nama tako bilo (ono udri brigu na veselje🙂)…..

To get long story short

Imaju samo degustaconi meni od 25 hodova, što je nama bilo super, taman da svašta vidimo i probamo kad ono…

Ukus – nije bio ništa poseban.

Od ukupno 25 hodova npr 3-4 da su bila kažem interesantna, dok su ostala bila blend (radikalniji primer je sladoled bez ikakvog ukusa). Jedan od hodova je bio morski krastavac. To je nešto najgore što sam ikada jela u životu – da zanemarimo to što je ružno izgledao na tanjiru, ukus je bio zamaskiran nekim travkama, ali je tekstura bila toliko gadna. Nisi mogao da ga sažvaćeš, već je najzgodnije bilo ili da ga progutaš celog ili ispljuneš (toliko gadan😕).

Prezentacija jela – ne postoji.

Mi smo se i odlučili da idemo kod njih i zbog toga jer je izgledalo da će biti baš kompletan doživljaj, i interesantni ukusi a i prezentacija na umetničkom nivou …

Sva jela /zalogaji su im samo stavljeni ili na salvetu, činiju ili kamen. Sama jela/zalogaji su nedefinisanog izgleda, bez ikakvog stila predstavljeni (slike će govoriti više od reči). Ono što oni prikazuju na sajtu, kako ih predstavljaju, nema veze sa onim što smo mi dobijali (ovde je link za njihovu galeriju, čisto da možete da steknete bolji utisak).

This slideshow requires JavaScript.

Dodatno što je smetalo je i da im je stil da prvo posluže novi hod, a onda sklanjaju ono što si klopao i što je ostalo na stolu, pa onda dodatno to novo jelo ne dobije na značaju ( mada možda to i namerno rade da zamaskiraju to što ne umeju da predstave jelo😉.

Koncept celog menija ne postoji – svi hodovi koje smo imali ređali su se bez ikakvog smisla.

Niti se išlo od lakših ka težim, morskih, ka mesnatim, od teksture ka ukusu ka vizuelnom …Nama je na kraju izgledalo kao da služe to čega se prvo dočepaju iz kuhinje. Npr kada smo se savetovali sa somelijerom koja vina nam preporučuje, pa je on savetovao lagano jer će biti laganija jela, a ono nama za početak poslužili neku varijantu slaninice, reducirani pačiji sos, sve nešto što zahteva teže vino… Završno jelo nije bio desert već reducirano nešto mesnato, koje si trebao da ližeš sa tanjira jer kao fora a je u tome da kad ti je lepo i uživaš ti poližeš tanjir?! Takav završetak večere, posle svih tih hodova, je stvarno nedorečen.

Objašnjavanje jela – veoma loše.

Neke hodove samo stave, kažu to je hobotnica sa nečim, a onda kad pitamo da li je to stvarno to (jer nam ni izgledom ni ukusom nešto ne štima), kažu ah to je naša verzije baskijskog jela koji sadrži jaja od hobotnice i još nešto?! Prepun im je restoran stranaca ,a oni se ponašaju kao da se podrazuemva da znamo i baskijsku kuhinju a i njihove egzibicije! U nekom delu večere, su nam dali i ispisan meni koji smo/ćemo do kraja večeri da klopamo. Ja se taman ponadala aj super, da mogu lakše da pratim i pamtim, kad ono, ispostavilo se i da ga oni nisu baš pratili, a i da nećemo imati baš 25 hodova jer neke serviraju zajedno al ih tretiraju kao brojku, tako da smo umesto 25 imali oko 20tak hodova u stvari.

Alergije – baš ih briga za alergije gostiju

Iako su mailom pitali pre večere i mi im javili šta izbegavati, ipak su to posluživali. Čak smo i za stolom na licu mesta, ponovili šta treba izbegavati (a i oni su sami još jednom pitali), ipak su 2 jela čak doneli sa sastojcima na koje sam alergična. Jedno jelo čak malte ne odmah posle dobijanja informacije šta ne smeju da serviraju!?!

Usluga  – izuzetno loša za takvu vrstu restorana

Primer nisu mogli da zapamte ko od nas pije gaziranu a ko negaziranu vodu, ni posle 3ćeg objašnjavanja i crtanja po papiru.  Kada dosipaju piće, zaborave da dospu jednoj osobi za stolom od ukupno 4 osobe. Jednostavna molba stavite malo vino u led da se prohladi, za njih je velika matematika i problematika… Osoblja ima gotovo više nego gostiju, a opet ne mogu između sebe da se koordiniraju.

Highlight večeri

Kada smo shvatili da nema pravog deserta, a videli smo da drugim stolovima nešto raznose, što nama nisu doneli (a kao svi imamo 25hodni meni), me je moj muž do suza nasmejao. Morao je konobarici da obeća da će je sanjati cele naredne nedelje samo da nam nešto slatko donesu. Tako da su se smilovali i doneli nam to što su i ostalima donosili (nekoliko vrsta čokolade).

*

Celokupni utisak je da ne mogu da shvatim, kako sa tako lošom uslugom, hranom i prezentacijom mogu da se imaju sve te nagrade.

Da je mnogo jeftinija klopa kod njih, pa da posle svega što si tamo doživeo kažeš, aj ok, ništa posebno, valjda će nešto naučiti, nego ovako kada je cena preko 200 eur po osobi samo za klopu, osećaš se baš prevareno.

 

*

Ps. Da ne bude da sam samo loše pisala o njima i da ništa nisam novo i posebno doživela, kući sam sa sobom ponela školjke (bile servirane u jednom od hodova). Školjke koje do tada nisam viđala a u mojoj omiljenoj boji (plavoj). Plus eto videla sam i da postoji crni toalet papir, toliko od njihove kreativnosti.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent i atmosfera:  opušteno konfuzna

Klopa: nikakva (niti posebno ukusna, niti lepo prezentovana)

Cene: izuzetno visoke  $$$$ , precenjeno, preskupo za to što nude

Moja preporuka:  nikako i nikada u ovaj restoran!

Dodatni tip:  Pre finalnog odabira nagrađivanih restorana, detaljnije proveriti i komentare posetilaca na google, tripadviseru ali i blogovima.